ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai
Gyvenimas

Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-09-24
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai
Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai

Virtuvė – namų širdis, tačiau būtent čia slypi ir viena iš didžiausių bakterijų buveinių, apie kurią daugelis nė nesusimąsto. Indų plovimo kempinėlė, kasdien naudojama beveik kiekvienuose namuose, gali tapti tikru mikroorganizmų rojumi. Ji nuolat liečiasi su maisto likučiais, drėgme bei indų plovikliu, tačiau tai nesustabdo bakterijų dauginimosi. Atvirkščiai – tokios sąlygos joms yra idealios. Tad kyla klausimas: kaip saugiai naudoti kempinėles, kada jas keisti ir ar įmanoma jas tinkamai dezinfekuoti?

Bakterijų fabrikas jūsų virtuvėje

Vokietijos mokslininkai atliko tyrimą, kurį paskelbė prestižiniame žurnale Nature. Jie surinko panaudotas kempinėles iš 14 privačių namų Baden-Viurtemberge ir atliko išsamią jų mikrobiologinę analizę. Rezultatai pribloškiantys: vienoje kempinėje aptikta net 362 skirtingos rūšys mikroorganizmų. Dar labiau šokiruoja skaičiai – viename kvadratiniame centimetre kempinės gali gyventi iki 50 milijardų bakterijų, t. y. tiek pat, kiek randama tame pačiame plote žmogaus išmatose.

Tarp aptiktų patogenų – Staphylococcus aureus, sukeliantis plaučių uždegimą, taip pat Acinetobacteria, galinčios sukelti meningitą ar odos infekcijas. Buvo rasta ir E. coli bei salmonelių – bakterijų, sukeliančių apsinuodijimus maistu.

Mokslininkai pažymi, kad bakterijos į kempines patenka ne tik iš maisto likučių. Jos persiduoda nuo žmogaus odos, indų paviršių, netgi iš kriauklės. Kempinės poros, drėgmė ir maistinės medžiagos sudaro idealią terpę, kurioje mikroorganizmai dauginasi žaibiškai.

Taip pat skaitykite

Spalvos miegamajame: kokios turėtų vyrauti?
Kokios spalvos turėtų vyrauti miegamajame? Atsako interjero ekspertai
2025-08-07
Naudojatės Amazon platforma? Būkite budrūs, sukčiai naudoja šią strategiją
Naudojatės Amazon platforma? Būkite budrūs, sukčiai naudoja šią strategiją
2025-07-08
Sužinokite, kokie 5 požymiai rodo, kad esate protingas žmogus
Sužinokite, kokie 5 požymiai rodo, kad esate protingas žmogus
2025-10-23
Kaip laikyti vyno taurę, kad vynas atskleistų visą savo skonį: someljė patarimai
Kaip laikyti vyno taurę, kad vynas atskleistų visą savo skonį: someljė patarimai
2025-06-04

Ar galima kempinę dezinfekuoti namų sąlygomis?

Daugelis tiki, kad paprasti triukai – pavyzdžiui, kempinės kaitinimas mikrobangų krosnelėje ar mirkymas acte – gali išgelbėti. Tačiau tyrimas parodė, kad tokie metodai pašalina tik dalį bakterijų – maždaug 60 %. Svarbiausia, kad išgyvenusios bakterijos vėl greitai padaugėja ir vėl užpildo kempinės poras.

Panašiai neveiksmingas ir mirkymas indų ploviklyje, nes dauguma buitinių ploviklių neturi antibakterinių savybių. Vienintelis būdas iš tiesų sumažinti bakterijų kiekį – kempinę skalbti aukštoje temperatūroje (apie 90 °C) su balikliu ar stipriu plovikliu. Vis dėlto po tokio apdorojimo ji nebeturėtų būti naudojama indams – tik kitoms buitinėms vietoms, pavyzdžiui, vonios kambariui valyti.

Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai. Ar galima kempines dezinfekuoti namų sąlygomis

Kiek dažnai keisti kempinėlę?

Ekspertai vienareikšmiškai pataria: virtuvės kempinę reikia keisti kas 7 dienas. Net jei ji vizualiai atrodo švari ar dar tinkama naudoti, joje slypintys mikroorganizmai kelia rimtą grėsmę sveikatai. Kas savaitę keičiama kempinė yra mažiausia kaina už higienišką virtuvę.

Ką naudoti vietoj kempinių?

Kempinė – patogi, bet nebūtinai nepakeičiama priemonė. Mokslininkai siūlo rinktis alternatyvas:

  • Indų plovimo šepečius. Jie greičiau išdžiūsta, todėl bakterijos nesidaugina taip intensyviai.
  • Plieninę vilną. Tinka sunkiai nuvalomiems paviršiams, tačiau ją taip pat reikia dažnai keisti.
  • Virtuvinius rankšluosčius ar mikropluošto šluostes. Patogios daugkartiniam naudojimui, tačiau svarbu jas skalbti bent 60 °C temperatūroje po kiekvienos dienos.

Svarbu suprasti: jokia priemonė nėra „amžina“. Net ir alternatyvas būtina keisti reguliariai, nes ilgainiui jose taip pat kaupiasi bakterijos.

Indų plovimo kempinėlė, kurią daugelis laiko nekaltu virtuvės pagalbininku, gali tapti tikru bakterijų židiniu. Mokslininkų tyrimai atskleidė, kad joje gyvena šimtai mikroorganizmų rūšių, tarp jų – ir pavojingi žmogaus sveikatai patogenai. Namų dezinfekcijos metodai neveiksmingi, todėl vienintelė išeitis – reguliariai keisti kempines ir rinktis higieniškesnes alternatyvas. Švarūs indai prasideda nuo švarių įrankių, o sveikata – nuo teisingų įpročių.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Sužinokite, kaip geriausia išbalinti virtuvinius rankšluosčius!
Sužinokite, kaip geriausia išbalinti virtuvinius rankšluosčius!
2025-09-30
Greitas psichologinis testas padės sužinoti, kur jums dar reikia patobulėti.
Greitas psichologinis testas padės sužinoti, kur jums dar reikia patobulėti
2025-07-22
Beveik kiekviena pora ginčijasi dėl šių 4 dalykų. Kokie jie?
Beveik kiekviena pora ginčijasi dėl šių 4 dalykų. Kokie jie?
2025-10-24
Įsižeminimo technika panikos priepuoliams
Įsižeminimo technika panikos priepuoliams suvaldyti
2025-08-02

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Žalias ar violetinis bazilikas – kuris naudingesnis sveikatai?
Sveikata ir grožis

Žalias ar violetinis bazilikas – kuris naudingesnis sveikatai?

Gydytoja perspėjo apie neprinokusių persimonų pavojų
Sveikata ir grožis

Gydytoja perspėjo apie neprinokusių persimonų pavojų

Kaip valyti skalbimo mašiną ir pašalinti pelėsį?
Gyvenimas

Kaip valyti skalbimo mašiną ir pašalinti pelėsį?

Keturi mitai apie detoksikaciją, kuriais tikėti neverta
Sveikata ir grožis

Keturi mitai apie detoksikaciją, kuriais tikėti neverta

Kaip išsirinkti patalynę geram miegui: išsamus vadovas ramiam poilsiui
Gyvenimas

Kaip išsirinkti patalynę geram miegui: išsamus vadovas ramiam poilsiui

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?