ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Mėgstate kepti ant griliaus? Šią informaciją būtina žinoti kiekvienam
Gyvenimas

Mėgstate kepti ant griliaus? Šią informaciją būtina žinoti kiekvienam

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-06-08
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Mėgstate kepti ant griliaus? Šią informaciją būtina žinoti kiekvienam
Mėgstate kepti ant griliaus? Šią informaciją būtina žinoti kiekvienam

Kepti ant griliaus atvirame ore yra ne tik kulinarinis malonumas, bet ir socialinė veikla, dažnai lydima šilto bendravimo ir geros nuotaikos. Vis dėlto, šio populiaraus užsiėmimo metu susidarančios kenksmingos medžiagos kelia rimtą susirūpinimą dėl mūsų sveikatos, ypač kvėpavimo takų. Norint ir toliau mėgautis gardžiu ant grilio keptu maistu, būtina žinoti apie galimus pavojus ir imtis priemonių, padedančių apsaugoti save bei savo artimuosius.

Plačiau apie kenksmingas medžiagas ir jų poveikį organizmui

Kaip jau minėta, malkų ir anglių degimo procesas yra sudėtingas cheminis reiškinys, kurio metu į aplinką išsiskiria daugybė junginių. Smulkiosios kietosios dalelės (PM2.5 ir PM10) yra ypač pavojingos dėl savo mikroskopinio dydžio. PM2.5 dalelės yra tokios mažos, kad gali prasiskverbti ne tik į plaučius, bet ir per plaučių alveoles patekti į kraujotaką, taip paveikdamos ne tik kvėpavimo, bet ir širdies bei kraujagyslių sistemą.

Ilgalaikis šių dalelių poveikis yra susijęs su padidėjusia rizika susirgti ateroskleroze, miokardo infarktu ir insultu. Tyrimai rodo, kad net ir trumpalaikis aukštos koncentracijos smulkiųjų kietųjų dalelių poveikis gali sukelti ūmines sveikatos problemas, ypač jautriems asmenims, sergantiems astma ar kitomis kvėpavimo ligomis.

Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH) yra dar viena reikšminga kenksmingų medžiagų grupė, susidaranti ne tik degant kurui, bet ir termiškai apdorojant riebalingus maisto produktus ant grilio. Kai riebalai laša ant įkaitusių malkų ar anglių, jie sudega nepilnai, o susidarę dūmai prisotina maistą kancerogeniniais PAH. Vienas iš labiausiai žinomų ir gausiai susidarančių PAH yra benzopirenas, kuris yra klasifikuojamas kaip žinomas žmogaus kancerogenas. Ilgalaikis PAH poveikis yra susijęs su padidėjusia plaučių, odos, šlapimo pūslės ir kitų vėžio formų rizika.

Lakieji organiniai junginiai (LOJ) yra įvairi cheminė medžiagų grupė, kuri taip pat išsiskiria degimo metu. Kai kurie LOJ gali būti toksiški ir dirginti kvėpavimo takus, sukelti galvos skausmą, pykinimą, o ilgalaikis poveikis gali pažeisti kepenis, inkstus ir nervų sistemą. Pavyzdžiui, formaldehidas ir benzenas, kurie gali susidaryti degimo metu, yra žinomi kancerogenai.

Mėgstate kepti ant griliaus? Šią informaciją būtina žinoti kiekvienam. Kenksmingos medžiagos

Praktiniai patarimai, kaip sumažinti riziką grilinant

Norint ir toliau mėgautis grilinimo teikiamais malonumais, būtina sąmoningai rinktis grilinimo būdus ir laikytis tam tikrų atsargumo priemonių:

  • Pirmenybę teikite natūralioms, gerai išdžiovintoms kietmedžio malkoms arba aukštos kokybės natūralioms anglims. Prieš pradėdami kepti, leiskite malkoms ar anglims gerai įsidegti ir susidaryti žarijoms su pilku pelenų sluoksniu – tai rodo, kad didžioji dalis kenksmingų dujų jau yra išdegusios.
  • Visada kepkite atviroje, gerai vėdinamoje vietoje. Nestatykite grilio po stoginėmis, pavėsinėmis ar arti pastatų sienų, kur gali kauptis dūmai. Vėjas turėtų laisvai pūsti per grilio zoną, išnešdamas susidariusius dūmus.
  • Būkite atidūs vėjo krypčiai. Stovėkite taip, kad dūmai pūstų nuo jūsų ir kitų žmonių, ypač vaikų ir nėščiųjų.
  • Naudokite ilgesnius grilio įrankius, kad galėtumėte laikytis didesnio atstumo nuo karščio ir dūmų šaltinio. Tai sumažins tiesioginį kenksmingų medžiagų poveikį.
  • Stenkitės maksimaliai sumažinti riebalų lašėjimą ant įkaitusių žarijų. Tam galite naudoti aliuminio folijos padėklus, specialias keptuves su skylutėmis riebalams nutekėti arba rinktis liesesnius mėsos ir kitų produktų gaminius. Reguliariai valykite grilį nuo riebalų likučių.
  • Venkite stipraus maisto apskrudimo ir pridegimo, nes degant maistui taip pat susidaro kenksmingos medžiagos. Reguliariai vartykite maistą ir kontroliuokite kepimo temperatūrą.
  • Jautrūs asmenys, sergantys kvėpavimo ligomis, grilinimo metu galėtų apsvarstyti respiratoriaus tipo kaukės naudojimą, ypač jei tenka būti dūmuose ilgesnį laiką.
  • Baigę kepti, leiskite griliui atvėsti ir dūmams išsisklaidyti, prieš grįždami prie jo.
  • Jei nerimaujate dėl dūmų poveikio sveikatai, apsvarstykite alternatyvius grilinimo būdus, pavyzdžiui, dujinius ar elektrinius grilius, kurie išskiria žymiai mažiau kenksmingų medžiagų.

Vaikų ir jautrių asmenų apsauga grilinimo metu

Ypatingą dėmesį grilinimo metu reikėtų skirti vaikams ir asmenims, sergantiems kvėpavimo takų ligomis, tokiomis kaip astma ar lėtinis obstrukcinis bronchitas. Jų kvėpavimo sistema yra jautresnė kenksmingų medžiagų poveikiui, todėl net trumpalaikis dūmų įkvėpimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Vaikai dažnai būna arčiau žemės, kur dūmų koncentracija gali būti didesnė, be to, jų plaučiai dar nėra visiškai išsivystę. Todėl grilinimo metu reikėtų užtikrinti, kad vaikai būtų pakankamai atokiai nuo grilio ir nebūtų veikiami tiesioginių dūmų. Taip pat reikėtų vengti kepti ant griliaus šalia vaikų žaidimo zonų. Jautriems asmenims rekomenduojama stebėti oro kokybę ir, esant aukštesniam smulkiųjų kietųjų dalelių kiekiui ore, apskritai vengti būti šalia grilio.

Mėgstate kepti ant griliaus? Šią informaciją būtina žinoti kiekvienam. Vaikų ir jautrių asmenų apsauga

Ilgalaikės perspektyvos ir ateities tyrimai

Nors jau yra nemažai tyrimų, patvirtinančių kepimo ant griliaus metu susidarančių kenksmingų medžiagų poveikį sveikatai, mokslininkai ir toliau aktyviai tiria šią sritį. Ateities tyrimai gali būti nukreipti į mažiau kenksmingų grilinimo technologijų kūrimą, efektyvesnių filtrų ir apsaugos priemonių tobulinimą bei detalesnį ilgalaikio mažų kenksmingų medžiagų koncentracijų poveikio sveikatai įvertinimą. Visuomenės sveikatos organizacijos turėtų tęsti švietėjišką veiklą, informuodamos žmones apie galimus pavojus ir skatindamos saugesnius grilinimo įpročius. Tik žinodami riziką ir imdamiesi atsargumo priemonių, galėsime ir toliau mėgautis grilinimo teikiamais malonumais, neaukodami savo sveikatos.

Sąmoningas požiūris į grilinimo procesą, tinkamas kuro pasirinkimas, geros ventiliacijos užtikrinimas ir paprastų apsaugos priemonių laikymasis leis jums ir toliau mėgautis šiuo populiariu laisvalaikio praleidimo būdu, tuo pačiu sumažinant galimą neigiamą poveikį jūsų ir jūsų artimųjų sveikatai. Rūpinkimės savo gerove ir būkime atsakingi net ir mėgstamiausių užsiėmimų metu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:GrilinimasGrilintiGrilius

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Graužikai žiurkės ir pelės. Kaip atsikratyti natūraliomis priemonėmis?
Gyvenimas

Žiurkių ir pelių atsikratykite akimirksniu be jokių nuodų ar gaudyklių

2025-06-11
Kaip nuvalyti langus, kad jie spindėtų: patikrinti būdai be dryžių
Gyvenimas

Kaip nuvalyti langus, kad jie spindėtų: patikrinti būdai be dryžių

2025-06-04
Kamado receptai – greitų patiekalų idėjos
Receptai

Kamado receptai – greitų patiekalų idėjos

2025-06-03
Stipri magnetinė audra smogs gegužės 29-ąją: štai ką turite žinoti
Gyvenimas

Stipri magnetinė audra smogs gegužės 29-ąją: štai ką turite žinoti ir kaip pasiruošti nepakartojamam reginiui danguje

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?