Šokoladinė babka – tai kvapnus mielinis kepinys su švelniu sviestiniu sluoksniu ir tirpstančiu šokoladiniu įdaru.

Šokoladinė babka: receptas
Kvapnus, švelnus ir nepaprastai gardus pyragas, kuris puikiai tinka mėgautis prie kavos ar pasmaližiauti ypatingomis progomis.
Ingredientai:
Tešlai:
- 110 ml pieno
- 40 g sviesto
- 2 arb. š. vanilės pastos
- 300 g miltų
- 7 g sausų mielių
- 80 g cukraus
- ½ arb. š. smulkios jūros druskos
- ½ arb. š. malto kardamono (nebūtina)
- 1 kiaušinis (lengvai suplaktas)
Įdarui: - 60 g juodojo šokolado (sukapoto)
- 60 g sviesto
- 1 valg. š. kakavos miltelių
- 30 g cukraus pudros
- žiupsnelis druskos
Sirupui:
- 80 g cukraus
- 1 arb. š. vanilės pastos
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Tešlai paruošti supilti pieną, sudėti sviestą ir vanilę į mažą puodą, švelniai kaitinti kol sviestas ištirps. Neužvirti. Nukelti nuo kaitros ir leisti mišiniui šiek tiek atvėsti.
2. Dideliame dubenyje arba virtuvinio kombaino inde sumaišyti visus sausus ingredientus. Viduryje padaryti duobutę ir supilti pieno mišinį bei plaktą kiaušinį. Maišyti tešlą lėtu greičiu 7-10 min, kol ji taps lygi ir elastinga. Tešla turi būti šiek tiek lipni, bet ne per daug.
3. Perkelti tešlą į lengvai riebalais pateptą dubenį, uždengti ir padėti į šaldytuvą per naktį. Kitą dieną iškloti 900 g kepimo formą kepimo popieriumi, paliekant pakankamai ilgus kraštus, kad vėliau būtų lengva išimti babką.
4. Įdarui sudėti visus ingredientus į mažą puodą ir švelniai kaitinti, dažnai maišant, kol gausis vientisa šokoladinė masė. Supilti šokoladą į dubenį ir palikti atvėsti bei sutirštėti iki tepamos konsistencijos. Galima trumpam įdėti į šaldytuvą, bet stebėti, kad per daug nesukietėtų.
5. Išimti tešlą iš šaldytuvo (ji nebus daug pakilusi). Iškočioti ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus į didelį stačiakampį, maždaug 30×40 cm dydžio. Tolygiai paskleisti šokoladinį įdarą, paliekant nedidelį kraštelį aplink.
Pradedant nuo ilgosios kraštinės, standžiai susukti tešlą į ritinį ir padėti jį siūle žemyn. Aštriu peiliu perpjauti ritinį išilgai per pusę.
6. Abi dalis pasukti pjūvio puse į viršų, sudėti kryžmai ir susukti viena su kita, galus pakišant po apačia. Perkelti babką į kepimo formą, uždengti švariu rankšluosčiu ir palikti kilti 1½-2 val, kol išsipūs ir pakils.
7. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepti 30-35 min, kol viršus taps sodriai auksinės spalvos.
8. Sirupui pakaitinti 70 ml vandens su cukrumi ir vanile mažame puode, kol užvirs. Kai cukrus ištirps, nukelti nuo kaitros ir atvėsinti.
9. Gausiai aptepti babką sirupu, leisti jam susigerti ir pakartoti kelis kartus. Palikti kepinį formoje 15 min, tada išimti ir visiškai atvėsinti ant grotelių.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.