Apie sveikos mitybos svarbą ne kartą kalbėjo mitybos specialistai. Dabar apie tai kalba ir onkologai. „Mes esame tai, ką valgome“ – puikiai atspindi mūsų sveikatą. Onkologas pabrėžia, kad tam tikri produktai gali sumažinti vėžio riziką. Sveika mityba yra raktas į gerą savijautą ir ilgą gyvenimą.

Grūdai, vaisiai ir daržovės
Sąrašo viršuje – grūdai, švieži vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu skaidulų. Šie produktai padeda organizmui tinkamai funkcionuoti, valo žarnyną ir aprūpina svarbiomis maistinėmis medžiagomis. Riešutai ir ankštiniai augalai taip pat yra itin vertingi.
Riebi žuvis ir jūros gėrybės
Onkologai rekomenduoja valgyti riebią žuvį, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių, bent tris kartus per savaitę. Šios rūgštys turi apsauginį poveikį organizmui, gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą bei stiprina imunitetą.
Venkite krakmolo turinčių daržovių
Bulvėse ir burokėliuose yra daug krakmolo, todėl šių produktų reikėtų vartoti saikingai arba rinktis alternatyvas. Svarbu užtikrinti pakankamą švaraus, filtruoto vandens kiekį, nes jis padeda organizmui normaliai funkcionuoti ir išlaikyti mineralų balansą.
Penkių spalvų taisyklė
Onkologai rekomenduoja valgyti penkių skirtingų spalvų daržoves ir vaisius. Skirtingos spalvos atspindi įvairių antioksidantų ir naudingų medžiagų buvimą. Pavyzdžiui, pirmenybę teikite paprikoms, šparagams, brokoliams. Tokiu būdu organizmas gauna visą reikalingą medžiagų spektrą.
Minimaliai apdorotas maistas
Paprastas ir minimaliai termiškai apdorotas maistas yra naudingas bet kuriam organizmui. Švieži, natūralūs produktai užtikrina, kad organizmas gaus maksimumą vitaminų ir mineralų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.