Artėjant šaltajam sezonui daugelis žmonių nori išnaudoti žemą temperatūrą ir maistą laikyti lauke. Balkonas, terasa ar net garažas dažnai atrodo kaip natūrali šaldytuvo alternatyva. Tačiau ekspertai įspėja – toks sprendimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų.
Maisto laikymas balkone gali sukelti apsinuodijimą
Kulinarijos ekspertė Katarzyna Bosacka pabrėžia, kad maisto laikymas balkone yra saugus tik tada, kai temperatūra išlieka stabili. Praktikoje tai kontroliuoti sunku, nes naktį dažnai pasitaiko šaltis, net jei dieną termometro stulpelis rodo kelis laipsnius virš nulio. Staigus maisto užšaldymas ir atitirpinimas yra nesaugus sveikatai, ypač kalbant apie produktus, kurie neturėtų būti šaldomi, tokius kaip salotos su majonezu ar kremu įdaryti pyragai. Pakartotinis užšaldymas ir atitirpinimas skatina bakterijų dauginimąsi, kas dažnai baigiasi apsinuodijimu.
Saulė ir tarša gali pakoreguoti temperatūrą
Net esant žemai temperatūrai, saulėtą rudens ar žiemos dieną maistas balkone gali įkaisti, todėl šaltis, kurio tikimasi, nėra užtikrintas. Be to, lauko aplinka tiesiogiai veikia maistą – ore esanti tarša, automobilio išmetamos dujos ar miesto dulkės gali patekti ant maisto ir kelti pavojų sveikatai.

Maistas tampa patrauklus gyvūnams
Balkonas ar garažas ne tik apsunkina maisto kontrolę, bet ir traukia gyvūnus. Tai gali būti naminių gyvūnų pavojus, jei jie suvalgys tam tikrą maistą, taip pat graužikai, paukščiai ar vabzdžiai, kurie platina žmogui pavojingas mikroorganizmus, įskaitant salmonelę. Lenkijoje kasmet užfiksuojama daugiau nei 7 000 apsinuodijimo salmonelėmis atvejų.
Kaip laikyti maistą lauke saugiai
Jei vis dėlto norite naudoti balkoną ar garažą trumpalaikiam maisto laikymui, svarbu atidžiai stebėti oro sąlygas ir tinkamai apsaugoti produktus. Naudokite sandarius indus arba pridėkite sunkų dangčio svorį, kad maistas liktų saugus ir švarus. Taip sumažinsite pavojų sau ir savo šeimos sveikatai.
Šaltinis: polsatnews.pl
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.