Kiaušiniai daugeliui yra neatsiejama kasdienės mitybos dalis. Jie kepami pusryčiams, dedami į kepinius, naudojami salotoms ar vakarienei. Atrodo, tai vienas paprasčiausių ir saugiausių produktų. Tačiau pakanka vienos smulkios detalės, kad ramybė virtuvėje išgaruotų. Įmušate kiaušinį į stiklinę ir pastebite raudoną dėmelę trynyje ar baltyme. Mintyse akimirksniu kyla klausimai: ar tai kraujas? embrionas? gal kiaušinis sugedęs? O gal jį reikia nedelsiant išmesti?
Nors tokia situacija gali atrodyti nemaloni ir net šiek tiek atstumianti, mitybos specialistai ramina – raudona dėmelė kiaušinyje nėra nei retenybė, nei pavojus sveikatai. Tačiau apie ją vis dar sklando daugybė mitų, kurie verčia žmones be reikalo atsisakyti vis dar vertingo produkto.
Kas iš tiesų yra raudona dėmelė kiaušinyje?
Raudona arba tamsiai rausva dėmelė kiaušinyje dažnai klaidingai laikoma viščiuko užuomazga. Tai vienas labiausiai paplitusių mitų. Iš tiesų tokia dėmelė neturi nieko bendro su embrionu. Ji atsiranda dėl visiškai natūralių procesų vištos organizme.
Raudona dėmelė – tai nedidelis kraujo krešulys, susidaręs plyšus smulkioms kraujagyslėms vištos kiaušidėse arba kiaušintakyje. Kartais kraujo lašelis patenka į besiformuojantį kiaušinį ir vėliau tampa matomas trynyje arba baltyme. Tai nėra liga, infekcija ar brokas – greičiau biologinis „atsitiktinumas“.
Įdomu tai, kad tokios dėmelės dažniau randamos kaimiškuose, naminių vištų kiaušiniuose. Pramoniniuose ūkiuose kiaušiniai dažniausiai peršviečiami specialiomis lempomis – ovoskopais. Šis procesas leidžia aptikti nepageidaujamas dėmeles dar prieš kiaušiniams pasiekiant parduotuvių lentynas, todėl prekybos centruose jų beveik nematome.

Ar kiaušinį su raudona dėmele saugu valgyti?
Trumpas ir aiškus atsakymas – taip, visiškai saugu. Raudona dėmelė neturi jokios neigiamos įtakos nei kiaušinio kokybei, nei jo maistinei vertei. Tai negedimo požymis ir ne bakterijų buvimo signalas.
Jei tokia dėmelė kelia psichologinį diskomfortą, ją galima paprasčiausiai pašalinti šaukšteliu ar peilio galiuku. Kiaušinis po to išlieka tinkamas tiek kepimui, tiek virimui ar naudojimui kituose patiekaluose. Tačiau net ir nepašalinus dėmelės, ji nekelia jokio pavojaus sveikatai.
Svarbiausia – atkreipti dėmesį į bendrą kiaušinio būklę. Jei jis nemaloniai kvepia, turi neįprastą spalvą ar konsistenciją, tada jo vartoti nereikėtų. Tačiau pati raudona dėmelė nėra priežastis kiaušinį išmesti.
Kodėl kiaušiniai laikomi vienu sveikiausių produktų?
Kiaušiniai jau daugelį metų laikomi vienu vertingiausių maisto produktų, ypač pusryčiams. Juose gausu aukštos kokybės baltymų, kurie būtini visų organizmo ląstelių ir audinių statybai. Baltymai palaiko raumenų veiklą, prisideda prie odos, plaukų ir nagų būklės, taip pat užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą.
Vienas vidutinio dydžio kiaušinis turi apie 80 kilokalorijų, todėl puikiai tinka ir svorį kontroliuojantiems žmonėms. Nepaisant nedidelio kaloringumo, kiaušiniai yra itin maistingi.
Juose gausu vitaminų A, B grupės, D, E ir K. Vitaminas A veikia kaip antioksidantas ir padeda saugoti regėjimą. B grupės vitaminai palaiko nervų sistemą, kraujotaką ir raumenų veiklą. Vitaminas D stiprina kaulus, dantis ir imunitetą, o vitaminas E gerina odos būklę ir taip pat veikia kaip antioksidantas. Vitaminas K svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai.

Mineralų šaltinis kasdienėje mityboje
Kiaušiniuose taip pat netrūksta svarbių mineralų. Kalcis ir fosforas stiprina kaulus bei dantis, kalis padeda reguliuoti kraujospūdį ir vandens bei elektrolitų pusiausvyrą. Jodas palaiko skydliaukės veiklą, magnis svarbus širdžiai, smegenims ir raumenims, o cinkas stiprina imuninę sistemą, gerina plaukų ir nagų būklę.
Ypatingo dėmesio nusipelno selenas – stiprus antioksidantas, palaikantis imunitetą ir skydliaukės funkciją. Taip pat kiaušiniuose yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą bei nervų veiklą.
Kaip teisingai elgtis ruošiant kiaušinius?
Norint išvengti nemalonių netikėtumų virtuvėje, verta laikytis kelių paprastų taisyklių. Visada patikrinkite galiojimo datą, kiaušinius prieš naudojimą nuplaukite, o į keptuvę ar dubenį juos muškite po vieną. Tai leidžia pastebėti ne tik raudoną dėmelę, bet ir kitus galimus defektus, kurie galėtų sugadinti visą patiekalą.
Raudona dėmelė neturėtų būti panikos signalas. Tai tik nedidelis biologinis niuansas, kuris jokiu būdu nesumenkina kiaušinio vertės. Žinojimas padeda išvengti bereikalingo maisto švaistymo ir leidžia ramiau mėgautis vienu naudingiausių produktų.
Kitą kartą pastebėję raudoną taškelį kiaušinyje, žinosite – tai ne pavojus, o tik dar vienas įrodymas, kad maistas nėra tobulas, bet gali būti visiškai saugus ir vertingas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.