Ar tikrai egzistuoja produktai, kuriuos valgant galime nepriaugti svorio? Juk kiekvienas iš mūsų bent kartą svajojo valgyti, kiek tik širdis geidžia ir nepriaugti papildomų kilogramų. Deja, nėra tokių produktų, kurie visiškai neturėtų kalorijų, bet vietoj griežtos dietos geriau valgyti produktus, kurie yra sveiki ir mažai kaloringi.
Kodėl šie produktai nelemia svorio augimo
Viena pagrindinių priežasčių, kodėl valgant tam tikrus produktus nesikaupia papildomi kilogramai, yra jų sudėtis – didžiąją dalį sudaro vanduo, todėl jie yra itin lengvi ir mažai kaloringi. Šie maisto produktai priskiriami mažai kalorijų turinčių kategorijai, todėl suteikia sotumo jausmą, bet nesuteikia perteklinės energijos, kuri virstų riebalais.
Nors daugelyje jų nėra didelio baltymų kiekio, tai nesumažina jų vertės organizmui, nes jie aprūpina mus svarbiais vitaminais, mineralais ir antioksidantais. Tokie produktai padeda palaikyti tinkamą virškinimą, skatina medžiagų apykaitą ir teigiamai veikia bendrą savijautą. Tad jei siekiate išlaikyti sveiką svorį ir gerą formą, būtent šie mažai kaloringi produktai gali tapti puikiu pasirinkimu jūsų kasdienėje mityboje.
Salierai
Šią daržovę sudaro beveik 95% vandens, joje yra kalio, folio rūgšties, ląstelienos ir vitamino K. Salierai yra labai mažai kalorijų turintis produktas – 100 gramų yra tik 6 kalorijos, tačiau salierai yra gana kaprizinga daržovė, todėl jie turi būti valgomi švieži, nevirti, taip jis išlaikys naudingas savybes.
Kopūstai
Tai yra pirmoji daržovė, apie kurią pagalvoja žmonės, kurie ruošiasi laikytis dietos. Tai yra vienas iš mažai kalorijų turinčių maisto produktų, kurio vienoje porcijoje yra apie 33 kalorijas. Tai taip pat vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuose yra omega-3 riebalų rūgščių, kuriuos žmogus gauna daugiausia iš žuvies. Kaip ir kitos lapinės daržovės, kopūstai yra prisotinti vitaminais ir folio rūgštimi.
Mėlynės
Šios uogos konkuruoja dėl pirmosios vietos tarp maisto produktų, kuriuose gausu antioksidantų. Puodelis mėlynių per dieną padengs 14% dienos vitaminų poreikio. 100 gramų mėlynių yra tik 85 kalorijos.

Agurkas
Visi seniai žino, kad agurką sudaro 90% vandens ir jis turi nedaug kalorijų – 16 kalorijų 100 gramų. Agurkus reikia valgyti kruopščiai nuplautus ir neluptus, nes didžioji dalis vitaminų yra agurko žievelėje ir sėklose – tai yra maistinės skaidulos, vitaminas A beta karotino pavidalu, kuris būtinos tinkamam mūsų akių funkcionavimui.
Pomidorai
Pomidorai yra žinomi dėl didelio likopeno kiekio, kuris padeda kūnui kovoti su daugybe lėtinių ligų ir suteikia šiai daržovei raudoną spalvą. Be to, pomidoruose gausu vitaminų A, C, I2, folio rūgšties, chromo, kalio, ląstelienos. Vienas vidutinio dydžio pomidoras turi tik 25 kalorijas.
Greipfrutai
Greipfrutuose yra daug skaidulų, kurios leidžia pajusti sotumo jausmą jį valgant. Kita naudinga greipfrutų savybė yra jo gebėjimas stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Greipfrutuose, kaip ir visuose citrusiniuose vaisiuose, yra daug vitamino C, jo vartojimas svarbus daugelio ligų prevencijai – nuo peršalimo iki širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.
Greipfrutuose esančios naudingos medžiagos padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gerina virškinimą. Greipfrutas yra idealus vaisius moterims, nes jame gausu folio rūgšties.
Brokoliai
Šią daržovę rekomenduojama valgyti šviežią arba virtą garuose – taip ji išlaikys visą maistinių medžiagų turtingumą. Brokolių unikalumas slypi jo turinyje sulforane – organiniame junginyje, turinčiame priešvėžinį ir antibakterinį poveikį. Be to, brokoliuose yra vitaminų A, C, E ir K.
Kantalupa melionas
Šiam melionų tipui būdingas didelis beta karotino kiekis, būtinas mūsų regėjimui. 100 gramų tokio meliono užpildys kasdienį organizmo poreikį kaliu, vitaminais A ir C. Be to, jame yra tik 55 kalorijos.

Žiediniai kopūstai
Ši daržovė pripažinta universalia ir maistinga. Joje yra antioksidantų ir fitochemikalų, kurie padeda kūnui įveikti lėtines ligas. Žiediniuose kopūstuose taip pat gausu folio rūgšties, vitaminų C ir K. Vienoje šios daržovės porcijoje yra 25 kalorijos.
Gervuogės
Kaip ir daugumoje uogų, gervuogėse gausu vitamino C ir antioksidantų bioflavonoidų, todėl gervuogių vartojimas yra raktas į ilgą ir sveiką gyvenimą. Gervuogės taip pat normalizuoja virškinimą. Vienoje šių uogų porcijoje yra 62 kalorijos.
Salotos
Kaip ir daugelyje salotų, jose mažai kalorijų. Vienoje porcijoje nuo 10 iki 20 kalorijų. Valgydami salotas negausite baltymų, tačiau būsite prisotinti tokiomis medžiagomis kaip folio rūgštis, geležis, vitaminai A ir C.
Apelsinas
Be žinomo vitamino C, apelsinuose gausu ir kitų medžiagų. Jų vartojimas skatina kolageno, kuris reikalingas sveikai ir gražiai odai, gamybą. Apelsinuose yra medžiagų, mažinančių cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Viename vidutiniame apelsine yra 80 kalorijų.
Braškės
Vienoje braškių porcijoje yra daugiau vitamino C nei apelsine. Braškėse gausu polifenolių ir antioksidantų. Šios uogos yra naudingas produktas širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai gerinti, nes, būdamos kalio ir skaidulų šaltiniu, neturi natrio ir cholesterolio. Viename puodelyje braškių yra maždaug 50 kalorijų.

Melionas
Šiame vaisiuje yra apie 100 gramų natūralaus cukraus, todėl melionas yra kaloringesnis nei kantalupa. Porcija meliono padengs 50% vitamino C dienos normos. Melionas taip pat yra vario šaltinis, kuris padeda pagerinti odos būklę.
Taigi, dabar jūs žinote, kokie produktai gali būti valgomi neribotai ir kurie nekenkia figūrai, bet, priešingai, padeda pagerinti jūsų kūno funkcionavimą.
Kaip įtraukti šiuos produktus į kasdienį mitybos planą
2025 m. lapkritį, kai daugelis žmonių siekia sustiprinti imunitetą prieš šaltąjį sezoną, šie mažai kaloringi produktai tampa puikia išeitimi. Juos galima derinti tarpusavyje, pavyzdžiui, ruošti salotas iš kopūstų, pomidorų ir agurkų, užpilant šlakeliu alyvuogių aliejaus. Vaisius bei uogas verta naudoti pusryčių glotnučiuose ar sveikuose užkandžiuose – taip ne tik pagerinsite virškinimą, bet ir užtikrinsite reikiamą vitaminų kiekį kasdien.
Norint išvengti alkio jausmo, rekomenduojama valgyti šiuos produktus reguliariai, mažomis porcijomis. Dėl didelio vandens kiekio jie padeda palaikyti hidrataciją ir suteikia sotumo jausmą, net jei suvartojama mažai kalorijų. Tai puikus būdas valgyti daugiau, bet priaugti mažiau.
Mažai kaloringų produktų nauda sveikatai
Be svorio kontrolės, šie produktai stiprina širdį, mažina cholesterolio kiekį, gerina žarnyno veiklą ir odos būklę. 2025 m. lapkritis – metas, kai ypač svarbu gauti pakankamai antioksidantų ir vitaminų C bei K, nes jie padeda organizmui kovoti su virusais ir nuovargiu. Tokie maisto produktai kaip brokoliai, greipfrutai ar gervuogės palaiko energijos lygį ir stiprina imuninę sistemą.
Dėl savo lengvumo ir maistinės vertės šie produktai puikiai tinka vakarienei arba kaip užkandis po treniruotės. Jie padeda palaikyti virškinimo sistemos balansą, o jų įvairovė leidžia sudaryti spalvingą, įdomų ir sveiką racioną visam šaltajam sezonui.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.