Po sotaus valgio jaučiatės apsunkę, pilvas nemaloniai išsipūtęs, o mintyse jau ieškote pagalbos vaistinėje? Galbūt metas atsigręžti į paprastą ir natūralią priemonę, kurios veiksmingumą patvirtina ir tradicinė žolininkystė. „Plokščio pilvo“ arbata – tai vos dviejų ingredientų derinys, kuris gali tapti jūsų kasdieniu sąjungininku prieš pilvo pūtimą ir sunkumo jausmą. Šiame gėrime dera mėtų gaivumas ir imbiero šiluma – derinys, kurį paruošite per kelias minutes, o pirmuosius rezultatus pajusite jau po vieno puodelio.
Kodėl mėtos ir imbieras veikia?
Mėtos – vienas veiksmingiausių augalų virškinimui gerinti. Jos atpalaiduoja virškinamojo trakto lygiuosius raumenis, palengvindamos maisto judėjimą žarnynu. Tai itin svarbu po riebių, sunkiai virškinamų ar pilvą pučiančių patiekalų, kai organizmui prireikia daugiau pastangų juos apdoroti. Mėtos ramina spazmus, mažina pilvo tempimą ir greitai padeda atsikratyti „baliono“ pojūčio.
Imbieras veikia kitaip – tarsi vidinis šildantis kompresas. Jis pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, gerina kraujotaką ir skatina medžiagų apykaitą. Tai reiškia, kad organizmas greičiau skaido ir įsisavina maistą, ypač baltymus ir riebalus, kurie linkę užsilaikyti skrandyje. Imbieras taip pat atpalaiduoja virškinamojo trakto raumenis, tačiau jo poveikis labiau stimuliuojantis, aktyvinantis virškinimą. Dėl to greičiau dingsta persivalgymo, sunkumo ar užsitęsusio sotumo pojūtis.
Kartu mėtos ir imbieras sukuria dvigubai veiksmingą žolelių gėrimą – mėtos ramina ir atpalaiduoja, o imbieras šildo ir aktyvina virškinimo procesus. Rezultatas – greitesnis maisto skaidymas, mažesnis pilvo pūtimas, geresnė medžiagų apykaita ir lengvumo jausmas vos po vieno puodelio.

Kada ir kaip gerti šią arbatą?
Geriausia mėtos–imbiero arbatą gerti po 20–30 minučių po pagrindinio valgio – ypač jei valgėte riebių, keptų ar dujas kaupiančių produktų (ankštinių, kopūstų, mielinės duonos). Ji tinka ir vakarui – kaip kasdienis ritualas, palaikantis sklandų virškinimą bei organizmo regeneraciją. Jei jūsų skrandis jautresnis, pradėkite nuo mažesnio imbiero kiekio ir stebėkite, kaip jaučiatės.
Receptas:
- 1 valgomasis šaukštas džiovintų mėtų arba keli švieži lapeliai
- 3–4 griežinėliai nulupto šviežio imbiero
- 250 ml karšto vandens (apie 85–90 °C)
- (nebūtina) citrinos griežinėlis arba 1 arbatinis šaukštelis medaus
Paruošimas:
Mėtas ir imbierą sudėkite į puodelį, užpilkite karštu vandeniu, uždenkite ir palaikykite 7–10 minučių. Nukoškite, pagardinkite citrina ar medumi. Gerkite lėtai, geriausia – po valgio. Vasarą galite paruošti didesnį kiekį, atvėsinti šaldytuve ir patiekti su ledukais bei šviežia mėta – tai gaivinanti virškinimą palaikanti šalta arbata.
Ši arbata nėra stebuklinga lieknėjimo priemonė, tačiau ji natūraliai padeda virškinimo sistemai, mažina pilvo pūtimą ir suteikia lengvumo pojūtį. Kadangi neturi kofeino, ją galite gerti net vakare. Tai paprastas kasdienis ritualas, nereikalaujantis jokių papildų ar griežtų dietų – tik puodelio šiltos arbatos ir šiek tiek kantrybės.
Kam šios arbatos geriau vengti?
Nors mėtos ir imbieras dažniausiai yra gerai toleruojami, jų reikėtų vengti:
- žmonėms, sergantiems refliuksu ar GERL – mėtos gali atpalaiduoti stemplės sfinkterį ir sustiprinti rėmenį;
- žmonėms, turintiems skrandžio opų ar jautrų skrandį – imbieras gali dirginti gleivinę;
- nėščiosioms – imbieras mažomis dozėmis paprastai saugus, tačiau didesni kiekiai gali paveikti kraujospūdį ar gimdos tonusą;
- turintiems tulžies pūslės akmenų – imbieras gali skatinti tulžies išsiskyrimą.
Jei vartojate vaistus arba laukiatės, prieš įtraukiant šią arbatą į kasdienę rutiną, pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.