Piemenėlių pyragas – gardus ir šildantis klasikinis patiekalas, kuriame dera minkštas jautienos troškinys su daržovėmis ir puri, sūriu pagardinta bulvių košės kepurė.
Piemenėlių pyragas: receptas
Tai sotus, komfortiškas maistas, tinkantis tiek šeimos pietums, tiek savaitgalio vakarienei.
Ingredientai:
- 1 valg. š. saulėgrąžų aliejaus
- 1 svogūnas
- 2 saliero stiebai
- 2 morkos
- 2 česnako skiltelės
- 500 g liesos maltos jautienos
- 150 ml raudonojo vyno
- 2 valg. š. kvietinių miltų
- 500 ml jautienos sultinio
- 300 ml šalto vandens
- 2 valg. š. pomidorų pastos
- ½ arb. š. džiovintų mišrių žolelių
- 1 lauro lapas
- truputis Vorčesterio padažo
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Viršui: - 800 g bulvių
- 40 g sviesto
- 3 valg. š. pieno
- 100 g brandinto čederio sūrio
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Įkaitinti saulėgrąžų aliejų dideliame giliame puode su dangčiu ant vidutinės kaitros. Suberti smulkiai pjaustytas daržoves – svogūną, salierus ir morkas, kepti 7-8 min, kol svogūnai suminkštės ir šiek tiek paruduos. Sudėti trintą česnaką ir kepti dar 2-3 min.
2. Sudėti maltą jautieną ir kepti kartu su daržovėmis 4-5 min, dažnai maišant, kol mėsa gražiai apskrus.
3. Supilti vyną, užvirti ir virti 4-5 min, kol didžioji dalis skysčio išgaruos. Pabarstyti miltais ir gerai išmaišyti, kad nesusidarytų gumulėlių.
4. Pamažu supilti jautienos sultinį, po to – šaltą vandenį, sudėti pomidorų pastą ir džiovintas žoleles. Užvirti, tada sumažinti kaitrą, uždengti ir troškinti 25-30 min, retkarčiais pamaišant, kol mėsa suminkštės, o padažas sutirštės. Pagardinti Vorčesterio padažu, druska ir juodaisiais pipirais. Nukelti nuo kaitros, sudėti į 1,5 litro talpos kepimo indą ir atidėti.
5. Įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros.
6. Į didelį puodą įpilti šalto vandens, sudėti gabaliukais pjaustytas bulves ir užvirti. Sumažinti kaitrą ir virti apie 15 min, kol bulvės visiškai suminkštės.
7. Nusunkti bulves, grąžinti į puodą ir trumpai pakaitinti, kad išgaruotų drėgmė. Nukelti nuo kaitros, sudėti sviestą, supilti pieną ir suberti tarkuotą sūrį, Viską sutrinti iki vientisos, purios masės. Pagardinti druska ir juodaisiais pipirais.
8. Užtepti bulvių košę ant mėsos kepimo inde, pradedant nuo kraštų ir dirbabt link centro. Išlygintu paviršių.
9. Kepimo indą dėti į orkaitę ir kepti apie 25 min, kol viršus taps auksinės spalvos, o įdaras pradės burbuliuoti kraštuose. Patiekti su šviežiomis daržovėmis.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.