ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Rozmarinas – natūralus sąjungininkas kovoje su uždegimu: mitybos specialistės patarimai
Sveikata ir grožis

Rozmarinas – natūralus sąjungininkas kovoje su uždegimu: mitybos specialistės patarimai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-22
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Lėtinis uždegimas – tai „tylus priešas“, kuris ilgainiui gali tapti daugelio sveikatos problemų, tokių kaip nuovargis, sąnarių skausmai ar virškinimo sutrikimai, priežastimi. Nenuostabu, kad vis daugiau žmonių ieško būdų, kaip sumažinti uždegimą natūraliomis priemonėmis. Dažniausiai kalbame apie vaisius, daržoves ar arbatą, tačiau mažiau žinomas, bet itin veiksmingas sąjungininkas šioje kovoje – prieskoniniai augalai. Ir vienas jų nusipelno ypatingo dėmesio – tai rozmarinas

Rozmarinas – sąjungininkas kovoje su uždegimu
Rozmarinas – sąjungininkas kovoje su uždegimu

Geriausias prieskonis nuo uždegimo – rozmarinas

Pasak registruotos dietologės ir „The Nurtured Nutritionist“ įkūrėjos Madeline Schneider, geriausias žolelių pasirinkimas kovai su uždegimu yra rozmarinas. Šis kvapnus augalas, primenantis pušies ir citrinos derinį, pasižymi stipriomis antiuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurias jam suteikia jame esantys fenoliniai junginiai.

Kaip veikia rozmarinas?

Pagrindinis aktyvus junginys rozmarine – karnosolio rūgštis. Ji aktyvina fermentus, atsakingus už natūralią organizmo gynybą prieš uždegimą. Be to, ši medžiaga slopina uždegiminius citokinus – baltymus, sukeliančius uždegimą audiniuose.

Tačiau karnosolio rūgštis nėra vienintelė ginkluotė. Rozmarinas taip pat turi rozmarino rūgšties, kuri stiprina organizmo atsparumą oksidaciniam stresui – procesui, glaudžiai susijusiam su lėtiniu uždegimu.

Taip pat skaitykite

Moterų natūralus grožis
Kodėl natūralus grožis labiau tinka moterims?
2025-08-02
Ne tik inkštirai: viskas apie juodus taškelius ant veido ir tinkamą priežiūrą
Ne tik inkštirai: viskas apie juodus taškelius ant veido ir tinkamą priežiūrą
2025-07-17
Jazminų arbata, kodėl ją verta vartoti dažniau?
Jazminų arbata – kodėl ją verta vartoti dažniau? Priežastys nustebins
2025-07-02
Gastroenterologė įvardijo 3 kenksmingiausias sriubas
Gastroenterologė įvardijo 3 kenksmingiausias sriubas ir papasakojo, kuri yra naudingiausia
2025-09-15
Kaip veikia rozmarinas?

Ar pakanka vien rozmarino?

Svarbu pažymėti, kad rozmarinas, kaip ir dauguma žolelių, dažniausiai vartojamas nedideliais kiekiais, tad tikėtis, kad jis vienas išspręs visas uždegimo problemas – nerealu. Kaip sako M. Schneider, „norint pasiekti apčiuopiamą poveikį, reikėtų suvartoti labai didelius kiekius rozmarino – kas praktiškai neįmanoma.“

Todėl rozmarinas turėtų būti papildoma dalis platesnės, subalansuotos ir priešuždegiminės mitybos strategijos, kurioje gausu daržovių, pilno grūdo produktų, sveikųjų riebalų ir antioksidantų.

Kiti rozmarino privalumai

Be uždegimo mažinimo, rozmarinas pasižymi ir kitais vertingais poveikiais:

  • Antimikrobinis poveikis – padeda kovoti su infekcijomis;
  • Antioksidacinis poveikis – apsaugo ląsteles nuo žalos;
  • Vėžio prevencija – kai kurie tyrimai rodo, kad rozmarinas gali slopinti vėžinių ląstelių augimą;
  • Neuroprotekcinis poveikis – teigiamai veikia smegenų veiklą, gerina atmintį ir koncentraciją.

Kaip įtraukti rozmariną į kasdienę mitybą?

M. Schneider siūlo keletą paprastų ir skanių būdų, kaip natūraliai padidinti rozmarino vartojimą:

1. Rozmarinų arbata

Užplikykite šviežią rozmarino šakelę verdančiu vandeniu, palikite 10–15 minučių. Galite pagardinti citrinos sultimis ar medumi. (Pastaba: medus taip pat turi priešuždegiminių savybių!)

2. Mėsos marinatai ir troškiniai

Smulkinti rozmarino lapeliai puikiai tinka vištienai, ėrienai ar net keptoms bulvėms – suteikia ne tik skonio, bet ir naudų sveikatai.

Taip pat skaitykite

Kada naudingiausia gerti kavą: mokslininkai apskaičiavo
Kada naudingiausia gerti kavą: mokslininkai apskaičiavo
2025-06-18
12 namų augalų geresniam miegui.
12 namų augalų padėsiančių geriau išsimiegoti
2025-06-22
Kaip išvengti pilvo pūtimo po valgio: priežastys ir efektyvūs sprendimai
Kaip išvengti pilvo pūtimo po valgio: priežastys ir efektyvūs sprendimai
2025-08-13
Šis ananasų vanduo gali palengvinti sąnarių skausmus, uždegimus ir padėti numesti svorio
Šis ananasų vanduo gali palengvinti sąnarių skausmus, uždegimus ir padėti numesti svorio
2025-10-17

3. Rozmarinu pagardintas aliejus

Šviežias rozmarinas puikiai tinka aliejaus aromatizavimui. Į stiklinį butelį įdėkite kelias šakeles rozmarino ir užpilkite alyvuogių aliejumi. Po kelių savaičių jis įgaus švelnų, malonų aromatą. Galima naudoti salotoms, ant keptų daržovių ar kaip užpilą ant šiltos duonos.

4. Kepiniai su rozmarinu

Išbandykite rozmariną fokačijoje, krekeriuose, alyvuogių aliejaus pyraguose ar net citrininiuose sausainiuose – ypač jei mėgstate pikantiškus ar citrusinius skonius.

Nors vien tik rozmarinas neužkirs kelio uždegimui, jis – puikus priedas prie sveikos, įvairios mitybos. Naudokite šį aromatingą augalą ne tik dėl skonio, bet ir dėl jo teigiamo poveikio jūsų organizmui.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:RozmarinassveikataUždegimas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

„Sprendimų nuovargis“: kaip per didelis pasirinkimų kiekis gali gadinti santykius
Gyvenimas

„Sprendimų nuovargis“: kaip per didelis pasirinkimų kiekis gali gadinti santykius

Skūpūs zodiako ženklai
Horoskopai

Astrologai įvardijo, kurie zodiako ženklai pasižymi didžiausiu skūpumu

8 mitai apie maisto produktus: kas nepelnytai šmeižiamas?
Sveikata ir grožis

8 mitai apie populiarius maisto produktus: kas išties kenkia, o kas nepelnytai šmeižiamas?

Įvardijo, kada deginame kalorijas nesportuodami
Sveikata ir grožis

Įvardijo, kada deginame kalorijas nesportuodami

Alergija saulei – kaip atpažinti ir apsisaugoti?
Sveikata ir grožis

Kai vasaros saulė veikia ne taip kaip norėtųsi: alergija saulei – kaip atpažinti ir apsisaugoti?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?