ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: ką verta žinoti?
Sveikata ir grožis

Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: ką verta žinoti?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-14
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Mikrobangų krosnelė – patogus ir greitas būdas pašildyti maistą, tačiau dažnas jos naudojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Didelis natrio kiekis, pavojingos cheminės medžiagos pakuotėse ir netolygus maisto įkaitinimas gali kelti įvairius pavojus organizmui. Ekspertai įspėja, kad reguliariai vartojant mikrobangų krosnelėje ruoštą maistą, gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų.

Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: ką verta žinoti?
Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: ką verta žinoti?

Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: padidėjusi vėžio rizika

Šaldytų patiekalų sudedamųjų dalių etiketės ne visada atskleidžia visą jų poveikį organizmui. Mikrobangų krosnelės veikimo principas grindžiamas elektromagnetine spinduliuote, kuri šildo tiek patį maistą, tiek jo pakuotę. Dėl to į maistą gali patekti kenksmingų cheminių junginių.

Vienas iš pavojingiausių elementų – bisfenolis A (BPA), kurio randama kai kuriose plastikiniuose induose. 2015 m. žurnale Medicine (Baltimore) publikuotas tyrimas parodė, kad BPA gali skatinti krūties ir prostatos vėžio ląstelių vystymąsi. Todėl verta rinktis BPA neturinčias pakuotes arba naudoti stiklinius ar keraminius indus.

Aukštas kraujospūdis ir širdies ligų rizika

Kai kurie šaldyti patiekalai gali atrodyti kaip mažai kalorijų turintis pasirinkimas, tačiau tai nereiškia, kad jie yra sveiki. Daugelyje pusfabrikačių gausu natrio – konservanto, kuris padeda išlaikyti produktų galiojimo laiką, tačiau gali turėti neigiamą poveikį organizmui.

Taip pat skaitykite

Ar pelėsis nuodingas? Kas atsitiks, jeigu jo šiek tiek suvalgysite?
Ar pelėsis nuodingas? Kas atsitiks, jeigu jo šiek tiek suvalgysite?
2025-10-01
Kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite juodąjį šokoladą
Kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite juodąjį šokoladą: gydytojai padarė netikėtas išvadas
2025-09-01
Juodasis česnakas - tikras aukso grynuolis jūsų lėkštėje. Atskleidė, kodėl.
Juodasis česnakas – tikras aukso grynuolis jūsų lėkštėje. Atskleidė, kodėl
2025-09-25
Kokia turėtų būti tobula miego aplinka?
Kokia turėtų būti tobula miego aplinka geram poilsiui? Komentuoja ekspertai.
2025-07-15

Dietologai įspėja, kad didelis druskos kiekis gali sukelti kraujospūdžio padidėjimą, didinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei sukelti inkstų pažeidimus. Jei dažnai valgote mikrobangų krosnelėje šildytą maistą, verta atidžiai skaityti jo sudėtį ir rinktis mažiau natrio turinčius variantus.

Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: apsinuodijimo pavojus

Mikrobangų krosnelė yra veiksminga šildymo priemonė, tačiau ji dažnai kaitina maistą netolygiai. Kai kurios patiekalo dalys gali įkaisti labai stipriai, o kitos išlikti nepakankamai šiltos. Dėl to maisto produktų paviršiuje esančios bakterijos gali išlikti gyvybingos ir sukelti apsinuodijimo riziką.

Gydytoja Leann Poston aiškina, kad norint sunaikinti kenksmingus mikroorganizmus, maistą reikia pašildyti iki aukštos temperatūros. Tačiau dėl netolygaus šilumos paskirstymo kai kurios vietos gali likti per šaltos, todėl bakterijos, tokios kaip Salmonella ar Listeria, gali išlikti gyvybingos ir sukelti virškinimo sutrikimus.

Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: apsinuodijimo pavojus

Antsvorio ir nutukimo rizika

Daugelis žmonių, siekdami kontroliuoti svorį, renkasi mikrobangų krosnelėje šildomą maistą dėl jo mažo kaloringumo. Tačiau šis požiūris gali būti klaidingas. The British Journal of Nutrition publikuotas tyrimas parodė, kad reguliarus paruoštų patiekalų vartojimas gali skatinti pilvo riebalų kaupimąsi. Tai gali būti susiję su aukštu perdirbtų angliavandenių kiekiu, trūkstamomis skaidulomis ir baltymų stoka.

Kaip sumažinti mikrobangų krosnelės naudojimo riziką?

Nors visiškai atsisakyti mikrobangų krosnelės gali būti sudėtinga, yra keletas būdų, kaip sumažinti jos naudojimo keliamą riziką:

  • Naudokite tinkamas pakuotes. Venkite plastikinių indų, ypač tų, kurių sudėtyje yra BPA. Rinkitės stiklinius arba keramikinus indus.
  • Pasirinkite sveikesnius produktus. Rinkitės mažai druskos turinčius šaldytus patiekalus arba ruoškitės maistą patys.
  • Kaitinkite maistą tolygiai. Periodiškai pamaišykite maistą, kad šiluma pasiskirstytų vienodai.
  • Stenkitės dažniau gaminti šviežią maistą. Mikrobangų krosnelės naudojimą verta keisti sveikesniais gaminimo būdais, pavyzdžiui, garuose ar orkaitėje.

Mikrobangų krosnelė – patogus įrankis, tačiau dažnas jos naudojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Dėl pavojingų cheminių junginių, aukšto druskos kiekio ir netolygaus šildymo gali padidėti vėžio, širdies ligų ir nutukimo rizika. Norint sumažinti šiuos pavojus, svarbu atsakingai rinktis maisto produktus ir, jei įmanoma, dažniau gaminti maistą tradiciniais būdais.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Maistas, naudingesnis žarnynui už bet kokius papildus.
Maistas, naudingesnis žarnynui už bet kokius papildus
2025-07-04
Obuolių acto vonia: natūralus būdas puoselėti odą, plaukus ir bendrą savijautą
Obuolių acto vonia: natūralus būdas puoselėti odą, plaukus ir bendrą savijautą
2025-06-05
Mažesnis riebalų kiekis maiste gali palengvinti depresijos simptomus – naujo tyrimo įžvalgos
Mažesnis riebalų kiekis maiste gali palengvinti depresijos simptomus – naujo tyrimo įžvalgos
2025-06-13
Kokie indai gali pakenkti sveikatai ir ką rinktis vietoje jų?
Kokie indai gali pakenkti sveikatai ir ką rinktis vietoje jų?
2025-08-09
ŽYMOS:antsvorisAtšildomas maistasMikrobangų krosnelė

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kada ir kur užsimezgė žmogaus ir šuns draugystė
Uncategorized

Kada ir kur gimė žmogaus ir šuns draugystė: mokslininkai pateikė atsakymą

Ar Trumpas su savo ego sugriaus JAV? Štai dėl ko nerimaujama
Lietuva ir pasaulis

Ar Trumpas su savo ego sugriaus JAV? Štai dėl ko nerimaujama

Agurkų šaldymo ekspertas paaiškino, kaip užšaldyti agurkus, kad išsaugotumėte jų skonį
Gyvenimas

Agurkų šaldymo ekspertas paaiškino, kaip užšaldyti agurkus, kad išsaugotumėte jų skonį

Rudens manikiūras: 5 stilingos idėjos, kurias verta išbandyti
Sveikata ir grožis

Rudens manikiūras: 5 stilingos idėjos, kurias verta išbandyti

Senjorai šį maisto produktą turėtų valgyti kiek įmanoma dažniau
Sveikata ir grožis

Senjorai šį maisto produktą turėtų valgyti kiek įmanoma dažniau: gerina virškinimą ir palaiko venų sveikatą!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?