Be to, kad jų skonis nuostabus, o skanesnio dalyko už prinokusį avokadą tiesiog nėra, avokadai yra ir vienas naudingiausių vaisių. Jie yra labai turtingi maisto medžiagomis, mineralais ir vitaminais.

Remiantis daugeliu tyrimų, avokadų vartojimas gali pagerinti jūsų bendrą savijautą ir sveikatos būklę įvairiais aspektais, todėl mes paruošėme šį sąrašą, kuriame išvardintos visos avokado naudos sveikatai:
Įspūdinga maistinė vertė
Vienoje avokado porcijoje yra daugiau nei 20 mineralų ir vitaminų, todėl galite patenkinti rekomenduojamą daugelio maistinių medžiagų paros dozę, pvz., 21 % vitamino E, 33 % vitamino C, 53 % vitamino K, 41 % folio rūgšties, 28 % pantoteno ir kalio bei 19 % vario.
Be to, avokaduose gausu magnio, kuris padeda nervų sistemai ir raumenims veikti tinkamai, bei antioksidantų, saugančių ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Tokia maistinė sudėtis daro avokadą idealiu pasirinkimu tiek pusryčiams, tiek užkandžiams.
Cholesterolio lygis
Avokadas gali lengvai padidinti DTL (gerojo) cholesterolio kiekį, sumažinti MTL (blogojo) cholesterolio ir trigliceridų kiekį.
Tyrimai rodo, kad kasdienis avokadų vartojimas teigiamai veikia kraujagyslių elastingumą ir kraujo tekėjimą, o tai mažina širdies ir kraujotakos sistemos ligų riziką. Todėl avokadas gali būti natūrali alternatyva kai kurioms cholesterolį mažinančioms dietoms.
Sveiki riebalai
Kadangi avokadai sugeba sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, jie gali sumažinti širdies priepuolių ir insulto riziką, nes jie yra pripildyti mononesočiųjų riebalų.
Šie „geri“ riebalai padeda išlaikyti normalų kraujo spaudimą ir suteikia ilgalaikės energijos. Jie taip pat reikalingi hormonų pusiausvyrai palaikyti ir odos bei plaukų būklei gerinti.

Svorio metimas
Avokadų vartojimas gali užkirsti kelią maisto troškimui, nes jie sukelia sotumo jausmą, todėl gali būti labai naudingi metant svorį.
Dėl didelio skaidulų kiekio avokadai padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, todėl sumažėja persivalgymo rizika. Be to, jie tinka įvairiems patiekalams – nuo salotų iki sveikų sumuštinių ar kokteilių.
Afrodiziakas
Vienas iš svarbiausių vaidmenų sintezuojant testosteroną yra sotieji riebalai, o avokadai jo turi didžiuliais kiekiais, todėl tai gali būti natūralus afrodiziakas ir pagerinti jūsų lytinį potraukį.
Be to, avokadai stiprina kraujotaką, o tai dar labiau prisideda prie energijos ir gyvybingumo. Senovės actekai šį vaisių net vadino „meilės medžiu“ dėl jo teigiamo poveikio organizmui.
Maistinių medžiagų absorbcija
Avokade yra daug riebaluose tirpių maistinių medžiagų, kurios pagerina maistinių medžiagų absorbciją, pavyzdžiui, alfa ir beta karotino, liuteino, kai kurių antioksidantų ir vitaminų D, K, E ir A.
Tai reiškia, kad valgydami avokadą kartu su daržovėmis ar vaisiais, jūs padidinate šių produktų maistinę vertę. Pavyzdžiui, avokado gabalėlis prie pomidorų salotų padės geriau pasisavinti likopeną.
Kraujo spaudimas
Avokadai sugeba reguliuoti mūsų kraujospūdį, nes yra puikus kalio šaltinis.
Kalis padeda palaikyti tinkamą širdies ritmą ir mažina įtampą kraujagyslėse. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie serga hipertenzija ar jaučia stresą, nes avokadų įtraukimas į kasdienį racioną gali turėti raminantį poveikį organizmui.
Erelio žvilgsniui
Avokade taip pat yra liuteino ir zeaksantino, kurie gali pagerinti mūsų regėjimą, akių sveikatą ir teigiamai paveikti geltonosios dėmės degeneraciją.
Šie du antioksidantai saugo akis nuo ultravioletinių spindulių ir oksidacinės žalos. Reguliarus avokadų vartojimas gali padėti išvengti kataraktos bei sulėtinti su amžiumi susijusius regos sutrikimus.

Artritas
Ekspertai išsiaiškino, kad sojos pupelių aliejuje ir avokaduose esantys ekstraktai sugeba palengvinti artritą.
Be to, avokadai turi priešuždegiminių savybių, kurios mažina sąnarių skausmus ir tinimą. Jie taip pat gali padėti geriau įsisavinti kalcį, todėl yra naudingi vyresnio amžiaus žmonėms ar tiems, kurie jaučia sąnarių sustingimą.
Apsaugo nuo diabeto
Kasdien suvartojant pusę avokado, lengvai sureguliuosite gliukozės kiekį kraujyje ir insulino kiekį, taip pat sumažinsite diabeto riziką. Nepamirškite, kad tai – tik profilaktinė priemonė. Jei jums jau diagnozuotas diabetas, visada klausykite gydytojo nurodymų dėl vaistų vartojimo.
Be to, avokaduose esantys riebalai padeda lėčiau virškinti maistą, todėl cukraus kiekis kraujyje kyla tolygiau. Tai ypač naudinga žmonėms, kurie linkę į insulino svyravimus.
Nėštumas
Avokade yra daug vitamino C, vitamino B6, kalio ir folio rūgšties, kurie yra labai naudingi kūdikio smegenų vystymuisi ir audiniams, taip pat vaisiui ankstyvosiose nėštumo stadijose. Folio rūgštį netgi rekomenduojama papildomai gerti planuojančioms nėštumą!
Avokadai taip pat padeda kovoti su nėštumo metu dažnai pasitaikančiu nuovargiu ir pykinimu, nes juose gausu energijos suteikiančių maistinių medžiagų. Be to, jų švelni tekstūra ir natūralus skonis tinka net ir jautresniam skrandžiui.
Kaulų sveikata
Jūs galite sustiprinti kaulus reguliariai vartodami avokadą, nes juose yra labai daug vitamino K, vario ir folatų.
Vitaminas K yra itin svarbus kalcio pasisavinimui, o varis palaiko jungiamojo audinio stiprumą. Todėl avokadų vartojimas gali padėti išvengti osteoporozės ir pagerinti kaulų tankį.
Skaidulos
Mes minėjome, kad avokadas yra turtingas skaidulų šaltinis. Skaidulos mityboje gali sumažinti daugelio ligų riziką, padėti numesti svorį ir sumažinti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą. Skaidulos reikalingos ir tinkamam žarnyno darbui bei gerosioms žarnyno bakterijoms.
Be to, skaidulos padeda detoksikuoti organizmą ir išlaikyti ilgalaikį sotumo jausmą. Kartu su avokadu galima derinti kitus skaidulų turinčius produktus, tokius kaip avižos ar chia sėklos – tai dar labiau pagerins virškinimą ir bendrą savijautą.
Valgykite po avokadą kasdien – jūsų kūnas jums padėkos. Tai paprastas, bet ypač veiksmingas būdas stiprinti sveikatą, išsaugoti jaunatvišką energiją ir puikią savijautą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.