Atsitiktinai 1940-aisiais išrastos mikrobangų krosnelės dabar yra vienas iš svarbiausių įrenginių mūsų virtuvėse. Nors šio prietaiso paskirtis yra pašildyti maistą, reikėtų vengti į jį dėti tam tikrų rūšių produktus, nes netinkamas naudojimas gali pakenkti ne tik įrenginiui, bet ir jūsų sveikatai. Mikrobangų krosnelės greitai šildo maistą, tačiau šios technologijos principas – vandens molekulių sužadinimas – gali sukelti nepageidaujamų reakcijų su tam tikrais produktais, ypač tiems, kurie turi storą žievę, daug vandens ar specifinių cheminių junginių.

Virti kiaušiniai
Kai virti kiaušiniai kaitinami mikrobangų krosnelėje, garų sukurtos vandens molekulės padidina slėgį ir gali sprogti įrenginyje. Net jei kiaušinį nulupsite, viduje esantis skystis gali užvirti labai greitai, todėl jis tampa lyg mažas sprogstamasis elementas. Jei norite pašildyti kiaušinį, geriausia jį perpjauti pusiau arba naudoti specialias kiaušinių kaitinimo priemones mikrobangų krosnelėje.
Morkos
Jei virtos morkos nėra visiškai nuluptos, žievelėje esantys mineralai gali pakenkti mikrobangų krosnelei. Be to, jei morkos yra didelių gabalų, jos kaitinamos netolygiai: kai kurios dalys gali likti šaltos, o kitos perkaista, todėl maistas nebus tinkamai paruoštas. Geriausia morkas pjaustyti mažais gabalėliais ir šildyti su nedideliu kiekiu vandens arba garuose.
Dešrelės ir kiti perdirbti maisto produktai
Perdirbtuose maisto produktuose yra daug cheminių medžiagų, druskos ir konservantų, kurių neigiama įtaka mikrobangų krosnelėje gali tik sustiprėti, ir jie padidins širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Šildant dešreles mikrobangų krosnelėje jos gali tapti džiūstančios ar net degti, todėl geriau tokio tipo maistą kaitinti keptuvėje ar orkaitėje. Be to, perdirbtos mėsos riebalai gali labai greitai įkaisti ir išsiskirti, sukeldami dūmus.
Vanduo
Šildyti vandenį mikrobangų krosnelėje gali būti paprasčiausias būdas tai padaryti, tačiau dažnai pasitaiko nudegimų, nes vanduo ten perkaista. Vanduo mikrobangų krosnelėje gali pasiekti temperatūrą virš virimo taško, bet neįprastai lėtai burbuliuoja, todėl pašalintas puodelis gali netikėtai „sprogdinti“ karštus burbuliukus ir nudeginti rankas ar veidą.
Norint išvengti pavojų, visada naudokite keramikinius ar stiklines indus, nenaudokite metalinių šaukštų ar kitų metalinių elementų, ir palikite šiek tiek oro tarp vandens paviršiaus ir indo krašto.

Pipirai
Juose yra didelis kapsicino kiekis, dėl kurio galimi nudegimai. Būkite atsargus, jei jūsų pipirai mikrobangų krosnelėje pradeda dūmuoti ar degti – jie gali sudirginti odą ir kvėpavimo takus. Aštrūs produktai taip pat gali sustiprinti kvapų koncentraciją virtuvėje, todėl geriausia juos kaitinti trumpai, mažesnėmis porcijomis, ir uždengti indo dangčiu, kuris leidžia išeiti garams, bet neleidžia jiems purkšti aplinkui.
Vištiena
Žalios vištienos šildymas mikrobangų krosnelėje skatina bakterijų dauginimąsi, ypač Salmonella ar Campylobacter. Tas pats gali nutikti su kitomis žalios mėsos rūšimis, todėl geriau apdorokite mėsą keptuvėje, orkaitėje arba garuose. Jei norite naudoti mikrobangų krosnelę, tikrai tik po to, kai vištiena visiškai išvirta ar iškepta.
Pomidorai ir pomidorų padažas
Kaip ir virti kiaušiniai, pomidorai gali sprogti, jei ilgą laiką yra kaitinami mikrobangų krosnelėje. Tai ypač pasakytina apie didelius pomidorų gabalus ar padažus, kurie turi daug skysčio ir gali staiga užvirti. Geriausia kaitinti pomidorus mažomis porcijomis, kartais maišyti ir naudoti indo dangtį, kad išvengtumėte sprogimo ir nudegimų. Be to, pomidorų rūgštis gali reaguoti su kai kuriais plastikiniais indais, todėl naudokite stiklines arba keramikines talpas.
Saugus mikrobangų krosnelės naudojimas
Norint saugiai naudotis mikrobangų krosnele, svarbu ne tik žinoti, kokius produktus kaitinti draudžiama, bet ir laikytis bendrų saugos taisyklių: visada naudokite tinkamus indus, nedėkite metalinių ar aliuminio folijos dalių, geriau šildyti maistą mažomis porcijomis, reguliariai maišyti turinį ir stebėti procesą. Mikrobangų krosnelė yra puikus pagalbininkas virtuvėje, jei naudojama atsakingai ir žinant jos ribas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.