Kas vasarą nevalgo ledų? Tačiau ar žinojote, kad ne visi ledai yra saugūs organizmui? Mes jums pasakysime, kaip atskirti sveikus variantus nuo nesveikų. Ledai gali būti vienas mėgstamiausių desertų ne tik vasaros metu. Šis skanus delikatesas pasižymi kreminiu minkštumu ir maloniu vėsinančiu saldumu. Tačiau, kaip ir daugelyje saldumynų, leduose gausu cukraus ir riebalų, taigi, ir papildomų kalorijų. Ar galite įtraukti juos į sveikos mitybos planą?
Maistinė vertė ir pavojai
Apskritai, ledai yra puikus fosforo ir kalcio šaltinis. Nedidelė 65 gramų porcija sudaro atitinkamai apie 6% ir 10% abiejų medžiagų paros vertės. Abu mineralai yra svarbūs raumenų funkcijai ir kaulų sveikatai. Tačiau mineralų kiekis neatsveria didelio ledų kalorijų ir cukraus kiekio.
Ledų maistinės charakteristikos skiriasi priklausomai nuo rūšies ir sudėties, taip pat nuo prekės ženklo ir skonio. Daugelyje rūšių yra nuo 12 iki 24 gramų pridėtinio cukraus tik 65 gramų porcijoje. Tai reiškia, kad reguliariai vartojant ledus, galite net nepastebėti, kaip viršijate dienos cukraus normą, kas ilgainiui gali lemti svorio padidėjimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus.
Skirtingų ledų rūšių palyginimas
Čia pateikiamos dažniausiai pasitaikančios vanilinių ledų rūšys, o duomenys apskaičiuoti 65 g porcijai:
Standartiniai vaniliniai 65 g porcijos ledai be papildomų priedų suteiks organizmui 140 kalorijų, įskaitant 7 g riebalų, 17 g angliavandenių, 14 g cukraus ir 30 mg cholesterolio.
Ledai be pridėtinio cukraus yra mažiau kaloringi. 65 g porcijoje – 115 kalorijų, 5 g riebalų, 15 g angliavandenių, 4 g cukraus ir 18 mg cholesterolio.
Neriebūs ledai to pačio porcijos dydžio suteiks organizmui 130 kalorijų, taip pat 2,5 g riebalų, 17 g angliavandenių, 13 g cukraus ir 10 mg cholesterolio.
Pačių kaloringiausių ledų (labai apdorotų arba su priedais) 65 g porcija suteikia organizmui maždaug 210 kalorijų, įskaitant 13 g riebalų, 20 g angliavandenių, 19 g cukraus ir 70 mg cholesterolio.
Daugeliu atvejų aukščiausios kokybės leduose, kurie yra labiau apdoroti, yra daugiau cukraus, riebalų ir kalorijų nei įprastuose leduose.
Saldikliai ir priedai
Įdomu tai, kad nors neriebūs arba be cukraus produktai dažnai reklamuojami kaip sveikesni, juose gali būti maždaug tiek pat kalorijų, kiek ir įprastuose leduose. Be to, maistas be cukraus dažnai yra pavojingas, nes juose yra saldiklių, kurie kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo sutrikimus, pilvo pūtimą ar dujų susidarymą.
Daugelis ledų rūšių yra labai apdorotos ir jose yra konservantų, dirbtinių kvapiklių, dažiklių ir kitų priedų. Kai kurie dažikliai gali būti pavojingi sveikatai, pavyzdžiui, eritrozinas ar indigokarminas. Guaro derva ir karageninas gali sukelti lengvą pilvo diskomfortą ar žarnyno uždegimą, todėl rekomenduojama atidžiai rinktis produktus, ypač vaikams.

Saikingas ledų vartojimas
Svarbu suvokti, kad ledai turi daug kalorijų ir mažai maistinių medžiagų. Jei kartais valgote ledus, jums nereikės jaudintis dėl trūkstamų vitaminų. Tačiau jei sveikus maisto produktus, tokius kaip vaisiai, daržovės ar nesmulkinti grūdai, dažnai keičiami ledais, mityba gali tapti nepakankamai subalansuota.
Leiskite sau tik mažas porcijas. Nepirkite didelių pakuočių, teikite pirmenybę mažoms porcijoms (apie 65 g) arba mini batonėliams. Mažos porcijos padeda kontroliuoti suvartojamų kalorijų ir cukraus kiekį.
Rinkitės natūralius ingredientus
Atidžiai perskaitykite ingredientų etiketes ir venkite ragelių su šokoladu, karamele ar spalvotais trupiniais. Jei norite priedų, rinkitės šviežias arba šaldytas uogas, kurios suteiks natūralų skonį be papildomų kalorijų. Rinkitės ledus su natūraliais ingredientais, pavyzdžiui, grietinėle, pienu, kakava ir vanilės sėklomis, vengdami stipriai apdorotų produktų.
Namų ledų alternatyva
Puiki alternatyva parduotuvėje pirktiems ledams – naminiai ledai. Pavyzdžiui, iš dviejų ingredientų galite pasigaminti mažai kalorijų turinčius ledus: 2 prinokę bananai, nulupti ir supjaustyti, 60 ml migdolų, kokosų arba karvės pieno be pridėtinio cukraus. Maišykite elektriniu smulkintuvu iki kreminės konsistencijos ir supilkite į formeles, kurias padėkite į šaldiklį. Šiame deserte nėra pridėtinio cukraus, jame mažiau kalorijų ir daugiau maistinių medžiagų nei įprastuose leduose.
Ledų vartojimo rekomendacijos
Stebėkite suvartojamas kalorijas ir cukraus kiekį. Vienoje porcijoje geriausia, jei būtų mažiau nei 200 kalorijų. Nepamirškite, kad didesnės porcijos padidina dienos cukraus suvartojimą ir gali turėti neigiamą poveikį svoriui bei sveikatai. Svarbiausia – saikingas ir apgalvotas pasirinkimas, kuris leis mėgautis skaniu desertu be žalos organizmui.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.