Kavos nauda domina žmones jau šimtmečius – nuo paslaptingo gėrimo atradimo arabų kultūroje iki jo įsitvirtinimo kaip vieno mėgstamiausių pasaulio gėrimų. Nors šiandien turime daugybę kavos rūšių ir gaminimo būdų, ne visi žino, kad kavos nauda gali būti tiek stipri, kad paveikia smegenų veiklą, virškinimą ir net ilgaamžiškumą. Tačiau kartu su tuo slypi ir rizikos, kurias būtina suprasti.
Kaip kava tapo neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi
Nuo viduramžių atradimo kava tapo kultūriniu reiškiniu. Arabai pirmieji pradėjo skrudinti ir malti kavamedžio sėklas, o Europa netrukus perėmė šią tradiciją. Šiandien populiariausios rūšys – „Arabica“ ir „Robusta“, o kavos rinkoje gausu pupelių, maltos ir tirpios kavos pasirinkimų. Kavos nauda buvo vertinama dar senovėje, tikint, kad gėrimas suteikia ramybę, žvalumą ir gerą virškinimą.
Kavos pupelių maistingumas
Kava pupelėmis išsaugo daugiausiai maistinių medžiagų – kofeiną, teofiliną, teobrominą, B grupės vitaminus, riebalų rūgštis ir mikroelementus. Būtent todėl kavos nauda ryškiausiai atsiskleidžia naudojant šviežiai maltas pupeles. Tiesa, pupelės greičiau praranda aromatą ir vertingas savybes, jei laikomos netinkamai, tačiau jų cheminė sudėtis yra turtingiausia.
Kokia kavos nauda tirpios kavos mylėtojams
Tirpi kava patogi, ją galima laikyti ilgiau, ji greitai paruošiama, tačiau jos apdorojimo metu susidaro akrilamidas – medžiaga, galinti pakenkti nervų sistemai. Nors tyrimai rodo, kad kavos nauda išlieka ir tirpioje kavoje, dažnas jos vartojimas gali padidinti ligų riziką, todėl svarbu rinktis saikingai.
Kokį poveikį organizmui suteikia kompleksinė kavos nauda
Kavos poveikis žmogui – itin platus. Gėrimas:
- atpalaiduoja lygiuosius raumenis,
- mažina bronchų spazmus,
- gerina žarnyno judrumą,
- suteikia lengvą diuretinį poveikį,
- didina skrandžio rūgštingumą,
- gerina kraujagyslių elastingumą,
- skatina širdies susitraukimus ir didina kraujospūdį.
Tačiau didžiausia kavos nauda – poveikis smegenims. Ji gerina atmintį, koncentraciją, didina budrumą ir intelektinių procesų greitį. Antioksidantai kavos pupelėse detoksikuoja organizmą, saugo ląsteles nuo aplinkos pažaidos ir mažina laisvųjų radikalų poveikį.
Kada kavos nauda pavirsta žalingu poveikiu
Nors kavos nauda įspūdinga, per didelis jos kiekis gali sukelti nemigą, nerimą, padidinti cholesterolio kiekį, pabloginti virškinimą, net prisidėti prie opų susidarymo. Be to, kava gali mažinti mineralų pasisavinimą ir šiek tiek sumažinti pastojimo tikimybę. Todėl rekomenduojama gerti 2–4 puodelius per dieną – tai saugi riba, leidžianti mėgautis nauda, bet nepatirti žalos.
Kaip saugiai pasinaudoti maksimalia kava kasdien
Svarbiausias principas – saikingumas. Kava gali būti ir vaistas, ir nuodas, todėl jos vartojimo kultūra turi didžiulę reikšmę. Išlaikant rekomenduojamus kiekius, kavos nauda sustiprėja, o neigiami poveikiai beveik išnyksta.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.