Jei jūsų šaldiklis nuolat užšąla ir jo viduje kaupiasi ledo sluoksnis, tai gali tapti tikru elektros energijos rijiku. Nors vos keli milimetrai ledo atrodo nereikšmingai, iš tiesų jie pastebimai padidina energijos sąnaudas, nes prietaisui reikia kur kas daugiau darbo palaikyti stabilią temperatūrą. Dėl to atsiranda didesnės elektros sąskaitos, o šaldiklio naudojimas tampa nepatogus: stalčiai stringa, produktus sudėti vis sunkiau. Norint to išvengti, būtina žinoti, kaip dažnai ir kokiu būdu teisingai atitirpinti šaldiklį.
Kodėl svarbu reguliariai atitirpinti šaldiklį
Daugelis pradeda atitirpinti šaldiklį tik tada, kai pastebi ryškiai matomą ledo sluoksnį, tačiau tai jau vėlu. Ledui leidžiant kauptis ilgą laiką, prietaisas sunaudoja gerokai daugiau elektros energijos nei įprasta, o tai tampa papildomu finansiniu krūviu. Be to, ledo sluoksnis trukdo oro cirkuliacijai, apsunkina durelių uždarymą ir mažina vidaus erdvę. Specialistai rekomenduoja atlikti atitirpinimą du kartus per metus, net jei šaldiklis vizualiai dar nėra stipriai apledėjęs. Tai padeda palaikyti optimalią jo veiklą ir užkertą kelią energijos švaistymui.
Kaip greitai ir efektyviai atitirpinti šaldiklį
Visų pirma, šaldiklį būtina visiškai išjungti ne tik mygtuku, bet ir ištraukiant laidą iš elektros tinklo. Išimkite stalčius ir maisto produktus, juos laikykite vienoje vietoje. Produktams, kurie pradeda atitirpti, galima pridėti ledo kubelių ir taip sulėtinti jų šilimą. Jei turite dėlų mėsos kiekių, verta juos atitirpinti ir sunaudoti gaminimui – taip išvengsite maisto švaistymo ir tuo pačiu sutaupysite vietos.
Kad ledas tirptų greičiau, į šaldiklio vidų įstatykite dubenį ar puodą su karštu vandeniu. Šiltas garas atlaisvina prilipusį ledą ir spartina visą procesą. Kadangi tirpstantis ledas gali bėgti ant grindų, apačioje pravartu padėti orkaitės skardą arba rankšluostį, kuris sugertų perteklinį vandenį. Procesui vykstant nuolat stebėkite šaldiklį ir reguliariai valykite nuo sienelių susidarantį vandens sluoksnį, kad išvengtumėte balų ir nešvarumų.
Pasibaigus atitirpinimui, šaldiklį reikia kruopščiai išplauti. Nenaudokite acto, nes jis gali pažeisti plastikines dalis. Vietoje to sumaišykite šiltą vandenį su nedideliu kiekiu indų ploviklio ir nuvalykite visas vidines sieneles. Po plovimo nuvalykite švariu vandeniu, išdžiovinkite ir tik visiškai išdžiūvus įjunkite prietaisą atgal.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.