Virtuvės kriauklė yra ta vieta, kurioje susikaupia daugiausiai mikrobų. Juk dauguma indų, vaisių ir daržovių turi būti nuplauti kriauklėje, kad atsikratytumėme nešvarumų ir mikrobų. Be to, po kriaukle laikomi valikliai ir šluostės taip pat gali būti bakterijų židinys. Taigi, ką daryti? Pristatome keletą kriauklės valymo būdų.

Kiekvienas iš mūsų nuolat tvarkosi virtuvėje. Deja, kriauklėje dažnai laikome neplautus indus, kurie nebetelpa į indaplovę arba kurie laukia, kol pagaliau bus išplauti. Kasdienio kriauklės nuvalymo nepakanka norint atsikratyti bakterijų.
Kriauklę rimtai išvalyti reikia kas savaitę. Rečiau ją naudojant pakanka valyti kas 2 savaites. Jei norite, kad virtuvės kriauklė būtų švari, turite atlikti kelis veiksmus.
Virtuvės kriauklės valymas
- Naudokite kempinę ir kruopščiai nuvalykite ja visą kriauklę.
- Jei matote dėmių, jas pašalinkite.
- Daugumai dėmių ant kriauklės pakanka acto ir sodos arba citrinos ir sodos mišinio.
- Kriauklę ištepkite citrina arba actu, apibarstykite soda, palaukite keletą minučių, nušveiskite minkštu skudurėliu ir nuplaukite.
- Be dėmių pašalinimo, soda su citrina taip pat turi baktericidinį poveikį.
Dėmes galite šalinti reguliariai. Visada laikykite sodą po ranka ir, vos pastebėję dėmę, nedelsdami nuvalykite ją.
Acto dezinfekcija
Užkimškite kriauklę kamštuku, pripildykite ją karštu vandeniu ir įpilkite acto. Tai sunaikins visus mikrobus.
Nepamirškite naudoti guminių pirštinių!
Prieš išleisdami vandenį, būtinai nuvalykite ir čiaupą – jis taip pat nuolat liečiamas nešvariomis rankomis ir yra bakterijų židinys.
Blogas kanalizacijos kvapas
Kol nematote bakterijų ir nepajaučiate blogo kvapo, kuris atsiranda iš kanalizacijos, tol nesusimąstote, ką daryti. Blogas kvapas atsiranda todėl, kad maisto likučiai lieka kanalizacijoje. Ši problema dažnesnė namuose, kuriuose nėra indaplovės.
Ką daryti?
- Verdantis vanduo
Kiekvieną dieną pripildykite kriauklę verdančiu vandeniu. Vanduo atkimš vamzdžius ir sumažins bakterijų dauginimąsi. - Citrina
Supilkite citrinos sultis tiesiai į kanalizaciją. Praėjus keliolikai minučių, nuskalaukite šiltu vandeniu. Pašalinsite blogą kvapą ir suteiksite malonų gaivumą. - Soda
Pripilkite sodos į kanalizaciją ir palikite kelioms minutėms. Švelniai užpilkite karštu vandeniu, tada gerai nuskalaukite tekančiu vandeniu. Kriauklė rečiau užsikimš, o soda pašalins blogą kvapą. - Actas
Pripilkite į kriauklę sodos ir acto. Po kelių minučių nuskalaukite tekančiu vandeniu – tai paprasta natūrali priemonė nuo užsikimšimų. - Papildomas filtras
Galite įsigyti tankesnį filtrą, kad didesnės atliekos nepatektų į kanalizaciją.
Papildomi patarimai higienai palaikyti
- Šluostes ir kempinėles keiskite bent kas 1–2 savaites. Jos kaupiasi bakterijomis net greičiau nei pati kriauklė.
- Po kiekvieno žalių mėsos ar žuvies produktų plovimo nuvalykite kriauklę dezinfekciniu tirpalu. Taip sumažinsite kryžminės taršos riziką.
- Naudokite nerūdijančio plieno valiklį. Jis ne tik pašalina dėmes, bet ir atkuria paviršiaus blizgesį.
- Bent kartą per metus išardykite sifoną. Jo viduje kaupiasi riebalų, muilo ir maisto likučių sankaupos, kurios yra pagrindinė nemalonaus kvapo priežastis
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.