Ne kiekvienas sodininkas turi vietos dideliam komposteriui. Mažuose sklypuose ar net balkonuose vietos dažnai trūksta, tačiau tai dar nereiškia, kad turite atsisakyti natūralių trąšų. Egzistuoja paprastas, pigus ir veiksmingas sprendimas – kompostavimas plastikiniuose maišuose. Šis metodas tampa vis populiaresnis tarp ekologiją vertinančių miestiečių, nes leidžia greitai ir be kvapų pasigaminti puikų organinį trąšų šaltinį.

Kas yra kompostavimas plastikiniuose maišuose?
Kompostavimas maišuose – tai tradicinio kompostavimo versija „mini formatu“. Vietoje medinio ar plastikinio komposterio naudojami stori, juodi plastikiniai maišai, kuriuose vyksta tie patys biologiniai procesai kaip įprastame komposte: organinės medžiagos skaidomos mikroorganizmų, bakterijų ir grybelių veiklos dėka.
Šis būdas pasižymi vienu svarbiu skirtumu – ribotu deguonies kiekiu, todėl skaidymasis vyksta kiek kitaip nei atvirose dėžėse. Šiluma, drėgmė ir mikroorganizmų veikla lemia spartesnį procesą – tinkamai paruoštas kompostas maiše gali subręsti vos per 3–4 mėnesius, kai tradiciniam kompostui prireikia 5–8 mėnesių ar dar daugiau.
Be to, maišai gerai sulaiko drėgmę, todėl mikroorganizmai turi idealias sąlygas darbui. Kitas privalumas – mobilumas. Komposto maišą galima padėti bet kur: sode, terasoje, garaže ar net balkone. Skirtingai nei atviras kompostas, šis metodas nesukelia kvapų ir nevilioja vabzdžių ar graužikų.
Kaip pasigaminti kompostą maiše – žingsnis po žingsnio
Norint pradėti, nereikia jokių ypatingų įrankių ar patirties. Pakanka laikytis kelių paprastų taisyklių.
Pirmiausia pasirinkite tinkamus maišus – juodus, storus sodo atliekų maišus, kurių talpa 60–120 litrų. Juoda spalva padeda išlaikyti šilumą ir paspartina medžiagų skaidymąsi. Maišo dugne pradurkite keliolika mažų skylučių, kad pasišalintų perteklinis vanduo.
Tada pasiruoškite kompostui skirtas medžiagas. Pirmas sluoksnis – medžio šakelės arba drožlės, kurios užtikrina oro cirkuliaciją. Toliau dėkite sluoksnius: „rudus“ (sausų lapų, šiaudų, pjuvenų, popieriaus) ir „žalius“ (žolės, vaisių ar daržovių likučių, kavos tirščių). Geriausias santykis – 3 dalys rudų ir 1 dalis žalių medžiagų.
Kai maišas prisipildo apie tris ketvirtadalius, įberkite saują sodo žemės ar jau subrendusio komposto – tai pridės mikroorganizmų, reikalingų skaidymui. Lengvai sudrėkinkite turinį (jis turi būti drėgnas kaip išspausta kempinė) ir sandariai užriškite. Viršuje bei šonuose padarykite kelias mažas skylutes oro apykaitai.
Maišą pastatykite saulėtoje vietoje – šiluma spartina procesą. Kas porą savaičių maišą papurtykite arba apverskite, kad turinys pasiskirstytų tolygiai. Jei pastebite, kad viduje per sausa, įpilkite šiek tiek vandens.
Kokias atliekas galima kompostuoti maišuose?
Tinkamai pasirinktos žaliavos – sėkmės raktas. Kompostui maišuose tinka beveik visos sodo ir virtuvės augalinės atliekos:
- žolės nupjovos (bet tik plonais sluoksniais, kad nesusiglaustų),
- smulkinti medžių lapai,
- vaisių ir daržovių likučiai,
- nedidelis kiekis citrusinių vaisių,
- kavos tirščiai ir arbatos lapeliai,
- suplėšytas nepadengtas popierius ar kartonas,
- susmulkinti kiaušinių lukštai.
Venkite mėsos, pieno produktų, riebalų, ligotų augalų, piktžolių su sėklomis ar gyvūnų išmatų. Šios medžiagos gali pradėti skleisti kvapą ir traukti kenkėjus.

Kada kompostas paruoštas naudojimui?
Po kelių mėnesių maišo turinys įgauna tamsiai rudą ar juodą spalvą, tampa birus, vientisos tekstūros ir skleidžia malonų, mišku primenantį kvapą. Tai ženklas, kad mikroorganizmai atliko savo darbą.
Paprastas testas: paimkite saują komposto ir suspauskite rankoje. Jei jis drėgnas, bet ne šlapias, o suspaudus išlaiko formą ir vėl lengvai suyra – kompostas paruoštas. Vasarą tam pakanka 2–3 mėnesių, o žiemą – 4–6.
Kai procesas baigtas, nukirpkite maišą ir naudokite turinį gėlėms, daržovėms ar kaip sodinimo pagrindą. Vertingiausias sluoksnis paprastai būna dugne – ten susikaupia daugiausia maistingųjų medžiagų.
Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti
Jei kompostas ima dvokti, vadinasi, jis per drėgnas ir jame per daug „žalių“ medžiagų. Išeitis paprasta – pridėkite sausų lapų, pjuvenų ar popieriaus ir pradurkite kelias papildomas skylutes, kad įsiskverbtų oras.
Jei skaidymasis vyksta per lėtai, gali būti, kad maišas stovi per vėsiai arba nesilaikoma tinkamų proporcijų. Perkelkite jį į saulėtą vietą, sudrėkinkite turinį ir įdėkite saują subrendusio komposto – tai pagreitins procesą.
Kartais maišo viduje pasirodo baltas grybelis – nepanikuokite, tai natūrali proceso dalis. Jei jo per daug, atidarykite maišą, permaišykite turinį ir įdėkite daugiau „rudų“ medžiagų.
Mažas žingsnis link tvaresnės kasdienybės
Kompostavimas maišuose – tai įrodymas, kad kiekvienas gali gyventi ekologiškiau, net turėdamas tik balkoną ar mažą kiemelį. Šis metodas ne tik sumažina atliekų kiekį, bet ir sukuria vertingą produktą – natūralias trąšas, kurios grąžina gyvybę dirvai.
Kai maiše tyliai vyksta skaidymosi procesas, gamta dirba savo darbą – be triukšmo, be kvapų ir be švaistymo. Tai paprastas, prieinamas ir veiksmingas būdas pasijusti savo aplinkos kūrėju.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.