ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Pasak maisto saugos specialistų – šių grybų geriau nedėkite į sriubą
Sveikata ir grožis

Pasak maisto saugos specialistų – šių grybų geriau nedėkite į sriubą

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-03
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Grybai. Grybų sriuba - iš kokių grybų geriau nevirti?
Grybai. Grybų sriuba - iš kokių grybų geriau nevirti?

Greičiausiai kiekvienam patinka kvapni grybų sriuba. O jeigu grybai dar ir pačių surinkti – ji bus tik skanesnė! Tačiau, pasak maisto saugos specialistų, reikėtų būti atsargesniems juos vartojant, nes ne visus grybus galima virti.

Pavyzdžiui, venkite valgyti peraugusius grybus ir tuos, kurie auga arti kelio, nes juose gausu sveikatai kenksmingų toksinų.

Specialistai pataria nevirti sriubos iš voveraičių, raudonikių ir kai kurių kitų grybų dėl juose esančių toksinų.

Kokius dar grybus verta praleisti verdant sriubą?

Taip pat skaitykite

9 požymiai, kad jums trūksta magnio bei kaip užtikrinti jo kiekį
9 požymiai, kad jums trūksta magnio bei kaip užtikrinti jo kiekį
2025-07-28
Šios priežastys lemia vis didėjančią viršsvorio riziką
Pasak specialistų, šios priežastys lemia vis didėjančią viršsvorio riziką
2025-07-15
Ne tik inkštirai: viskas apie juodus taškelius ant veido ir tinkamą priežiūrą
Ne tik inkštirai: viskas apie juodus taškelius ant veido ir tinkamą priežiūrą
2025-07-17
Žalias ar violetinis bazilikas – kuris naudingesnis sveikatai?
Žalias ar violetinis bazilikas – kuris naudingesnis sveikatai?
2025-08-04

Plokštieji grybai

Tokiems grybams priskiriamos voveraitės ir raudonikiai. Specialistai patarių šių nedėti į sriubą, nes virdami jie gali išskirti toksinus.

Grybai netinkami sriubai. Voveraitės

Peraugę grybai

Tokiuose grybuose yra sugedusio baltymo, panašaus į chitiną, kuris gali sukelti alergines reakcijas.

Be to, seni grybai dažnai būna užkrėsti pelėsiais ir parazitais, kurie gali patekti ir į jūsų verdamą sriubą.

Grybai surinkti arti kelio

Tokie grybai kaupia sunkiuosius metalus ir nuodingas medžiagas, kurių koncentracija dažnai viršija normą.

Ypač kepurėlės absorbuoja toksinus iš kritulių ir išmetamųjų dujų, tad tokie grybai gali turėti net ir radioaktyvių elementų.

Verdant šalia kelio surinktus, ypač peraugusius grybus, šios nuodingos medžiagos lieka sultinyje.

Grybai surinkti prie kelio

Kokius grybus galite drąsiai dėti į sriubą?

Žemiau pateiksime ne tik kokius grybus geriausiai dėti į verdamą sriubą, ber ir pasidalinsime puikiais patarimais.

Taigi, skaniai grybų sriubai – pievagrybiai, shitake, baravykai bei kiti neperaugę ir sveiki miške rasti ir aukščiau nepaminėti valgomi grybai tikrai geras pasirinkimas.

Taip pat skaitykite

2 gėrimai, kurie apsaugo kepenis nuo ligų
2 gėrimai, kurie apsaugo kepenis nuo ligų: naudokite juos kasdien
2025-08-15
Ar galima valgyti vaisius su pelėsiu: ką sako mokslas ir ekspertai
Ar galima valgyti vaisius su pelėsiu: ką sako mokslas ir ekspertai
2025-09-04
Tobulas pusryčių pasirinkimas: ką valgyti ryte, kad jaustumėtės gerai visą dieną
Tobulas pusryčių pasirinkimas: ką valgyti ryte, kad jaustumėtės gerai visą dieną
2025-08-07
Kaip per savaitgalį kokybiškai pailsėti? Psichologų patarimai
Kaip per savaitgalį kokybiškai pailsėti? Psichologų patarimai
2025-07-02

Prieš verdant, grybus reikia kruopščiai nuplauti ir išvalyti. Mažų grybų nereikia pjaustyti, o didelius padalinkite į kelias dalis.

Po pirmo virimo grybus verta apkepti, kad patiekalas įgautų intensyvesnį skonį, ir tada įdėti juos atgal į sriubą.

Pievagrybių ir shitake grybų papildomai apvirti nebūtina, tačiau miške surinktus valgomus grybus rekomenduojame apvirti net kelis kartus.

Jei sriubai naudojate džiovintus grybus, kokybiškai išdžiovinti jie turėtų atitikti šiuos kriterijus:

  • Kepurėlės plokštelė turi būti vientisa, ne storesnė kaip pusė centimetro.
  • Grybas turėtų būti mažas, su aiškiai matomais kepurėlės plokštelių kontūrais.
  • Kepurėlės spalva turėtų būti šviesiai ruda.
  • Kokybiško grybo kotelio apatinė dalis – lygi ir nepažeista.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:grybaisriuba

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kada Lietuva atsisveikins su 3G ryšiu ir ką daryti turintiems senas SIM korteles?
Technologijos

Kada Lietuva atsisveikins su 3G ryšiu ir ką daryti turintiems senas SIM korteles?

Papaja – tropinis vaisius, kurio nauda sveikatai stebina net dietologus
Sveikata ir grožis

Papaja – tropinis vaisius, kurio nauda sveikatai stebina net dietologus

Salierų sultys grožiui
Sveikata ir grožis

Šio sultys – skaisčios odos paslaptis: sužinokite receptą

12 būdų, kaip sutaupyti perkant maistą: valgydami sumaniai, taupote pinigus
Gyvenimas

12 būdų, kaip sutaupyti perkant maistą: valgydami sumaniai, taupote pinigus

Perlinio kuskuso salotos – gaivios ir sočios
Receptai

Perlinio kuskuso salotos – gaivios ir sočios

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?