Dauguma žmonių įprastai deda viską į šaldytuvą, manydami, kad tai padeda išlaikyti maisto šviežumą ir apsaugo nuo bakterijų bei pelėsio. Tačiau kai kurie produktai prastai reaguoja į žemą temperatūrą ir netgi gali pradėti gesti ar tapti pavojingi sveikatai, jei laikomi netinkamai. Žinoti, kuriuos maisto produktus geriau palikti už šaldytuvo ribų, – svarbu norint išvengti nemalonių staigmenų ir sutaupyti maisto.
Imbieras – subtilus ir drėgnas
Imbieras turi daug vandens, todėl žemose temperatūrose jis greitai minkštėja ir tampa puiki terpė bakterijų dauginimuisi. Net jei pašalinsite pelėsio pažeistą dalį, viduje gali likti grybelių, kurie pavojingi sveikatai. Netinkamai laikomas imbieras gali sukelti kepenų ir inkstų problemų, todėl geriausia jį laikyti sausai ir vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve.
Česnakas – laikykite sausoje vietoje, ne šaldytuve
Visiškai nesmulkintas ir neapluptas česnakas geriausiai išsilaiko šaltoje, sausoje vietoje. Šaldytuve jis tampa guminis, o žemesnė nei 4°C temperatūra skatina žalių daigų atsiradimą. Tokiu būdu laikomas česnakas gali sugesti greičiau, perimti kvapą iš šalia esančių produktų, pavyzdžiui, kiaušinių, ir netgi padidinti pelėsio riziką.

Svogūnai – ne šaldytuve
Svogūnai nepakelia drėgmės ir šaltų temperatūrų. Šaldytuve drėgmė minkština svogūnus ir skatina pelėsio atsiradimą, o krakmolas virsta cukrumi, todėl produktas greičiau genda. Visų tipų svogūnus geriausia laikyti sausoje, gerai vėdinamoje vietoje, toliau nuo bulvių. Supjaustytus svogūnus galima šiek tiek laikinai dėti į šaldytuvą sandariame inde – iki 2–3 dienų, tačiau visus kitus svogūnus geriau palikti kambario temperatūroje.
Patarimai perkant ir laikant
Pirkdami imbierą, česnaką ar svogūnus, rinkitės tokius, kurie gali būti laikomi ant lentynos ar stalviršio. Šaldytuvo temperatūra šiems produktams nėra būtina ir gali net pakenkti jų kokybei. Laikydami juos tinkamai, išsaugosite ne tik skonį, bet ir saugumą, išvengsite pelėsio ir bakterijų dauginimosi.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.