Pomidorų sultys yra pažįstamos nuo vaikystės – vieni jas myli, kiti vengia. Tačiau jos itin sveikos ir maistingos, todėl verta įtraukti jas į savo valgiaraštį.
Pomidorų sulčių nauda
Pomidorų sultys turi daug vitaminų ir mineralų:
- Vitaminas C (nors šiek tiek mažiau nei šviežuose pomidoruose)
- Likopenai – stiprūs antioksidantai, didėjantys veikiant šilumai
- B grupės vitaminai – stiprina nervų sistemą, gerina odos, plaukų ir nagų būklę
- Mineralai – geležis, kalcis, magnis, kalis, reikalingi kraujui, širdžiai ir raumenims
Pomidorų sultys yra puikus pasirinkimas laikantis dietos, nes jose mažai kalorijų, o skaidulos gerina virškinimą.
Kaip pasigaminti pomidorų sultis namuose
- Susmulkinkite prinokusius pomidorus elektriniu smulkintuvu.
- Gauta masė išvirkite: užvirinkite ant stiprios ugnies, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 15 minučių.
- Jei norite, įberkite druskos ir cukraus, sultis supilkite į sterilizuotus indus ir sandariai uždarykite. Tokiu būdu sultys laikysis apie 2–3 metus.
Iš 5 kg prinokusių pomidorų galima gauti apie 3,5 litro sulčių.
Kaip pagerinti skonį ir naudingumą
- Pridėkite druskos ir maltų juodųjų pipirų, kad gėrimas taptų pikantiškas.
- Vitaminui A geriau pasisavinti, įpilkite truputį augalinio aliejaus ar grietinės.
- Smulkinti žalumynai, pavyzdžiui, krapai ar petražolės, arba kapotos saliero šaknys – puikus priedas.
Pomidorų sultis taip pat galima maišyti su kitų daržovių sultimis arba naudoti padažams ir kokteiliams.
Atsargumo priemonės
- Venkite, jei esate alergiškas pomidorams.
- Sergant skrandžio opa ar inkstų ligomis, vartokite saikingai.
- Dėl oksalatų ir rūgščių per didelis kiekis gali sukelti šlapimo pūslės akmenligę, rėmenį ar skrandžio skausmą.
Optimalu gerti stiklinę pomidorų sulčių po valgio arba kiek vėliau, kad paskatintumėte virškinimą. Geriau nevartoti prieš valgį.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.