Nenuostabu, kad granatas vadinamas karališkuoju vaisiumi. Ir tai nėra susiję su jo „karūna“, esančia ant vaisiaus viršaus. Tai dėl jų unikalios sudėties ir daugybės naudingų savybių granatai yra plačiai naudojami medicinos tikslams. Šiame vaisiuje yra visas vitaminų ir mineralų kompleksas, kuris turi neįtikėtiną poveikį žmogaus organizmui.
Pasirodo, kad granatų sultyse yra net 15 rūšių amino rūgščių, iš kurių 6, be granato, galima rasti tik mėsoje. Taigi, nusprendę atsisakyti mėsos produktų, sveikatai reikalingų medžiagų galite gauti iš granato. Mes norime jums papasakoti apie nuostabias karališkojo vaisiaus savybes. Skaitykite ir pasidarykite išvadas patys!
Kodėl granato sėklos tokios svarbios
Daugelis žmonių valgydami granatą išspjauna jo sėklas, manydami, kad jos nereikalingos ar sunkiai virškinamos. Tačiau būtent sėklose slypi dalis vertingiausių medžiagų. Jose yra nesočiųjų riebalų rūgščių, ypač punicinės rūgšties, kuri padeda mažinti uždegimus ir gerina širdies veiklą.
Granatų sėklos taip pat turi daug skaidulų, kurios būtinos geram virškinimui ir padeda palaikyti normalią žarnyno mikroflorą. Reguliariai jas vartojant, galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, skatinti medžiagų apykaitą ir net prisidėti prie svorio mažinimo.
Moterys ypač turėtų įtraukti granatą į savo mitybą, nes jame esančios medžiagos padeda palaikyti sveiką odą, stiprina plaukus ir gali palengvinti hormoninius svyravimus, atsirandančius menstruacijų ar menopauzės metu.
Pagerina hormonų pusiausvyrą
Pasirodo, kad granatų sėklose yra aliejų, kurie atstato hormonų pusiausvyrą organizme. Ypatingą dėmesį į šį vaisių turėtų atkreipti moterys, nes jis malšina skausmą menstruacijų metu, galvos skausmą ir padeda esant menopauzei.

Veikia kaip natūralus insulinas
Granatas labai naudingas sergant cukriniu diabetu. Vartodami po 0,5 arbatinio šaukštelio granatų sulčių 4 kartus per dieną sumažinsite cukraus kiekį kraujyje.
Padidina hemoglobino kiekį
Anemijos kamuojamiems žmonėms rekomenduojama du mėnesius gerti po 0,5 stiklinės praskiestų granatų sulčių 3 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį.
Dezinfekuoja burnos ertmę
Granatų žievelių nuoviras malšina skausmą, dezinfekuoja gerklę ir burną stomatito, faringito ir gerklės skausmo metu.
Sumažina kraujo spaudimą
Granatas yra būtinas ir hipertenzija sergantiems žmonėms, nes jis gali be neigiamų pasekmių organizmui sumažinti kraujospūdį. Šis vaisius taip pat turi raminančių savybių. Norint nuraminti nervų sistemą, atsikratyti nemigos ir nerimo, reikia gerti arbatą, pridedant džiovintų granatų žievelių.
Gerina atmintį
Pasirodo, keturias savaites geriant po 8 g. granatų sulčių, žymiai pagerėja žodinės ir regimosios atminties rodikliai.
Sumažina uždegimą
Esant inkstų, kepenų, sąnarių, akių, ausų ir lytinių organų ligoms gydytojai pataria naudoti granatų žievės nuovirą. Norėdami jį paruošti, turite paimti 2 šaukštelius susmulkintos žievės, užpilti ją 1 stikline karšto vandens ir 30 minučių pavirinti skystį vandens vonelėje. Tada nuovirą nukoškite ir įpilkite virinto vandens. Šią priemonę naudokite po 50 g. 2-3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

Sumažina alkio jausmą
Vos 1 stiklinė granatų sulčių per dieną padeda išlaikyti normalų kūno svorį, nes jos prailgina sotumo jausmą. Mokslininkai teigia, kad tokį poveikį sukelia sultyse esantys polifenoliai, kurie garsėja gebėjimu slopinti apetitą.
Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų
Nuolatinis granatų vartojimas žymiai sumažina mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat 0,5 stiklinės granatų sulčių 3 kartus per dieną apsaugos nuo infarkto ir insulto.
Kaip išsirinkti ir vartoti granatą
Norint gauti visą šio vaisiaus naudą, svarbu žinoti, kaip pasirinkti kokybišką granatą. Brandus granatas turi tvirtą, bet ne per kietą žievę, kuri blizga ir nėra pažeista. Vaisiaus svoris turėtų būti didesnis nei atrodo iš išorės – tai rodo, kad viduje gausu sultingų sėklų.
Granatą galima valgyti šviežią, spausti sultis, džiovinti sėklas arba naudoti gaminant salotas, desertus bei mėsos patiekalus. Kadangi granatų sultys gana rūgščios, rekomenduojama jas skiesti vandeniu arba maišyti su kitų vaisių sultimis.
Valgant sėklas kartu su minkštimu, gausite ne tik daugiau maistinių medžiagų, bet ir pagerinsite virškinimą. Sėklų kramtymas stimuliuoja seilių išsiskyrimą, o tai padeda geriau pasisavinti maistines medžiagas.
Granatas grožiui ir jaunystei
Granatų ekstraktas dažnai naudojamas kosmetikoje, nes jis pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Jis padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie sukelia odos senėjimą, mažina raukšles ir suteikia odai elastingumo.
Be to, granatų aliejus, išgaunamas iš sėklų, yra puikus natūralus drėkiklis. Jis maitina sausą odą, skatina kolageno gamybą ir gali būti naudojamas tiek veido, tiek kūno priežiūrai.
Reguliarus granatų vartojimas ir išorinis jų naudojimas padeda išlaikyti sveiką švytinčią odą bei sustiprina plaukus, todėl šis vaisius neretai vadinamas natūraliu grožio eliksyru.
Atminkite, kad mes esame tai, ką valgome, todėl stenkitės valgyti sveiką ir naudingą maistą. Nepamirškite, kad net stipriausią ir sveikiausią organizmą reikia pastiprinti vitaminais ir mineralais. Tikimės, jog jūs supratote, kad granatas kiekvieno žmogaus valgiaraštyje turėtų užimti garbingą vietą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.