ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins
Gyvenimas

Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-08-30
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Kasdien mūsų rankose atsiduria daiktai, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo visiškai nereikalingi. Vienas tokių – vyno kamštis. Paprastai, atidarius butelį, jis be didelių svarstymų keliauja į šiukšliadėžę. Tačiau pastaruoju metu socialiniuose tinkluose plintantis patarimas primena, kad net toks mažytis daiktas gali turėti praktinės vertės. Vyno kamštis – tai ne tik butelio uždarymo priemonė, bet ir naudingas įrankis mūsų buityje.

Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins
Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins

Atliekų mažinimo revoliucija

Šiuolaikinė visuomenė vis labiau kalba apie sąmoningą vartojimą ir „zero waste“ filosofiją. Maisto švaistymas – viena iš didžiausių problemų, darančių žalą ne tik aplinkai, bet ir mūsų piniginei. Būtent todėl atsiranda iniciatyvos, tokios kaip „Too Good To Go“ programėlė. Jos kūrėjai padeda restoranams, viešbučiams ir parduotuvėms realizuoti nesuvartotus maisto produktus mažesne kaina, užuot juos išmetę. Tokiu būdu pirkėjai įsigyja šviežią maistą pigiau, o maisto atliekų kiekis sumažėja.

Ši idėja sulaukia palaikymo ir socialiniuose tinkluose, kur aktyvistai dalijasi patarimais, kaip mažinti atliekų kiekį bei panaudoti tai, kas paprastai atsiduria šiukšlėse. Vienas iš tokių patarimų – vyno kamščio panaudojimas kasdienėje buityje.

Vyno kamštis – ginklas prieš vaisines museles

Vaisinės muselės – tikras vasaros galvos skausmas. Užtenka palikti ant virtuvės stalo krepšelį su prinokusiais vaisiais ar daržovėmis, ir mažieji įnamiai tuoj pat pasirodo. Kartą atsiradę, jie greitai dauginasi, o jų atsikratyti tampa itin sunku.

Taip pat skaitykite

Citrina su lauro lapais sveikatai gerinti
Išvirkite citriną su lauro lapais – nustebsite, ką gali padaryti šis nuoviras
2025-08-25
 Mažos erdvės, maksimalus komfortas: protingi sprendimai mažoms virtuvėms. Nuotraukos saltinis: valasska-prazirna.cz
 Mažos erdvės, maksimalus komfortas: protingi sprendimai mažoms virtuvėms
2025-08-18
Kambarinių augalų priežiūra: kodėl ruduoja lapų galiukai?
Kambarinių augalų priežiūra: kodėl ruduoja lapų galiukai?
2025-06-18
3 klaidos, kurias valydami ekranus darome dažniausiai
3 klaidos, kurias valydami ekranus darome dažniausiai
2025-07-24

Čia praverčia vyno kamštis. Pakanka jį perpjauti pusiau ir įdėti į vaisių krepšelį – šis paprastas triukas padeda sumažinti drėgmę ir atbaidyti erzinančius vabzdžius. Tai itin paprastas, nieko nekainuojantis sprendimas, kuris leidžia mėgautis vaisiais be nepageidaujamų „svečiu“.

Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins. Ginklas prieš vaisines museles

Kaip vyno kamštis gali išgelbėti prisvilusią sriubą ar troškinį?

Ne mažiau įdomus yra dar vienas šio daikto panaudojimas virtuvėje. Kas bent kartą bandė virti troškinį, žino, kad tai patiekalas, reikalaujantis kantrybės. Tačiau užtenka trumpam nukrypti nuo puodo, ir puodo dugnas pradeda svilti. Įprasta reakcija – nusivylus išmesti sugadintą maistą.

Tačiau yra triukas, kuris gali išgelbėti situaciją. Sudegintą troškinį ar sriubą reikia perpilti į švarų puodą, o į vidų įmesti vyno kamštį. Užvirus, jis pradeda sugerti svilėsių kvapą, o patiekalas tampa vėl tinkamas valgymui. Tai paprasta gudrybė, galinti išsaugoti ne tik maistą, bet ir gerą nuotaiką prie stalo.

Maža detalė – didelė nauda

Vyno kamštis – tai natūrali medžiaga, pagaminta iš kamštinio ąžuolo žievės. Ji pasižymi ypatingomis savybėmis: sugeria kvapus, drėgmę ir net gali veikti kaip natūralus repelentas. Nenuostabu, kad senovėje kamščiai buvo naudojami įvairioms buitinėms reikmėms, o šiandien jų vertė vėl atrandama iš naujo.

Svarbiausia – suprasti, kad atliekos nėra tik šiukšlės. Jos gali tapti resursu, kuris praverčia netikėčiausiose situacijose. Vyno kamščio pavyzdys puikiai iliustruoja, kad kiekviena detalė turi potencialą. Tereikia žinoti, kaip tuo pasinaudoti.

Kiekvieną kartą, kai atidarote butelį vyno, prisiminkite – kamštis nėra tik nereikalinga smulkmena. Jis gali tapti ginklu prieš vaisines museles, priemone, išgelbstinčia sudegintą troškinį, ar tiesiog simboliu, primenančiu sąmoningą vartojimą. Tai mažas, bet svarbus žingsnis link gyvenimo be švaistymo.

Ir nors kamščio panaudojimas gali atrodyti smulkmena, būtent iš tokių mažų veiksmų gimsta dideli pokyčiai. Kartais užtenka vos vieno mažo sprendimo, kad kasdienybė taptų paprastesnė, o pasaulis – draugiškesnis tiek žmogui, tiek aplinkai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Taip laikau arbūzą ištisus metus ir jis visada šviežias
Taip laikau arbūzą ištisus metus ir jis visada šviežias
2025-08-31
Profesionalai pataria: kaip išvirti bulves vos per 7 minutes?
Profesionalai pataria: kaip išvirti bulves vos per 7 minutes?
2025-10-07
Beprasmis darbas vargina dvigubai. Darbuotojai labai pavargsta
Beprasmis darbas vargina dvigubai. Darbuotojai labai pavargsta
2025-10-14
Dažniausios klaidos prekybos centruose, kurios kainuoja daugiau nei galvojate
Dažniausios klaidos prekybos centruose, kurios kainuoja daugiau nei galvojate
2025-08-06
ŽYMOS:patarimaiVyno kamštis

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Prancūzų vyno kultūra: kasdienis gėrimas ir jo poveikis vartojantiems
Įdomu

Prancūzų vyno kultūra: kasdienis gėrimas ir jo poveikis vartojantiems

Muilas ir dantų pasta: šie du ingredientai gali sukurti tikrai efektyvų valiklį!
Gyvenimas

Muilas ir dantų pasta: šie du ingredientai gali sukurti tikrai efektyvų valiklį!

Zodiako ženklai. Moterys
Horoskopai

Šių 5 zodiako ženklų moterys tikėtina nebus pačios geriausios žmonos

Pomidorų sultys su minkštimu: paprastas būdas gauti du produktus vienu metu
Naudinga

Pomidorų sultys su minkštimu: paprastas būdas gauti du produktus vienu metu

5 abejingiausi Zodiako ženklai
Horoskopai

5 abejingiausi Zodiako ženklai. Iš jų nesulauksite jokios užuojautos!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?