Maisto kaitinimas mikrobangų krosnelėje yra patogus ir greitas būdas paruošti valgį, ypač kai trūksta laiko. Tačiau ne visi produktai tinka šiam kaitinimo būdui, nes kai kurie gali prarasti naudingąsias savybes arba net tapti pavojingi sveikatai. Šiame straipsnyje aptarsime produktus, kurių maisto kaitinimas mikrobangų krosnelėje nėra rekomenduojamas ir paaiškinsime, kodėl.

Kiaušiniai – netikėta pavojinga maisto produktų grupė
Kiaušiniai yra daugelio patiekalų pagrindas, ypač pusryčiams. Tačiau kaitinant mikrobangų krosnelėje, viduje susidaro garai, kurie gali sprogti dėl spaudimo padidėjimo. Tokiu būdu paruošti kiaušiniai gali būti ne tik neskanūs, bet ir pavojingi, todėl geriau rinktis kitus gaminimo būdus, pavyzdžiui, virimą arba kepimą keptuvėje.
Aitrieji pipirai – ne tik karšti, bet ir sprogūs
Kaip ir kiaušiniai, aitrieji pipirai mikrobangų krosnelėje gali sprogti arba užsidegti. Kaitinant kapsaicinas, atsakingas už aštrumą, virsta aerozolių forma, todėl atidarius krosnelę galite patirti stiprų deginimo pojūtį ant odos ar akyse. Šios priežastys dar labiau pagrindžia, kodėl maisto kaitinimas mikrobangų krosnelėje ne visada yra saugus.
Šaldyta mėsa – rizika dėl nelygaus atšildymo
Mėsa, jei ji kaitinama mikrobangų krosnelėje, gali šildytis nelygiai: kraštai gali pradėti kepti, o vidus išlikti užšalęs. Tokiu atveju bakterijos dauginasi greičiau, todėl padidėja maisto apsinuodijimo rizika. Saugiausias būdas – atšildyti mėsą šaldytuve per naktį ir tik tada gaminti.
Fermentuoti pieno produktai
Jogurtas, kefyras ir kiti fermentuoti pieno produktai praranda daug naudingų bakterijų, kaitinami mikrobangų krosnelėje. Be to, pienas gali sutrūkinėti, o jogurtas – sucepti, todėl šie produktai praranda savo maistinę vertę.
Medus neturėtų būti kaitinamas mikrobangų krosnelėje
Medus kaitinamas mikrobangų krosnelėje praranda fermentus, vitaminus ir antioksidantus. Aukšta temperatūra gali sukelti kenksmingų junginių susidarymą, todėl medų geriausia šildyti vandens vonelėje.

Motinos pienas ir kūdikių mišiniai
Motinos pienas ar mišiniai neturėtų būti kaitinami mikrobangų krosnelėje. Šildymas nelygiai gali sudeginti kai kurias pieno dalis, o svarbiausi baltymai, stiprinantys imunitetą, suyra. Saugiausias šildymo būdas – vandens vonelė arba šiltas vanduo stiklainyje.
Šaldytos uogos – vitaminų praradimas
Šaldytos uogos praranda vitaminą C ir kitus šilumai jautrius junginius, kaitinamos mikrobangų krosnelėje. Be to, uogos gali sproginėti dėl didelio drėgmės kiekio, todėl geriausia jas atšildyti lėtai, šaldytuve arba kambario temperatūroje.
Švieži žalumynai
Špinatai, salierai ir kiti minkšti žalumynai mikrobangų krosnelėje praranda traškią tekstūrą, skonį ir dalį naudingų medžiagų. Taip pat nitratai gali virsti nitritais, todėl patiekalas praranda dalį savo maistinės vertės.
Maisto kaitinimas mikrobangų krosnelėje yra patogus, bet ne visada naudingas. Kiaušiniai, aitrieji pipirai, šaldyta mėsa, fermentuoti pieno produktai, motinos pienas, šaldytos uogos, medus ir švieži žalumynai geriau kaitinti kitais būdais, kad išsaugotume jų skonį, naudingąsias savybes ir saugumą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.