Varškėčiai – kiekvienam puikiai žinomas ir nuo vaikystės pažįstamas patiekalas, dažniausiai siejamas su saldžiu skoniu, uogiene ar cukrumi. Tačiau varškė yra itin universalus produktas, kuris puikiai tinka ir sūriems patiekalams. Būtent todėl verta išbandyti šiek tiek kitokį, netikėtesnį receptą – varškėčius su žolelėmis.
Ši varškėčių versija džiugina ne tik skoniu, bet ir nauda organizmui. Žalumynai suteikia patiekalui gaivumo, papildomų vitaminų ir aromato, o varškė aprūpina baltymais bei kalciu. Tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek lengviems pietums ar vakarienei, kai norisi sotaus, bet neapsunkinančio maisto.
Kodėl verta rinktis sūrius varškėčius
Sūrūs varškėčiai su žolelėmis – puiki alternatyva tiems, kurie nemėgsta saldumynų arba tiesiog nori įvairovės kasdienėje virtuvėje. Jie lengvai derinami su įvairiais padažais, daržovėmis ar net lengvomis salotomis, todėl gali tapti visaverčiu patiekalu.
Be to, šis receptas ypač tinka tiems, kurie siekia maitintis subalansuotai. Varškė suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, o žalumynai pagerina virškinimą ir bendrą savijautą. Tai puikus būdas įtraukti daugiau žalumynų į kasdienį racioną, ypač jei šeimoje yra vaikų.
Ingredientai:
- varškė – 500 gramų;
- kiaušinis – 1 vienetas;
- manų kruopos – 2 valgomieji šaukštai;
- kvietiniai miltai – 1 valgomasis šaukštas tešlai ir 3–4 valgomieji šaukštai kepimui;
- svogūnų laiškų – sauja;
- petražolės – maža saujelė;
- druska, juodieji pipirai – pagal skonį;
- augalinis aliejus kepimui.
Ingredientai parinkti taip, kad varškėčiai būtų minkšti viduje ir lengvai apskrudę iš išorės. Manų kruopos suteikia purumo, o nedidelis miltų kiekis padeda išlaikyti formą. Žoleles galite keisti ar papildyti pagal savo skonį – puikiai tiks ir krapai, špinatai ar net bazilikas.

Kaip gaminti?
- Nuplaukite žalumynus, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinį, manų kruopas ir miltus. Taip pat įberkite druskos bei pipirų ir maišykite iki vientisos masės.
- Į varškės masę sudėkite žalumynus ir vėl gerai sumaišykite, kad jie tolygiai pasiskirstytų. Drėgnomis rankomis iš masės suformuokite varškėčius ir apvoliokite juos miltuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite varškėčius iš vienos pusės maždaug 1,5 minutės, kol lengvai apskrus.
- Tuomet apverskite, uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite dar 3–4 minutes ant silpnos ugnies. Tai leis varškėčiams gerai iškepti viduje ir išlikti minkštiems. Jei norite mažiau riebalų, kepkite ant nepridegančios keptuvės su minimaliu aliejaus kiekiu.
Patiekimas ir naudingi patarimai
Varškėčiai bus labai skanūs, ypač jei patieksite juos karštus ir pagardinsite grietine. Taip pat puikiai tiks natūralus jogurtas, graikiškas jogurtas ar net lengvas česnakinis padažas. Šalia galima patiekti šviežių daržovių salotų ar raugintų daržovių.
Jei norite įvairesnio skonio, į tešlą galite įmaišyti tarkuoto sūrio arba žiupsnelį džiovintų prieskonių. Varškėčius taip pat galima kepti orkaitėje – tokiu atveju jie bus dar lengvesni ir tinkami tiems, kurie vengia kepto maisto.
Tai paprastas, greitas ir labai universalus patiekalas, kuris lengvai prisitaiko prie jūsų virtuvės įpročių. Išbandykite šį receptą ir įsitikinkite, kad varškėčiai gali būti ne tik saldūs, bet ir nepaprastai gardūs sūrūs. Skanaus!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.