ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Pasak ekspertų, šie gėrimai negali būti plikomi verdančiu vandeniu
Gyvenimas

Pasak ekspertų, šie gėrimai negali būti plikomi verdančiu vandeniu

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-07-31
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Gėrimai, kurių negalima plikyti verdančiu vandeniu.
Gėrimai, kurių negalima plikyti verdančiu vandeniu.

Daugelis iš mūsų mėgsta greitai pasigaminti mėgstamą gėrimą, tiesiog užpylę jį verdančiu vandeniu. Tačiau ne visi gėrimai tokį apdorojimą ištveria be pasekmių. Verdantis vanduo, nors ir sterilus, gali neigiamai paveikti kai kurių gėrimų skonį, aromatą ir netgi sveikatą. Šiame straipsnyje aptarsime gėrimus, kurių plikymas verdančiu vandeniu yra nepageidautinas ir paaiškinsime, kodėl.

Arbata: subtili pusiausvyra tarp skonio ir karščio

Arbata, kaip ir vynas, yra subtilūs gėrimai, kurių skonis ir aromatas priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant vandens temperatūrą. Verdantis vanduo (100°C) gali „nudeginti” arbatos lapus, dėl ko:

  • Padidėja taninų išsiskyrimas. Dėl to arbatos skonis tampa kartus ir nemalonus.
  • Sumažėja subtilūs aromatai. Aukšta temperatūra gali „sudeginti” subtilius aromatinius junginius, prarandant arbatos unikalų kvapą.
  • Pažeidžiama arbatos lapų struktūra. Per karštas vanduo gali sugadinti lapų ląsteles, sumažindamas naudingų medžiagų išsiskyrimą.

Kiekvienos arbatos rūšies optimalus plikymo temperatūra skiriasi:

  • Žalioji arbata: 70-80°C
  • Baltoji arbata: ~70°C
  • Juodoji arbata: 90-100°C

Per karštas vanduo taip pat gali:

Sutrikdyti arbatos lapų veikliųjų medžiagų balansą. Dėl to gali sumažėti arbatos teigiamas poveikis sveikatai.

Sumažinti naudingų savybių išsiskyrimą. Aukšta temperatūra gali sunaikinti kai kuriuos vitaminus ir antioksidantus.

Kava: subtilus aromato balansas

Nors kavą dažnai plikome verdančiu vandeniu, per karštas vanduo gali sudeginti kavos pupeles, sukeldama nemalonų kartaus skonio ir deginto aromato pojūtį.

Optimali kavos plikymo temperatūra yra apie 90-96°C. Aukštesnė temperatūra gali išgauti per daug kavos aliejų, kurie gali sukelti rūgštumo pojūtį ir nemalonų poskonį. Taip pat, per karštas vanduo gali pažeisti kavos malimo struktūrą, išskirdamas daugiau nepageidaujamų medžiagų.

Gėrimai, kurių negalima plikyti verdančiu vandeniu. Kava

Žolelių užpilai: sveikata ir skonis

Daugelis žolelių užpilų yra jautrūs aukštai temperatūrai. Verdantis vanduo gali sunaikinti kai kurias vertingas žolelių savybes, tokias kaip vitaminai ir antioksidantai.

Kai kurioms žolelėms, pavyzdžiui, ramunėlėms, geriausia naudoti šiek tiek vėsesnį vandenį (apie 80-90°C), kad išsaugoti jų subtilų aromatą ir naudingas savybes. Per karštas vanduo gali padaryti žolelių užpilą kartų ir nemalonų gerti.

Vaisių ir daržovių nuovirai: išsaugoti maistingąsias medžiagas

Vaisių ir daržovių nuovirai taip pat neturėtų būti plikomi verdančiu vandeniu. Verdantis vanduo gali sunaikinti daugumą vitaminų ir mineralų, kurie yra svarbūs mūsų sveikatai.

Geriausia naudoti šiltą vandenį (apie 70-80°C) arba netgi tiesiog karštą vandenį, kad išsaugoti maistingąsias medžiagas ir gauti skanų ir sveiką gėrimą.

Kakava: subtilus skonio derinys

Kakava, ypač kokybiška, yra jautri aukštai temperatūrai. Verdantis vanduo gali sudeginti kakavos miltelius, dėl ko:

  • Susidaro kartus skonis. Aukšta temperatūra išskiria per daug karčiųjų medžiagų, sugadindama subtilų kakavos skonį.
  • Prarandamas malonus aromatas. Deginimas aukštoje temperatūroje naikina subtilius aromatinius junginius, todėl kakava tampa ne tokia kvapni.
  • Susidaro nemalonus poskonis. Be kartumo, gali atsirasti ir deginto, sudeginto skonio pojūtis.

Geriausia kakavą plikyti šiek tiek vėsesniu vandeniu (apie 70-80°C), siekiant:

Išvengti nemalonių priemaišų. Žemesnė temperatūra neleidžia kakavos milteliams „sudegti”, todėl gėrimas lieka skanus.

Išgauti pilną skonį. Optimali temperatūra leidžia išlaisvinti visus kakavos skonius ir aromatus be nepageidaujamų priemaišų.

Išsaugoti subtilų aromatą. Žemesnė temperatūra padeda išsaugoti subtilius kvapus, suteikiant gėrimui malonų aromatą.

Gėrimai, kurių negalima plikyti verdančiu vandeniu. Kakava

Išvada: tinkama temperatūra – skonio ir sveikatos garantas

Tinkama vandens temperatūra yra labai svarbi norint paruošti skanų ir sveiką gėrimą. Verdantis vanduo, nors ir atrodo kaip greičiausias ir paprasčiausias būdas, gali neigiamai paveikti daugelio gėrimų skonį, aromatą ir netgi naudingas savybes.

Atsižvelgiant į gėrimo rūšį, pasirinkite tinkamą vandens temperatūrą, kad galėtumėte mėgautis pilnaverčiu jo skoniu ir nauda sveikatai. Nepatingėkite pasidomėti rekomenduojamomis temperatūromis ir mėgaukitės savo gėrimais visavertiškai!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kakavakavaVerdantis vanduoŽolelių užpilai

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ar moteris laiminga išduoti gali jos apranga
Gyvenimas

Kaip drabužiai gali pasakyti ar moteris laiminga gyvenime

2025-07-25
Kaip išlaikyti avokadus šviežius ilgiau? Išbandyti metodai ir geriausias pasirinkimas
Gyvenimas

Kaip išlaikyti avokadus šviežius ilgiau? Išbandyti metodai ir geriausias pasirinkimas

2025-06-22
Ką daryti, jei katei įgelė bitė ar vapsva?
Gyvenimas

Ką daryti, jei katei įgelė bitė ar vapsva?

2025-06-04
Kaip saugiai skalbti batus skalbimo mašinoje: nepažeisite nei jų, nei savo buitinės technikos
Gyvenimas

Kaip saugiai skalbti batus skalbimo mašinoje: nepažeisite nei jų, nei savo buitinės technikos

2025-07-16

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?