ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Mitybos specialistai atskleidė, kaip išsirinkti kokybišką lašišą šventėms
Gyvenimas

Mitybos specialistai atskleidė, kaip išsirinkti kokybišką lašišą šventėms

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-12-15
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Mitybos specialistai atskleidė, kaip išsirinkti kokybišką lašišą šventėms
Mitybos specialistai atskleidė, kaip išsirinkti kokybišką lašišą šventėms

Pastaraisiais metais lašiša vis dažniau užima garbingą vietą ant šventinio stalo, pamažu išstumdama tradicinius patiekalus. Ši žuvis vertinama ne tik dėl subtilaus, bet išraiškingo skonio – lašiša nereikalauja sudėtingų receptų ar gausybės prieskonių. Be to, lašiša laikoma viena naudingiausių riebių žuvų, todėl ji tampa logišku pasirinkimu tiems, kurie nori šventes sutikti ne tik skaniai, bet ir sąmoningai.

Kodėl lašiša tapo šventinio stalo favoritu

Lašiša išsiskiria ne tik universaliu skoniu, bet ir maistine verte. Joje gausu vitaminų A, D, E ir B grupės, taip pat organizmui svarbių mineralų – jodo, seleno, magnio ir kalio. Be to, lašiša yra puikus lengvai virškinamų baltymų bei omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios svarbios širdies ir smegenų veiklai.

Būtent dėl šių savybių lašiša vis dažniau pasirenkama per didžiąsias metų šventes. Ji tinka tiek šaltoms užkandėlėms, tiek karštiems patiekalams, o jos skonis patinka net tiems, kurie į žuvį paprastai žiūri skeptiškai.

Kodėl lašišą svarbu vartoti saikingai

Nors lašiša laikoma itin naudinga, specialistai primena, kad saikas yra būtinas. Ypač tai aktualu kalbant apie ūkiuose užaugintą lašišą. Tokia žuvis gali turėti sunkiųjų metalų ar kitų teršalų pėdsakų, todėl labai svarbu rinktis patikimus gamintojus.

Taip pat skaitykite

Traukos dėsnis: kaip jis veikia ir keičia gyvenimus į gerąją pusę
Traukos dėsnis: kaip jis veikia ir keičia gyvenimus į gerąją pusę
2025-10-24
Kaip saugiai vairuoti pirmojo sniego metu: patarimai vairuotojams
Kaip saugiai vairuoti pirmojo sniego metu: patarimai vairuotojams
2025-11-24
Išmintingi Dalai Lamos patarimai moterims, kurios nėra laimingos santykiuose
Išmintingi Dalai Lamos patarimai moterims, kurios nėra laimingos santykiuose
2025-09-24
Lengvai atsikratykite geltonų dėmių ant klozeto dangčio. Ši gudrybė padės jį vėl padaryti kaip naują!
Lengvai atsikratykite geltonų dėmių ant klozeto dangčio. Ši gudrybė padės jį vėl padaryti kaip naują!
2025-11-24

Mitybos specialistai rekomenduoja teikti pirmenybę laukinei lašišai arba žuviai iš ūkių, kurie laikosi aukštų kokybės ir aplinkosaugos standartų. Papildomas patikimumo ženklas – MSC sertifikatas, rodantis, kad žuvis buvo sugauta ar auginta atsakingai.

Kodėl lašišą svarbu vartoti saikingai

Kaip atpažinti šviežią lašišą prieš šventes

Prieš šventes lašiša dažnai siūloma su nuolaidomis, todėl būtent tuo metu pirkėjai turėtų būti ypač atidūs. Šviežios lašišos spalva turėtų būti ryški – nuo sodrios oranžinės iki švelniai rausvos. Pablukę ar pilkšvi atspalviai gali signalizuoti apie prastą kokybę.

Kitas svarbus ženklas – baltos linijos mėsoje. Aiškiai matomos, ryškios juostelės rodo gerą filė kokybę, o beveik nematomos ar išplaukusios linijos gali reikšti, kad lašiša nebėra šviežia.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į tekstūrą. Paspaudus mėsą, ji turėtų greitai atgauti formą. Jei lieka įdubimas, tokios lašišos geriau nepirkti. Kvapas taip pat daug pasako – šviežia lašiša kvepia jūra, o bet koks nemalonus aromatas yra aiškus perspėjimas.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:lašišasveika mitybaŠventinis stalas

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Traškūs avinžirniai ant skrebučio
Receptai

Traškūs avinžirniai ant skrebučio

Gerkite tai rytais tuščiu skrandžiu ir greitai pastebėsite akivaizdžią naudą savo kūnui. Gėrimas
Sveikata ir grožis

Gerkite tai rytais tuščiu skrandžiu ir greitai pastebėsite akivaizdžią naudą savo kūnui

Karštų sumuštinių mėgėjams: 3 receptai su lavašais
Receptai

Karštų sumuštinių mėgėjams: 3 receptai su lavašais

Kas vyksta pasaulyje: 10 svarbiausių birželio 16-osios įvykių
Lietuva ir pasaulis

Kas vyksta pasaulyje: 10 svarbiausių birželio 16-osios įvykių

Daržovių sriuba su grikiais receptas
Receptai

Grikiai ir daržovės: skani ir maistinga sriuba vaikams

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?