Gervuogės – tai skanios, aromatingos uogos, kuriose gausu naudingų medžiagų ir mikroelementų. Jas mėgstame dėl išraiškingo skonio, tačiau šios uogos vertinamos ne tik kulinarijoje, bet ir medicinoje. Gervuogės nuo seno žinomos kaip natūrali priemonė įvairioms ligoms gydyti ir imunitetui stiprinti.

Gervuogių naudingosios savybės
Visos gervuogių dalys – nuo šaknų iki lapų – pasižymi gydomosiomis savybėmis. Šviežios uogos stiprina imuninę sistemą, normalizuoja organizmo veiklą ir gerina medžiagų apykaitą. Jose esantys bioflavonoidai padeda mažinti karščiavimą, o antioksidantai apsaugo ląsteles nuo senėjimo.
Be to, gervuogės naudinga vartoti sergant inkstų ar šlapimo pūslės ligomis, nes jos pasižymi švelniu diuretiniu poveikiu. Gervuogių lapų užpilai naudojami ir cukriniu diabetu sergantiems žmonėms – jie padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.
Įdomu tai, kad net odontologai rekomenduoja gervuogių nuovirą burnos skalavimui, nes jis padeda kovoti su dantenų kraujavimu ir stomatitu.
Kada gervuogės gali pakenkti
Nors gervuogės yra itin vertingas produktas, jos netinka visiems. Dėl gausybės sėklyčių šviežių uogų reikėtų vengti žmonėms, turintiems jautrų skrandį ar sergantiems gastritu. Tokiu atveju geriau rinktis gervuogių sultis. Sergant inkstų ligomis, šių uogų taip pat patartina vartoti saikingai, nes diuretinis poveikis gali apkrauti inkstus.
Be to, kai kuriems žmonėms gervuogės gali sukelti alergines reakcijas – bėrimus ar niežulį. Mažiems vaikams iki 3 metų šios uogos dažniausiai neduodamos būtent dėl smulkių sėklyčių.
Liaudiški receptai su gervuogėmis
Liaudies medicinoje gervuogės ir jų lapai naudojami nuo įvairių negalavimų. Pavyzdžiui:
- Kraujavimo iš skrandžio atveju rekomenduojama gerti gervuogių lapų nuovirą (20 g lapų užpilti 200 ml verdančio vandens).
- Žarnyno ligoms padeda gervuogių ir medetkų užpilas – jis ramina ir normalizuoja virškinimą.
- Sergant nervų sutrikimais patariama vartoti gervuogių šakelių nuovirą – jis ramina ir mažina įtampą.
- Imunitetui stiprinti užtenka kasdien išgerti 50 ml šviežių gervuogių sulčių arba suvalgyti saujelę uogų.
Svarbu prisiminti, kad liaudiškos priemonės nėra vaistų pakaitalas – jei simptomai išlieka, būtina kreiptis į gydytoją.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.