Dauguma žmonių mano, kad žalia mityba yra sveikiausia, tačiau kai kurios daržovės tampa tikrais supermaisto produktais tik jas išverdus ar iškepus. Tinkamas paruošimas gali padidinti organizmo gebėjimą įsisavinti naudingas medžiagas ir vitaminus. Sužinokite, kurios daržovės turėtų dažniau pasirodyti jūsų keptuvėje ar puode.
Morkas geriau valgyti virtas
Morkos tampa dar naudingesnės, kai jos yra šildomos. Kaitinimas suminkština jų ląstelių sieneles, todėl beta-karotenas lengviau pasisavinamas. Ši medžiaga organizme virsta vitaminu A, kuris svarbus sveikai regai ir stipriai imuninei sistemai. Išbandykite morkų kepimą orkaitėje, garinimą ar virimą, o sveikų riebalų, pavyzdžiui alyvuogių aliejaus, naudojimas dar padidins naudingų medžiagų įsisavinimą.

Grybai – stiprina imunitetą ir mažina uždegimus
Grybai yra turtingi antioksidantų, kurių organizmas ne visada gali įsisavinti valgant žalius produktus. Kepimas, skrudinimas ar grilinimas padeda organizmui gauti daugiau maistingų medžiagų. Grybai puikiai tinka prie makaronų, šiltų salotų ar kaip traški pusryčių ar vakarienės garnyras.
Pomidorai – likopenas, kuris geriau įsisavinamas po kaitinimo
Šildymas suardo pomidorų ląstelių sieneles ir padidina likopeno įsisavinimą. Likopenas yra galingas antioksidantas, naudingas širdies sveikatai ir mažinantis uždegimą. Kepkite, troškinkite ar gaminkite padažus su pomidorais, pridėdami šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad organizmas pasisavintų šią riebaluose tirpią medžiagą.
Šparagai – daugiau vitaminų A, E ir K
Šparagai po kaitinimo tampa dar naudingesni, nes didėja antioksidantų, vitaminų A, E ir K įsisavinimas. Šie vitaminai palaiko regėjimą, imunitetą, kraujo krešėjimą ir kaulų stiprumą. Šparagus galima patiekti salotose, su makaronais arba kaip garnyrą su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
Kale ir špinatai – mineralų absorbcija po garinimo
Kale ir špinatai turi daug geležies, kalcio ir magnio. Kaitinimas, ypač garinimas, padeda sumažinti oksalatų kiekį, kurie riboja šių mineralų įsisavinimą. Garinimas leidžia organizmui pasisavinti daugiau naudingų medžiagų, nors kai kurie vitaminai, kaip vitaminas C, gali sumažėti. Todėl svarbu derinti garinimą ir kitus paruošimo būdus, kad išlaikytumėte pusiausvyrą.
Šių daržovių tinkamas paruošimas gali gerokai padidinti jų naudą jūsų sveikatai, o kai kurias netgi verta valgyti virtas ar kepintas, kad gautumėte visas naudingas medžiagas.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.