ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Priežastis, kodėl ligoninėse duoda ligoniams želatinos gali šokiruoti
Sveikata ir grožis

Priežastis, kodėl ligoninėse duoda ligoniams želatinos gali šokiruoti

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-11-12
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Priežastis, kodėl ligoninėse duoda ligoniams želatinos gali šokiruoti
Priežastis, kodėl ligoninėse duoda ligoniams želatinos gali šokiruoti

Želatina – tai daug daugiau nei tik ligoninių maisto priedas ar desertų ingredientas. Jos pagrindą sudaro aminorūgtys glicinas ir prolinas, kurios atlieka svarbų vaidmenį organizmo funkcionavime. Šios aminorūgštys būtinos ne tik odai, plaukams ir nagams, bet ir imuniteto stiprinimui, svorio reguliavimui bei nervų sistemos veiklai. Glicinas, sudarantis apie trečdalį želatinoje esančių aminorūgščių, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, skatina žaizdų gijimą ir gerina miego kokybę.

Be to, želatina yra lengvai virškinamas maisto produktas, todėl jos nauda jaučiama greitai. Organizmas ją traktuoja panašiai kaip sultinį ar vandenį, todėl ligoninėse jos skyrimas pacientams, atkuriantiems sveikatą po operacijų ar sunkių ligų, yra itin prasmingas. Tai padeda sumažinti skrandžio apkrovą, suteikia organizmui lengvai įsisavinamų baltymų ir energijos, reikalingos atkūrimui.

Želatina taip pat gerina žarnyno sveikatą: padeda palaikyti skysčių balansą virškinimo trakte, skatina reguliarų tuštinimąsi ir stiprina skrandžio gleivinę. Dėl šių savybių želatina gali būti naudingas papildymas mityboje, ypač tiems, kurie susiduria su virškinimo problemomis ar nori pagerinti maisto įsisavinimą.

Želatina ir jos poveikis sveikatai

Želatina pasižymi daugeliu sveikatai palankių savybių, kurios vertinamos tiek mitybos specialistų, tiek ligoninių dietologų. Viename šaukšte želatinos yra apie 6 gramus baltymų, todėl tai puikus būdas papildyti organizmą šiuo svarbiu makroelementu. Ji padeda lengviau virškinti maistą, jungiasi su vandeniu ir palaiko maisto judėjimą žarnyne, kas gali būti itin naudinga po sunkių ligų ar operacijų.

Taip pat skaitykite

5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše
5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše
2025-06-22
Maistas kraujo spaudimui mažinti
7 produktai kraujo spaudimui mažinti: kardiologų patarimai
2025-07-13
Kaip tinkamai pašalinti pilvo riebalus: gydytojo patarimas
Kaip tinkamai pašalinti pilvo riebalus: gydytojo patarimas
2025-09-22
Endokrinologė paaiškino, kodėl žmonės pradeda pilnėti po 40 metų
Endokrinologė paaiškino, kodėl žmonės pradeda pilnėti po 40 metų
2025-10-30

Želatina taip pat prisideda prie kaulų ir sąnarių sveikatos. Aminorūgtys, kuriose ji gausi, padeda išlaikyti kremzlių tvirtumą ir užkirsti kelią sąnarių degeneracijai. Glicinas, esantis želatinoje, skatina kepenų detoksikaciją, o amino rūgštys stiprina plaukus, nagus ir dantis, todėl želatina veikia kaip natūrali grožio priemonė iš vidaus.

Be to, glicinas pagerina miego kokybę, mažina mieguistumą dienos metu ir gerina smegenų veiklą. Tyrimai rodo, kad aminorūgčių vartojimas skatina augimo hormono gamybą ir medžiagų apykaitą, todėl gali padėti palaikyti sveiką kūno svorį. Želatina taip pat pagreitina žaizdų gijimą ir gali padėti atstatyti skrandžio bei žarnyno gleivinės vientisumą, kas yra ypač svarbu po traumų ar infekcijų.

Priežastis, kodėl ligoninėse duoda ligoniams želatinos gali šokiruoti. Želatinos poveikis sveikatai

Naminės želė paruošimas

Pasigaminti želė namuose paprasta, ir tai gali būti sveikas bei skanus papildymas kasdieninei mitybai. Reikės šių ingredientų: 1 puodelio šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 1 puodelio vynuogių ar braškių sulčių, 3 šaukštų nearomatinės želatinos, 1 puodelio žaliosios arbatos, medaus ar stevijos.

Pirmiausia paruošiama žalioji arbata su medumi arba stevija. Į ją įmaišoma želatina ir kaitinama, kol ištirps. Mišinys paliekamas atvėsti, tada pridedamos apelsinų ir vynuogių sultys. Viskas gerai išmaišoma ir supilama į indą, laikoma šaldytuve bent 3 valandas, kol sustings. Rezultatas – skani, lengvai virškinama ir sveikatai naudinga želė, kuri gali būti vartojama tiek kaip desertas, tiek kaip maisto papildas.

Šis paprastas procesas leidžia kontroliuoti cukraus kiekį, išlaikyti natūralius ingredientus ir užtikrinti, kad želė išliktų maistingas maisto produktas. Reguliarus želatinos vartojimas gali pagerinti virškinimą, odos būklę, miegą ir bendrą savijautą. Tai puikus būdas papildyti organizmą reikalingomis aminorūgštimis ir palaikyti kūno funkcijas.

Želatina ligoninėse – daugiau nei skonis

Ligoninėse želė pacientams duodama ne tik dėl skonio, bet ir dėl gydomųjų savybių. Ji suteikia lengvai virškinamų baltymų, energijos ir padeda palaikyti skysčių balansą organizme. Pacientams, kurie turi silpną skrandį arba sunkiai įsisavina maistą, želatina tampa lengvu ir naudingų medžiagų turinčiu pasirinkimu.

Be to, želatina gali būti naudojama ir kaip terapinė priemonė žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, kai svarbu palaikyti organizmo atsparumą ir užtikrinti tinkamą mitybą. Jos nauda apima ne tik fizinę, bet ir psichologinę gerovę – malonus skonis ir tekstūra dažnai skatina apetito atsiradimą, kas yra svarbu atkuriantis po ligos.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

5 veiksmingos priemonės, kurios padės kovoti su venų varikoze!
5 veiksmingos priemonės, kurios padės kovoti su venų varikoze!
2025-10-22
Kada iš tiesų geriausias metas mėgautis kava rytais?
Kada iš tiesų geriausias metas mėgautis kava rytais?
2025-08-24
Ką organizmui duoda kasdienis citrinos vartojimas?
Ką organizmui duoda kasdienis citrinos vartojimas?
2025-08-25
Augalinių baltymų šaltiniai
Kokie 5 maisto produktai yra geriausi augalinių baltymų šaltiniai: mitybos specialistai juos įvardijo
2025-08-31
ŽYMOS:KaulaisveikataŽelatina

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Įvykiai Lietuvoje: svarbiausios birželio 12 naujienos
Lietuva ir pasaulis

Įvykiai Lietuvoje: svarbiausios birželio 12 naujienos

Kaip prižiūrėti orchidėją? Trumpai apie patikimus metodus
Sodas ir daržas

Kaip prižiūrėti orchidėją? Trumpai apie patikimus metodus

Jaučiate stresą? Mokslinis tyrimas rodo, kad gamtos įsivaizdavimas gali padėti atsipalaiduoti
Sveikata ir grožis

Jaučiate stresą? Mokslinis tyrimas rodo, kad gamtos įsivaizdavimas gali padėti atsipalaiduoti

Kaip sutramdyti alkį ir atstatyti jėgas po intensyvios treniruotės?
Sveikata ir grožis

Kaip sutramdyti alkį ir atstatyti jėgas po intensyvios treniruotės?

9 maisto produktai, kuriuose nežinojote, jog yra daug cukraus
Sveikata ir grožis

9 maisto produktai, kuriuose nežinojote, jog yra daug cukraus

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?