ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Mėgstate garstyčias? Pabandykite jas pasigaminti patys
Receptai

Mėgstate garstyčias? Pabandykite jas pasigaminti patys

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-11-14
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Mėgstate garstyčias? Pabandykite jas pasigaminti patys
Mėgstate garstyčias? Pabandykite jas pasigaminti patys

Jei mėgstate garstyčias, siūlome išbandyti puikų receptą! Naminės garstyčios ne tik leidžia sukurti būtent tokį skonį, kokį labiausiai mėgstate, bet ir suteikia galimybę kontroliuoti produktų kokybę bei sudėtį. Be to, jas pasigaminti užtruksite vos kelias minutes, o rezultatas dažnai pranoksta net ir brangiausius prekybos centrų variantus. Tai puikus būdas paįvairinti kasdienius patiekalus ir nustebinti šeimą ar svečius išraiškingu, autentišku skoniu.

Ingredientai:

garstyčių milteliai – 3 šaukštai
agurkų, pomidorų arba paprikų marinatas – pusė stiklinės
augalinis aliejus – 1 arbatinis šaukštelis.

Kaip gaminti?

Taip pat skaitykite

Klasikinis medaus tortas su neįprastu kremu
Klasikinis medaus tortas su neįprastu kremu
2025-06-17
Kokosiniai sausainiai su tamsiu šokoladu ir vanile
Kokosiniai sausainiai su tamsiu šokoladu ir vanile
2025-06-20
Trinta keptų daržovių sriuba: skonių harmonija jūsų lėkštėje
Trinta keptų daržovių sriuba: skonių harmonija jūsų lėkštėje
2025-08-05
Olandiški blynai pusryčiams
Olandiški blynai su mėlynėmis: receptas prabangiems pusryčiams
2025-07-13

Rinkdamiesi skirtingus marinatus, gausite skirtingų skonio padažą, todėl eksperimentuokite ir sumaišykite garstyčių miltelius su skirtingais marinatais – taip išsirinksite, kuris skonis jums labiausiai patinka.

Garstyčių miltelius supilkite į marinatą ir užpilkite augaliniu aliejumi. Šią masę sumaišykite šakute ar nedideliu plakikliu. Plakti stipriai nereikia, padažas gerai maišosi.

Patarimas: pažiūrėkite į padažo tirštumą ir, jei jis per tirštas, įberkite šiek daugiau miltelių ir įpilkite aliejaus.

Daugelis pirmiausia padeda stiklainį su padažu į šiltą vietą, o vėliau perkelia į šaldytuvą. Palaikę garstyčias porą valandų šaldytuve, galite jas patiekti. Žinoma, jei padažas šaldytuve stovės visą dieną, jis taps aštresnis, tačiau paragauti šių naminių garstyčių galite ir po 1–2 valandų.

Padažo aštrumas priklauso ir nuo garstyčių miltelių kokybės, todėl pirkdami pažiūrėkite į jų gaminimo datą.

Skirtingų garstyčių rūšių ypatumai

Garstyčių milteliai gali būti gaminami iš skirtingų garstyčių sėklų, o nuo jų rūšies priklauso ir galutinis skonis. Baltosios garstyčios pasižymi švelnesniu, šiek tiek saldoku skoniu, todėl tinka tiems, kurie nemėgsta labai aštraus padažo. Juodosios ir rudosios garstyčios yra kur kas intensyvesnės, kartesnės ir aštresnės, todėl jų pagrindu pagamintos garstyčios suteiks ryškesnį skonį.

Įsigydami garstyčių miltelius prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse, galite pastebėti skirtingus miltelių atspalvius – nuo šviesiai gelsvo iki intensyviai rudo. Tai tiesiogiai susiję su naudojama sėklų rūšimi ir jų skrudinimo laipsniu. Kuo milteliai tamsesni, tuo pikantiškesnio ir kartesnio skonio garstyčios bus.

Mėgstate garstyčias? Pabandykite jas pasigaminti patys. Skirtingų rūšių garstyčių ypatumai

Kokius patiekalus galima pagardinti naminėmis garstyčiomis?

Naminės garstyčios puikiai tinka ne tik prie mėsos patiekalų. Jos gali tapti ir puikiu padažo ar marinato pagrindu, suteikiančiu patiekalams išraiškingumo. Sumaišius garstyčias su medumi, gaunamas švelniai saldus ir aštrokas padažas, tinkantis tiek vištienai, tiek salotoms.

Taip pat skaitykite

Kaip pasigaminti tobulus keksiukus: minkšti ir purūs, nuo stalo bus nušluoti per 5 minutes
Kaip pasigaminti tobulus keksiukus: minkšti ir purūs, nuo stalo bus nušluoti per 5 minutes
2025-11-11
Traškios vištienos juostelės
Traškios vištienos juostelės – keptos karšto oro gruzdintuvėje
2025-07-18
Šokoladinis pyragas be kvietinių miltų
Šokoladinis pyragas be kvietinių miltų
2025-07-21
Ryžių pienas. Pasigaminkite veganišką pieno alternatyvą
Ryžių pienas. Pasigaminkite veganišką pieno alternatyvą
2025-11-07

Taip pat garstyčios gali būti naudojamos ruošiant sumuštinius – jos ne tik suteikia skonio, bet ir padeda išlaikyti šviežumą. Garstyčių padažas puikiai tinka ir prie sūrių, ypač brandintų, kuriuose atsiskleidžia pikantiškų skonių deriniai. Be to, šaukštelis garstyčių dažnai naudojamas konservuojant įvairias daržoves, nes jos padeda išlaikyti ryškų skonį ir suteikia šiek tiek aštrumo.

Kaip laikyti namines garstyčias

Tinkamas laikymas turi didelę reikšmę tam, kiek ilgai garstyčios išliks šviežios. Geriausia jas laikyti sandariame stiklainyje, šaldytuve. Sandarus indas apsaugo nuo kvapų sugėrimo ir oksidacijos, todėl skonis išlieka natūralus ir intensyvus.

Šaldytuve laikomos garstyčios gali išsilaikyti kelias savaites, tačiau laikui bėgant jos gali dar labiau suintensyvėti ir tapti aštresnės. Jeigu mėgstate švelnesnį skonį, verčiau gaminti mažesniais kiekiais ir sunaudoti greičiau. Svarbu nepamiršti, kad naminės garstyčios neturi konservantų, tad jų galiojimo laikas trumpesnis nei pirktinių.

Papildomi skanumo akcentai, kuriuos verta išbandyti

Garstyčias lengva praturtinti natūraliais priedais, kurie suteikia išskirtinį aromatą ir skonį. Į padažą galite įmaišyti žiupsnelį maltų pipirų, česnako miltelių ar net šlakelį citrinos sulčių – taip išryškinsite rūgštelę ir suteiksite šviežumo.

Jei mėgstate saldžiau, į masę įmaišykite šaukštelį cukraus arba medaus. Šie priedai puikiai subalansuoja aštrumą ir sukuria harmoningą skonį. O gurmanai gali pabandyti eksperimentuoti su džiovintomis žolelėmis, pavyzdžiui, čiobreliais ar raudonėliu, kurie garstyčioms suteikia žemišką, aromatingą poskonį.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:garstyčiosGarstyčių receptas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Tirpstantis Antarktidos ledas: kaip jis pakeis pasaulio vandenynų lygį
Įdomu

Tirpstantis Antarktidos ledas: kaip jis pakeis pasaulio vandenynų lygį

V. Zelenskis: Laikas Vakarams atsakyti į Rusijos atakas konkrečiais veiksmais.
Lietuva ir pasaulis

V. Zelenskis: laikas Vakarams atsakyti į Rusijos atakas konkrečiais veiksmais

5 grožio patarimai, apie kuriuos gėda pasakoti, bet jie veikia!
Sveikata ir grožis

5 grožio patarimai, apie kuriuos gėda pasakoti, bet jie veikia!

Ženklai, kad likimas jus suvedė su brandžiu ir jums skirtu vyru
Gyvenimas

Ženklai, kad likimas jus suvedė su brandžiu ir jums skirtu vyru

Maistas, naudingesnis žarnynui už bet kokius papildus.
Sveikata ir grožis

Maistas, naudingesnis žarnynui už bet kokius papildus

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?