ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Pamatėte apnašas raugintų agurkų stiklainio paviršiuje? Padėkite šakutę – kai kuriais atvejais jų geriau nevalgyti
Sveikata ir grožis

Pamatėte apnašas raugintų agurkų stiklainio paviršiuje? Padėkite šakutę – kai kuriais atvejais jų geriau nevalgyti

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-12-25
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Pamatėte apnašas raugintų agurkų stiklainio paviršiuje? Padėkite šakutę – kai kuriais atvejais jų geriau nevalgyti
Pamatėte apnašas raugintų agurkų stiklainio paviršiuje? Padėkite šakutę – kai kuriais atvejais jų geriau nevalgyti

Rauginti agurkai daugeliui lietuvių yra neatsiejama kasdienės mitybos dalis. Jie puikiai tinka prie pagrindinių patiekalų, gardina sumuštinius, o žiemą neretai laikomi tikru namų „vaistu“. Vis dėlto atidarę stiklainį kartais pastebime vaizdą, kuris kelia nerimą – balkšvas apnašas ant agurkų ar jų paviršiaus. Vieni tokius agurkus be svarstymų išmeta, kiti nuplauna ir valgo toliau, manydami, kad „taip turi būti“. Tačiau tiesa nėra tokia paprasta. Vienais atvejais baltas apnašas yra visiškai nekenksmingas, kitais – tai rimtas signalas, kad stiklainio turinį reikia išmesti be jokių kompromisų.

Kad nepadarytumėte pavojingos klaidos, svarbu atskirti, kada rauginti agurkai vis dar naudingi, o kada jie gali tapti apsinuodijimo šaltiniu.

Kodėl verta valgyti raugintus agurkus

Rauginti agurkai laikomi vienu geriausių natūralių probiotikų. Jie stiprina imuninę sistemą, padeda palaikyti gerą virškinimą ir teigiamai veikia žarnyno mikroflorą. Būtent dėl natūralios fermentacijos metu susidarančių gerųjų bakterijų šie agurkai dažnai rekomenduojami po ligų ar antibiotikų vartojimo.

Be to, rauginti agurkai yra vertingas vitaminų šaltinis. Juose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C, K, E ir A, kurie svarbūs odos, plaukų ir nagų būklei. Mineralinė sudėtis taip pat įspūdinga – magnio, fosforo ir kalio kiekis prisideda prie tinkamos kaulų, raumenų ir nervų sistemos veiklos.

Taip pat skaitykite

Šie patarimai padės išsiaiškinti, kokios priemonės geriausiai tinka makiažui
Šie patarimai padės išsiaiškinti, kokios priemonės geriausiai tinka makiažui
2025-10-27
11 patarimų, kaip sutvarkyti antakius namuose lyg profesionaliam stilistui
11 patarimų, kaip sutvarkyti antakius namuose lyg profesionaliam stilistui
2025-10-28
Ar sveikatos sekimo programėlės tikrai naudingos?
Ar sveikatos sekimo programėlės tikrai naudingos? Privalumai, trūkumai ir ekspertų nuomonė
2025-08-06
Mityba vaivorykštės principu: kodėl verta rinktis spalvingą maistą?
Mityba vaivorykštės principu: kodėl verta rinktis spalvingą maistą?
2025-07-09

Dėl didelio vitamino C kiekio rauginti agurkai padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir peršalimu, todėl ypač naudingi šaltuoju metų laiku. Jie taip pat siejami su cholesterolio mažinimu, širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimu, migrenos prevencija bei streso mažinimu. Visa tai skamba kaip puikus argumentas dažniau juos įtraukti į racioną. Tačiau net ir pats naudingiausias produktas gali tapti pavojingas, jei jis sugedęs.

Pamatėte apnašas raugintų agurkų stiklainio paviršiuje? Padėkite šakutę – kai kuriais atvejais jų geriau nevalgyti. Kodėl verta valgyti raugintus agurkus

Baltas apnašas ant agurkų – ne visada bloga žinia

Atidarius stiklainį ir pamačius baltą apnašą ant raugintų agurkų, daugelis išsigąsta. Tačiau pats baltas apnašas dar nereiškia, kad agurkai netinkami vartoti. Dažniausiai tai – pieno rūgšties bakterijos, kurios yra natūralus fermentacijos rezultatas.

Būtent šios bakterijos atsakingos už raugintų agurkų naudą. Jos reguliuoja žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą ir stiprina imuninę sistemą. Baltas apnašas gali susidaryti tiek ant pačių agurkų, tiek ant stiklainio sienelių, ypač po atidarymo. Tokiu atveju agurkus galima nuplauti šaltu vandeniu ir saugiai vartoti.

Svarbu atkreipti dėmesį į kvapą ir tekstūrą. Jei agurkai kvepia maloniai rūgščiai, yra standūs ir traškūs, o apnašas tolygus ir be pūkuotų darinių – tikėtina, kad tai ne pavojus, o natūralios fermentacijos požymis.

Fermentacijos plėvelė – riba, kurios nereikėtų ignoruoti

Kita situacija – kai stiklainyje susiformuoja vadinamoji fermentacijos plėvelė. Tai plonas, balkšvas sluoksnis, plūduriuojantis ant sūrymo paviršiaus. Jis taip pat susidaro dėl bakterijų veiklos ir pats savaime nėra toksiškas.

Tačiau čia jau reikalingas didesnis atsargumas. Nors ši plėvelė nėra tiesiogiai pavojinga sveikatai, ją būtina pašalinti. Jei ji paliekama, gali pablogėti agurkų skonis, o ilgainiui padidėja tikimybė, kad produktas pradės gesti. Fermentacijos plėvelė sukuria palankią terpę nepageidaujamoms mikroorganizmų formoms, kurios jau gali būti pavojingos.

Kada raugintų agurkų negalima valgyti jokiu būdu

Yra viena aiški riba, kurios peržengti negalima – pelėsis. Jei ant fermentacijos plėvelės ar pačių agurkų pastebite pūkuotą, žalsvą, pilkšvą ar melsvą apnašą, jokios diskusijos nebeturėtų kilti. Tokius agurkus reikia nedelsiant išmesti.

Pelėsis dažniausiai atsiranda tada, kai stiklainis nėra sandarus, į jį patenka oro arba buvo pažeistos laikymo sąlygos. Pelėsio sporos gali prasiskverbti giliai į produktą, net jei matomas pelėsis atrodo lokalus. Nuvalyti ar „nugramdyti“ jo nepakanka.

Taip pat skaitykite

Maistas po 50: ką valgyti, kad išliktumėte liekni ir stiprūs
Maistas po 50: ką valgyti, kad išliktumėte liekni ir stiprūs
2025-08-20
Kokie maisto produktai neturėtų būti derinami tarpusavyje?
Kokie maisto produktai neturėtų būti derinami tarpusavyje?
2025-12-16
Kokiais atvejais reikalingas jodas?
Kokiais atvejais reikalingas jodas? Atsako gydytojai
2025-07-04
Burokėlių lapai – vertingas maistas, kurio nereikėtų išmesti
Burokėlių lapai – vertingas maistas, kurio nereikėtų išmesti
2025-07-27

Pelėsiais užkrėstų raugintų agurkų vartojimas siejamas su rimtais apsinuodijimais maistu. Simptomai gali būti ne tik pilvo skausmas ar pykinimas, bet ir vėmimas, viduriavimas, karščiavimas bei bendras organizmo silpnumas. Kai kuriais atvejais ypač jautriems žmonėms tai gali baigtis ir komplikacijomis.

Pamatėte apnašas raugintų agurkų stiklainio paviršiuje? Padėkite šakutę – kai kuriais atvejais jų geriau nevalgyti. Kada geriau nevalgyti raugintų agurkų

Kaip išvengti rizikos ateityje

Norint mėgautis raugintų agurkų nauda be baimės, svarbu laikytis kelių taisyklių. Visada tikrinkite, ar stiklainis sandarus, ar dangtelis nepažeistas. Atidarę agurkus laikykite juos šaldytuve ir naudokite švarius įrankius, kad neįneštumėte nepageidaujamų bakterijų.

Jei kyla bent menkiausia abejonė dėl kvapo, spalvos ar tekstūros – geriau nerizikuoti. Rauginti agurkai turi būti maloniai rūgštūs, traškūs ir be pelėsio požymių.

Baltas apnašas ne visada reiškia pavojų, tačiau pelėsis – aiškus „stop“ ženklas. Šioje situacijoje geriau išmesti stiklainį, nei rizikuoti sveikata.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:ApsinuoddijimasRauginti agurkaisugedęs maistas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Nežinote, kaip išvengti peršalimo? Įtraukite šiuos maisto produktus į savo dietą ir sustiprinkite imunitetą
Sveikata ir grožis

Nežinote, kaip išvengti peršalimo? Įtraukite šiuos maisto produktus į savo dietą ir sustiprinkite imunitetą

Balti batai, kaip tinkamai skalbti skalbyklėje?
Gyvenimas

Prieš skalbdami baltus batus, atlikite šį veiksmą – jie atrodys kaip nauji.

Kepimo soda skalbimui: kaip ir kada naudoti?
Gyvenimas

Kepimo soda skalbimui: kaip ir kada naudoti?

5 dailūs spygliuočiai jūsų stilingam sodui
Sodas ir daržas

5 dailūs spygliuočiai jūsų stilingam sodui

Sužinokite pigiausią būdą, kaip nuvalyti nešvarias sienas
Gyvenimas

Sužinokite pigiausią būdą, kaip nuvalyti nešvarias sienas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?