Nors tiek medus, tiek cukrus naudojami kaip saldikliai, mitybos specialistai sako, kad jų poveikis organizmui yra skirtingas. Pasirinkimas tarp medaus ir cukraus gali turėti įtakos ne tik skonio pojūčiams, bet ir sveikatai. Medus, nors turi daugiau kalorijų, pasižymi papildomomis naudingomis medžiagomis ir gali būti sveikesnis pasirinkimas.

Medaus privalumai širdies sveikatai
Tyrimai rodo, kad medus gali padėti sumažinti bendrą cholesterolio kiekį, mažo tankio lipoproteiną (MTL arba „blogą“ cholesterolį) ir trigliceridus. Aukštas cholesterolio bei trigliceridų lygis didina širdies ligų riziką. Tyrėjai rekomenduoja pasirinkti dobilų medų, nes būtent jo poveikis širdies sveikatai yra geriausiai ištirtas. Be to, medus turi žemesnį arba vidutinį glikemijos indeksą, todėl ne taip staigiai kelia cukraus kiekį kraujyje kaip baltasis cukrus.

Medaus maistinė vertė
Meduje yra nedaug baltymų, B grupės vitaminų, vitamino C ir mineralų – magnio, fosforo bei cinko, kurių baltajame cukruje nėra. Antioxidantai, ypač tamsaus medaus rūšyse, gali padėti palaikyti širdies sveikatą ir lėtinti senėjimą.
Kiti medaus privalumai
Medus taip pat turi antibakterinių savybių ir jau seniai naudojamas žaizdų gydymui. Manuka medus yra pripažintas efektyviausiu, nes mažina uždegimą, skatina gijimą ir veikia prieš antibiotikams atsparias bakterijas. Be to, kai kurie tyrimai rodo, kad medus gali padėti greičiau metabolizuoti alkoholį ir sumažinti apsvaigimo laiką. Tam tikros medaus rūšys – grikių, eukalipto ar citrusų – gali sumažinti kosulį naktį ir padėti suvaldyti peršalimo simptomus vaikams.
Ar reikia riboti medaus vartojimą?
Nepaisant naudingų savybių, medų ir cukrų reikia vartoti saikingai. Abi šios priemonės yra kaloringos ir turi daug cukraus. Sveikatos ekspertai rekomenduoja, kad pridėtiniai cukrūs (įskaitant medų) sudarytų 5–10 % dienos kalorijų – tai reiškia mažiau nei 25 g per dieną moterims ir 36 g vyrams.
Šaltubis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.