Virtuvės tvarkymas visuomet atima nemažai laiko, o ką jau kalbėti apie reikalingų valymo priemonių gausą… Deja, net ir ilgos virtuvėje praleistos valandos ne visada užtikrina spindinčią švarą, todėl mes su jumis pasidalinsime keliais tikrai naudingais patarimais, kurie šią namų patalpą padės tvarkyti gerokai paprasčiau.
Nepurkškite priemonių tiesiai ant paviršių
Taip elgdamiesi rizikuojate sugadinti įvairius paviršius. Pirmiausia vertėtų užpurkšti valymo priemonės ant skudurėlio, ir tik tada imtis valymo. Galiausiai paviršius nuvalykite sausa šluoste.
Virtuvės spinteles valykite dažniau
„Generalinis“ namų valymas dažniausiai atliekamas prieš didžiąsias šventes, ir tuomet šiam darbui tenka paskirti tikrai nemažai laiko. Vis dėlto, viskas bus gerokai paprasčiau, jei valymą atliksite pakankamai dažnai: tokiu atveju įvairūs nešvarumai nespės įsisenėti.
Mūvėkite pirštines
Virtuvės valymui gana dažnai naudojamos agresyvios sudėties valymo priemonės, ir tai gali smarkiai pakenkti mūsų odai. Kad taip nenutiktų, prieš pradėdami valymo darbus, visuomet užsimaukite pirštines.
Naudokite švelnius ploviklius
Rekomenduojame rinktis kuo švelnesnės sudėties valiklius (puikiu pasirinkimu gali būti natūralios valymo priemonės), minkštas kempinėles ir skudurėlius. Jei įvairūs paviršiai bus šveičiami labai smarkiai, ilgainiui gali atsirasti įbrėžimų, kuriuose kaupsis įvairūs nešvarumai.

Vėdinkite spinteles
Nepamirškite išvalyti ir spintelių vidų. Pirmiausia išimkite visus čia laikomus daiktus, išvalykite spintelių vidų, ir leiskite spintelėms prasivėdinti.
Natūralios valymo priemonės
Sumaišykite kepimo sodą su vandeniu (santykiu 1:2). Užtepkite ant skudurėlio, nuvalykite nešvarų paviršių ir po kelių minučių nuplaukite vandeniu. Lygiomis dalimis sumaišykite sodą ir skystą muilą (ši priemonė puikiai tiks riebalų valymui). Užtepkite ant paviršiaus, po 15 minučių nuplaukite vandeniu. Actas puikiai pašalina dėmes nuo stiklo paviršių. Sumaišykite actą su vandeniu santykiu 1:2 ir valykite stiklinius paviršius.
Svarbiausia – neatidėlioti virtuvės valymo, ir šį darbą atlikti pakankamai dažnai.
Kaip efektyviai išvalyti orkaitę ir viryklę
Orkaitės ir viryklės yra vienos labiausiai naudojamų ir labiausiai riebalais užteršiamų virtuvės vietų, todėl joms reikia skirti ypatingą dėmesį. Dažnai įsisenėję riebalai ir pridegę maisto likučiai atrodo kaip neįveikiamas iššūkis, tačiau tinkamai pasirinkus metodą, galima pasiekti puikių rezultatų.
Orkaitės valymui puikiai tinka sodos ir acto derinys. Pirmiausia orkaitės vidų apipurkškite vandeniu ir padenkite sodos pasta (soda sumaišyta su trupučiu vandens). Palikite per naktį, o ryte visas sieneles apipurškite actu – įvyks cheminė reakcija, kuri padės atskirti nešvarumus nuo paviršiaus.
Viryklės kaitlentės valymui, ypač jei ji dujinė su nuimamomis dalimis, padeda mirkymas. Nuimamus viryklės elementus, tokius kaip degiklių grotelės, pamerkite į karštą vandenį su trupučiu indų ploviklio arba sodos tirpalo. Mirkymas leidžia riebalams atšokti nuo paviršiaus, todėl vėliau juos lengviau nušveisti kempine ar švelniu šepečiu. Jei turite elektrinę ar indukcinę kaitlentę, visada naudokite specialiai tam skirtus valiklius ir švelnų grandiklį, kad nepažeistumėte paviršiaus.
Efektyvus įrankių ir prietaisų valymas
Valant virtuvę, neturėtumėte pamiršti ir smulkesnių prietaisų bei įrankių, kurie kasdien liečiasi su maistu. Nuo mikrobangų krosnelės vidaus iki pjaustymo lentelių – švara šiuose taškuose yra kritiškai svarbi ne tik estetikai, bet ir higienai.
Norint išvalyti mikrobangų krosnelę nuo priskretusių maisto likučių, pripildykite dubenėlį vandeniu, įpilkite citrinos sulčių arba įdėkite kelis acto šaukštus ir kaitinkite aukšta temperatūra, kol stiklo durelės pradės rasoti. Garai suminkštins nešvarumus, ir jums tereikės nušluostyti visą vidų drėgna šluoste. Tai ne tik švaros, bet ir kvapo neutralizavimo triukas.
Pjaustymo lentelės, ypač medinės, yra linkusios kaupti bakterijas ir įgerti kvapus. Išvalius jas po kiekvieno naudojimo, periodiškai įtrinkite lentelę citrinos sultimis ir stambia druska. Druska veikia kaip šveitiklis, o citrina dezinfekuoja ir naikina kvapus. Palikite mišinį kelioms minutėms, o po to nuplaukite karštu vandeniu. Panašiai galite valyti ir kitus medinius įrankius.

Dažniausiai pamirštamos virtuvės vietos
Efektyvus virtuvės valymas apima ne tik akivaizdžius paviršius, bet ir vietas, kurios reikalauja reguliaraus dėmesio, nors ir atrodo nešvarios rečiausiai. Šios zonos yra puiki terpė kauptis dulkių, riebalų ir bakterijų mišiniui.
Viena iš tokių vietų yra virš spintelių esanti erdvė. Jei jūsų virtuvės spintelės nesiekia lubų, viršuje kaupiasi dulkių sluoksnis, sumišęs su garuojančiais riebalais, ypač jei dažnai gaminate be gartraukio. Norėdami palengvinti valymą ateityje, galite iškloti šią erdvę kepimo popieriumi ar laikraščiu. Kitą kartą valant, tereikės pakeisti popierių, o ne šveisti įsisenėjusius riebalus.
Nepatingėkite išvalyti ir šiukšliadėžės. Net jei naudojate maišelius, šiukšliadėžės vidus ir dangtis greitai tampa bakterijų ir nemalonių kvapų šaltiniu. Periodiškai išplaukite ją karštu vandeniu ir dezinfekuojančia priemone. Galite naudoti stiprų acto tirpalą arba sodos ir vandens pastą. Po plovimo būtinai leiskite šiukšliadėžei visiškai išdžiūti prieš įdėdami naują šiukšlių maišą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.