Mango, kaip tropinis vaisius, paprastai yra laikomas skaniu ir sveiku užkandžiu, tačiau neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad jis gali būti naudingas kovojant su 2 tipo cukriniu diabetu ir netgi padėti užkirsti kelią šiai ligai.

Mangų nauda diabeto prevencijai
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad daugiau nei 400 milijonų žmonių pasaulyje serga diabetu, ir beveik pusė jų nežino apie savo ligą. Ukrainoje yra daugiau nei 1,2 milijono oficialiai diagnozuotų diabetu sergančių asmenų, tačiau realus skaičius gali būti žymiai didesnis. Dauguma šių atvejų yra 2 tipo diabetas, kuris paprastai vystosi dėl netinkamos mitybos ir gyvenimo būdo.
Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad net saldūs vaisiai, kuriuos daugelis laikytų nesveikais, gali padėti gerinti gliukozės kiekio kraujyje kontrolę ir kovoti su pradiamuoju 2 tipo diabetu – prediabetu.
Mangų tyrimas – poveikis gliukozės kontrolei
Harvardo mokslininkai atliko tyrimą, kuris paskatino revoliuciją diabeto gydyme. Tyrime dalyvavo asmenys, turintys pradiabetą. Jie buvo suskirstyti į dvi grupes: viena kasdien vartodavo vidutinį mango vaisių, o kita – žemą cukraus kiekį turinčią granolą.
Tyrimas parodė, kad mangų vartojimas žymiai pagerino gliukozės kiekio kontrolę, sumažino insulino atsparumą ir padidino insulino jautrumą. Be to, buvo pastebėtas teigiamas poveikis kūno sudėčiai – sumažėjo kūno riebalų kiekis. Mokslininkai teigia, kad mango sudėtyje esantys bioaktyvūs junginiai, tokie kaip karotenoidai, askorbo rūgštis (vitaminas C), skaidulos ir flavonoidai, gali būti atsakingi už šiuos teigiamus pokyčius.

Mangas: saldus vaisius su didžiule nauda
Nors mango turi nemažai cukraus, tyrimas parodė, kad šis vaisius, palyginti su žemą cukraus kiekį turinčia granola, yra daug sveikesnis pasirinkimas žmonėms, turintiems prediabetą. Šis atradimas galėtų tapti revoliucija diabetu sergančių žmonių mitybos srityje. Tai įrodo, kad, net jei produktas yra saldus, jis gali turėti teigiamą poveikį organizmui, jei jį vartoti saikingai ir kartu su sveika mityba.
Moksliniai tyrimai ir ateities perspektyvos
Tyrimo autoriai planuoja ateityje atlikti papildomus tyrimus, kurie padėtų išsiaiškinti, kaip mango poveikis gali skirtis tarp skirtingų žmonių ir kokie biomarkeriai galėtų tiksliau parodyti dietos poveikį organizmui. Mokslininkai taip pat siūlo daugiau tyrimų, kad būtų nustatyti platesni mango naudos sveikatai aspektai, ypač jo poveikis metabolizmui ir genų raiškai.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.