Jei mėgstate kepti biskvitus, džiuginti vaikus lengvais beisiais meringais arba ruošti įvairius desertas, tikriausiai dažnai susiduriate su klausimu, ką daryti su likusiais kiaušinių tryniais. Jie tiesiog žiūri į jus iš šaldytuvo ir klausia, kur juos panaudoti. Jei ir jūs esate šioje situacijoje, šiame recepte rasite atsakymą – klasikinis prancūziškas sviestinis kremas!

Klasikinis prancūziškas sviestinis kremas: receptas
Norėdami paruošti apie 550 gramų sviestinio kremo (pakankamai 24 cm biskvitui padengti), jums reikės:
- 8 kiaušinių tryniai
- 250 g cukraus
- 250 g minkšto sviesto
Svarbu, kad tryniai būtų kambario temperatūros, nes tik tada kremas pavyks tobulai.
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:- Pirmiausia, atsargiai atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų ir dėkite trynius į maišytuvo dubenį, tačiau dar jo neįjunkite.
- Tuo tarpu, įdėkite cukrų į puodą ir įpilkite šiek tiek vandens (apie 40-50 ml, kad cukrus tik drėktų, bet neliktų skysčio perteklių). Šioje stadijoje reikia tik nedidelio kiekio vandens, todėl neperdozuokite.
- Cukrų su vandeniu užvirkite ir virkite, kol sirupas pasieks 121°C. Jei turite temperatūros matuoklį, tai puiku, tačiau jei ne, galite naudoti šakutę: panardinkite ją į verdantį sirupą ir stebėkite, ar cukrus formuoja siūlus (ne lašus), tai ženklas, kad sirupas pasiekė reikiamą temperatūrą.
- Kai sirupas pasieks 121°C, lėtai užjunkite maišytuvą ant mažos galios ir labai atsargiai supilkite karštą sirupą į trynius. Supilant sirupą į trynius, ne tik ruošiate kremą, bet ir pasterizuojate trynius, todėl kremas tampa saugus vartoti.
- Kai cukrus visiškai susijungs su tryniais, padidinkite maišytuvo greitį ir plakite, kol viskas atvės. Plakimas gali užtrukti, tačiau tai būtina, kad kremas būtų lengvas ir purūs.
- Kai trynių putos atvės, pereikite prie vidutinio greičio ir pradėkite po truputį įmaišyti kambario temperatūros sviestą, supjaustytą mažais gabalėliais. Maišykite, kol kremas taps labai lygus ir vientisas. Iš pradžių kremas gali atrodyti, kad atsiskyrė (gali tapti granuliuotas), tačiau nesijaudinkite – tai visiškai normalu. Daugelis pradedančiųjų šiuo momentu išsigąsta ir meta kremą, manydami, kad jis sugedo. Bet tai – tik tarpinė stadija.
Kremą galite praturtinti įvairiais skoniais
Paruoštas pagrindinis kremas gali būti įvairiai pagardintas pagal jūsų skonį. Galite naudoti kavą, kakavos miltelius ar praline, priklausomai nuo to, kokį kremą norite gauti – kavos, šokolado ar riešutų. Norėdami paruošti šokoladinį kremą, rekomenduoju naudoti kakavos miltelius, o ne ištirpintą šokoladą, nes šis gali sukietėti šaldytuve ir gauti labai tirštą tekstūrą.
Tangerinų kremą taip pat galima pagaminti naudojant šį pagrindą. Tiesiog pakeiskite vandenį filtruotu mandarino sultimis ir įmaišykite šviežiai tarkuotą mandarinų žievelę. Jei norite ryškesnės oranžinės spalvos, galite pridėti maistinių dažų – 4 lašus raudono ir 4 lašus geltono.
Dažnai užduodami klausimai
Kas daryti, jei kremas nesivienija ir tampa per skystas?
Jei kremas po sviesto pridėjimo tampa per skystas, tai gali būti dėl to, kad sviestas buvo pridėtas per anksti. Sviestas turi būti minkštas, tačiau ne ištirpęs, o mišinys turi atvėsti iki kambario temperatūros. Jei sviestas dedamas per karštą ar šiltą mišinį, jis išsilydo ir kremas tampa per skystas.
Ar galima sumažinti cukraus kiekį?
Cukraus kiekį galima šiek tiek sumažinti, tačiau svarbu nepersistengti. Jei cukraus bus per mažai, kremas gali turėti pernelyg ryškų sviesto skonį, o tai nėra norimas rezultatas. Geriausia neviršyti 20 g mažesnio cukraus kiekio, kad kremas išliktų subalansuotas ir skanus.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.