ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Pasak maisto saugos specialistų – šių grybų geriau nedėkite į sriubą
Sveikata ir grožis

Pasak maisto saugos specialistų – šių grybų geriau nedėkite į sriubą

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-03
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Grybai. Grybų sriuba - iš kokių grybų geriau nevirti?
Grybai. Grybų sriuba - iš kokių grybų geriau nevirti?

Greičiausiai kiekvienam patinka kvapni grybų sriuba. O jeigu grybai dar ir pačių surinkti – ji bus tik skanesnė! Tačiau, pasak maisto saugos specialistų, reikėtų būti atsargesniems juos vartojant, nes ne visus grybus galima virti.

Pavyzdžiui, venkite valgyti peraugusius grybus ir tuos, kurie auga arti kelio, nes juose gausu sveikatai kenksmingų toksinų.

Specialistai pataria nevirti sriubos iš voveraičių, raudonikių ir kai kurių kitų grybų dėl juose esančių toksinų.

Kokius dar grybus verta praleisti verdant sriubą?

Plokštieji grybai

Tokiems grybams priskiriamos voveraitės ir raudonikiai. Specialistai patarių šių nedėti į sriubą, nes virdami jie gali išskirti toksinus.

Grybai netinkami sriubai. Voveraitės

Peraugę grybai

Tokiuose grybuose yra sugedusio baltymo, panašaus į chitiną, kuris gali sukelti alergines reakcijas.

Be to, seni grybai dažnai būna užkrėsti pelėsiais ir parazitais, kurie gali patekti ir į jūsų verdamą sriubą.

Grybai surinkti arti kelio

Tokie grybai kaupia sunkiuosius metalus ir nuodingas medžiagas, kurių koncentracija dažnai viršija normą.

Ypač kepurėlės absorbuoja toksinus iš kritulių ir išmetamųjų dujų, tad tokie grybai gali turėti net ir radioaktyvių elementų.

Verdant šalia kelio surinktus, ypač peraugusius grybus, šios nuodingos medžiagos lieka sultinyje.

Grybai surinkti prie kelio

Kokius grybus galite drąsiai dėti į sriubą?

Žemiau pateiksime ne tik kokius grybus geriausiai dėti į verdamą sriubą, ber ir pasidalinsime puikiais patarimais.

Taigi, skaniai grybų sriubai – pievagrybiai, shitake, baravykai bei kiti neperaugę ir sveiki miške rasti ir aukščiau nepaminėti valgomi grybai tikrai geras pasirinkimas.

Prieš verdant, grybus reikia kruopščiai nuplauti ir išvalyti. Mažų grybų nereikia pjaustyti, o didelius padalinkite į kelias dalis.

Po pirmo virimo grybus verta apkepti, kad patiekalas įgautų intensyvesnį skonį, ir tada įdėti juos atgal į sriubą.

Pievagrybių ir shitake grybų papildomai apvirti nebūtina, tačiau miške surinktus valgomus grybus rekomenduojame apvirti net kelis kartus.

Jei sriubai naudojate džiovintus grybus, kokybiškai išdžiovinti jie turėtų atitikti šiuos kriterijus:

  • Kepurėlės plokštelė turi būti vientisa, ne storesnė kaip pusė centimetro.
  • Grybas turėtų būti mažas, su aiškiai matomais kepurėlės plokštelių kontūrais.
  • Kepurėlės spalva turėtų būti šviesiai ruda.
  • Kokybiško grybo kotelio apatinė dalis – lygi ir nepažeista.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:grybaisriuba

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vyras mėnesį kasdien darė po 100 įtūpstų: kaip pasikeitė?
Sveikata ir grožis

Vyras mėnesį kasdien darė po 100 įtūpstų: štai kaip tai pakeitė jo kūną

2025-06-04
Sužinokite, kodėl miegoti atidarius langus gali būti kenksminga jūsų sveikatai – tyrimai rodo, kad naktinis triukšmas trikdo miegą ir didina širdies ligų riziką
Sveikata ir grožis

Kodėl nepatartina miegoti atidarius langus: mokslininkų įžvalgos

2025-06-04
Ar žinote, kur laikote savo dantų šepetėlį? Netinkama vieta gali kelti pavojų sveikatai
Sveikata ir grožis

Ar žinote, kur laikote savo dantų šepetėlį? Netinkama vieta gali kelti pavojų sveikatai

2025-06-04
Jaučiate nuolatinį nerimą be jokios priežasties? Štai ko gali trūkti jūsų organizmui.
Sveikata ir grožis

Jaučiate nuolatinį nerimą be jokios priežasties? Štai ko gali trūkti jūsų organizmui

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?