Ruduo ir žiema daugeliui tampa tikru išbandymu. Poliklinikų laukiamuosiuose nusidriekia eilės, aplink girdėti kosulys, o socialiniuose tinkluose netrūksta patarimų, kaip „greitai pasveikti“ ar „nesusirgti“. Dažnas pirmiausia griebiasi maisto papildų, vitaminų ar sirupų, tačiau ne visada jie duoda laukiamą rezultatą. Tuo metu vis garsiau kalbama apie paprastą, bet dažnai nuvertinamą sprendimą – kasdienį maistą. Būtent čia dėmesį atkreipė žinoma žurnalistė, laidų vedėja ir sveikos mitybos knygų autorė Katarzyna Bosacka, pristačiusi savo vadinamąjį „stiprųjį penketą“ – penkias produktų grupes, kurios, jos teigimu, yra geriausias natūralus skydas imuninei sistemai.
Kodėl imunitetas prasideda ne vaistinėje, o virtuvėje
Imunitetas nėra vienas stebuklingas vitaminas ar tabletė. Tai sudėtinga sistema, kuri priklauso nuo daugelio veiksnių: mitybos, miego, judėjimo, streso lygio ir net žarnyno būklės. Pastaruoju metu mokslininkai vis dažniau pabrėžia, kad būtent žarnynas yra viena svarbiausių imuninės sistemos grandžių. Jei jis veikia tinkamai, organizmas daug efektyviau kovoja su virusais ir bakterijomis.
Internete gausu receptų įvairiems „imuniteto eliksyrams“, tačiau Bosacka primena paprastą tiesą – jokie mišiniai nepadės, jei kasdienė mityba bus skurdi. Šaltuoju metų laiku ypač svarbu, kad racione netrūktų vitaminų, gerųjų bakterijų, sveikųjų riebalų ir priešuždegiminių medžiagų. Prie to būtina pridėti ir judėjimą – net trumpas pasivaikščiojimas gryname ore jau duoda naudą.
„Stiprusis penketas“ – kasdieniams pasirinkimams
Socialiniuose tinkluose dažnai kalba apie maisto sudėtį, etiketes ir sveikesnes alternatyvas. Šį kartą ji pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame išskyrė penkias produktų grupes, kurios, jos nuomone, turėtų atsirasti kasdienėje mityboje visiems, norintiems išlikti sveikiems infekcijų sezono metu. Svarbiausia – visi šie produktai yra lengvai prieinami, nebrangūs ir nereikalauja egzotiškų receptų.
Pirmoje vietoje Bosacka mini raugą ir raugintas daržoves. Rauginti kopūstai, agurkai, burokėliai ar natūralus raugas – tai probiotikų šaltinis, tiesiogiai veikiantis žarnyno mikrobiotą. Gerosios bakterijos padeda palaikyti pusiausvyrą žarnyne, o tai reiškia stipresnį imunitetą ir mažesnį uždegimų pavojų.
Reguliarus fermentuotų produktų vartojimas siejamas su retesnėmis peršalimo ligomis ir greitesniu organizmo atsistatymu. Svarbu rinktis natūraliai raugintus, o ne acto tirpalu pagamintus produktus, nes būtent fermentacija suteikia didžiausią naudą.

Vitaminu C turtingi vaisiai ir daržovės
Antroji Bosackos rekomenduojama grupė – vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu vitamino C. Tai klasikinė, bet vis dar nepakankamai įvertinta imuniteto stiprinimo kryptis. Vitaminas C padeda palaikyti imuninės sistemos ląstelių veiklą, veikia kaip antioksidantas ir padeda organizmui greičiau kovoti su infekcijomis.
Į šią grupę patenka ne tik citrusiniai vaisiai, bet ir paprika, brokoliai, juodieji serbentai, rauginti kopūstai. Bosacka pabrėžia, kad vitaminas C efektyviausias tada, kai gaunamas su maistu, o ne vien iš papildų.
Balti, bet galingi – antibakteriniai daržovių čempionai
Trečioji grupė – vadinamosios „baltosios daržovės“, pasižyminčios antibakterinėmis savybėmis. Česnakas, svogūnas, žiediniai kopūstai, baltagūžiai kopūstai – visi jie turi junginių, kurie natūraliai slopina bakterijų ir virusų dauginimąsi.
Česnakas dažnai vadinamas natūraliu antibiotiku. Jis ne tik stiprina imunitetą, bet ir teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Svogūnai ir kopūstai taip pat padeda mažinti uždegimus ir palaikyti žarnyno sveikatą.
Šildantys prieskoniai – daugiau nei tik skonis
Ketvirtoje vietoje Bosacka išskiria prieskonius, ypač ciberžolę ir imbierą. Ciberžolė pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, o imbieras – šildančiu ir antibakteriniu poveikiu. Šie prieskoniai ypač naudingi šaltuoju metų laiku, kai organizmui reikia papildomos „vidinės šilumos“.
Prieskoniai ne tik pagerina patiekalų skonį, bet ir padeda virškinimui, skatina kraujotaką ir stiprina organizmo atsparumą. Bosacka ragina jų nebijoti ir naudoti kasdien, net ir paprasčiausiuose patiekaluose.

Fermentuoti pieno produktai – kasdieniam balansui
Penktąją vietą „stipriajame penkete“ užima fermentuoti pieno gėrimai: kefyras, jogurtas, pasukos. Tai dar vienas būdas papildyti organizmą gerosiomis bakterijomis. Šie produktai ypač naudingi po ligų ar antibiotikų vartojimo, kai žarnyno mikrobiota būna nusilpusi.
Bosacka pabrėžia, kad geriausia rinktis natūralius, be pridėtinio cukraus produktus. Net nedidelė kefyro ar jogurto porcija kasdien gali padėti palaikyti imuninę pusiausvyrą.
Paprasti sprendimai – didelis poveikis
Bosackos žinutė aiški: imuniteto stiprinimas neturi būti sudėtingas ar brangus. Užtenka kasdien rinktis tinkamus produktus ir paversti juos įpročiu. Tai nėra trumpalaikė „gydymo programa“, o ilgalaikė investicija į sveikatą.
Ne veltui ji pabaigoje kreipėsi į sekėjus klausimu, kokie jų pačių būdai stiprinti imunitetą. Atsakymas dažnai slypi ne naujausioje kapsulėje, o lėkštėje, kurią dedame ant stalo kiekvieną dieną.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.