Kad išvalytumėte iš dangčio riebalus, gali būti labai sunku. Lygiai taip pat sunku susidoroti su stiklo dangčiais. Tačiau yra didelių naujienų: tokia nuolatinė tarša vis dar gali būti įveikta, o tai reiškia, kad praktiškai kiekvienas turi namuose reikalingas priemones. Mes paruošėme jums 2 būdus, kaip valyti stiklo dangčius. Pasirinkite tinkamą!
Stikliniai dangčiai dažnai kenčia nuo riebalų, nuovirų ir garų sankaupų, kurios palaipsniui sudaro sunkiai pašalinamą plėvelę. Net jei dangčius plaunate reguliariai, po kurio laiko ant jų susidaro tarsi „lipni“ danga, kurią pašalina tik stipresnės valymo priemonės. Tačiau daugeliu atvejų nebūtina pirkti brangių valiklių – pakanka kelių paprastų produktų, kurie dažniausiai randami kiekvienuose namuose. Šie metodai padeda efektyviai atkurti dangčių skaidrumą ir blizgesį, o svarbiausia – nereikalauja didelių pastangų.
Stiklo dangčius verta valyti reguliariai, ypač jei dažnai gaminate ant stiprios kaitros arba ruošiate riebius patiekalus. Kuo ilgiau riebalų sluoksnis lieka ant stiklo, tuo labiau jis įsigeria ir tampa sunkiau nuvalomas. Todėl profilaktinis valymas padeda išvengti užsisenėjusių apnašų ir taupo laiką ateityje. Be to, švarūs dangčiai leidžia geriau matyti verdantį patiekalą, todėl nereikia nuolatos kilnoti dangčio ir netekti garo ar temperatūros.
1 metodas
Sudėtis
- 2 šaukštai sodos
- 2 šaukštai garstyčių miltelių
- 0,5 muilo
- 1 dubens verdančio vandens
Darbo eiga
- Jei įmanoma, atsukite rankeną nuo dangčio.
- Sumaišykite visus ingredientus. Užtepkite mišinį kempine. Palikite 30 minučių. Tada nuvalykite jį šepečiu. Gerai išskalaukite.
- Ir čia yra rezultatas.

2 metodas
Sudėtis
- 1 valgomasis šaukštas 9% acto tirpalo
- 1 valgomasis šaukštas sodos
- 30 gramų muilo
- folija
Darbo pažanga
- Nuplaukite dangčius vandeniu.
- Sumaišykite visus ingredientus. Į mažą šilto vandens kiekį įpilkite muilo. Tada – acto ir sodos.
- Užtepkite ant stiklo. Šveiskite stipriai ir tada nuplaukite.
Ką dar verta žinoti apie stiklo dangčių priežiūrą?
Reguliariai nuvalyti dangčius dar lengviau, jei po kiekvieno gaminimo juos trumpai perbrauksite drėgna šluoste su mažu kiekiu indų ploviklio. Nors tai neužtikrina gilaus valymo, toks įprotis padeda sulaikyti riebalų kaupimąsi ir apsaugo nuo sunkiai pašalinamų sluoksnių. Be to, dangčiai ilgiau išlaiko blizgesį ir nereikalauja tokio intensyvaus šveitimo.
Svarbu nepamiršti ir rankenų – jos taip pat dažnai surenka riebalus bei purvą. Jei rankena nusiima, visada nuimkite ją prieš valymą, o jei ne, apsaugokite vietą aplink ją kempine arba dantų šepetėliu. Tokia detalė leidžia išvalyti net mažiausias ertmes, kuriose kaupiasi nešvarumai.
Kaip išvengti stiklo dangčių apnašų ateityje?
Kai kurie virėjai rekomenduoja kartą per mėnesį ant stiklo dangčių paviršiaus užtepti ploną sluoksnį acto ir nuskalauti šiltu vandeniu. Tai tarsi prevencinė priemonė, kuri neleidžia riebalams taip greitai įsigerti ir palengvina tolimesnį valymą. Actas ne tik skaido riebalus, bet ir suteikia natūralų blizgesį bei neutralizuoja kvapus, kurie gali susikaupti gaminant aromatingus patiekalus.
Taip pat verta atkreipti dėmesį, kokias kempines naudojate. Labai kietos ar metalinės šveistukės gali subraižyti stiklą, todėl geriausia rinktis vidutinio šiurkštumo arba specialias universalias kempines. Jos nepažeidžia dangčio paviršiaus ir kartu efektyviai šalina riebalus.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.