Ar įsivaizduojate augalą, kuris vienu metu galėtų pagardinti patiekalus, sustiprinti imunitetą, numalšinti skausmą ir netgi paspartinti svorio mažėjimą? Toks augalas egzistuoja, ir jis – visiems gerai pažįstamas imbieras. Ši prieskoninė šaknis užima garbingą vietą virtuvėje, bet jos galimybės kur kas platesnės nei vien suteikti patiekalams egzotišką skonį. Imbieras gali tapti ir vaistinės lentynos gyventoju, ir netgi dekoratyviniu augalu jūsų namuose.

Imbiero savybės ir nauda sveikatai
Šviežio imbiero skonis išskirtinis: jis vienu metu saldžiarūgštis, aitrus, gaivus, šiek tiek citrininis ir intensyvus. Kai kas nuo pirmo paragavimo įsimyli šią šaknį, o kitiems prireikia antro šanso, kad įvertintų jos tikrąjį potencialą. O jis – įspūdingas. Imbieras padeda spręsti įvairias sveikatos problemas. Jis palengvina virškinimą, mažina skrandžio skausmus, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir slopina rėmenį. Be to, reguliariai vartojamas gali mažinti kraujospūdį ir cholesterolio lygį kraujyje.
Ši šaknis padeda ir malšinant skausmus: ji veikia priešuždegimiškai, todėl naudinga esant galvos ar dantų skausmams. Peršalimo sezonu imbieras tampa nepakeičiamu sąjungininku – jis šildo, valo kvėpavimo takus, dezinfekuoja burnos ertmę ir padeda kovoti su gerklės infekcijomis. Moterys jį vertina dėl to, kad jis malšina menstruacijų spazmus, o keliautojai – nes padeda sumažinti pykinimą ir kitus jūros ar kelionės ligos simptomus. Dar vienas privalumas – imbieras spartina medžiagų apykaitą, todėl prisideda prie kūno svorio reguliavimo.
Augalo kilmė ir ypatybės
Imbieras (Zingiber officinale) priklauso imbierinių šeimai. Tai kultūrinis augalas, išaugantis iki 1 metro aukščio, turintis storą, mėsingą šakniastiebį. Jo žiedai dekoratyvūs, purpurinės spalvos, primenantys smailius spyglius. Įprastai šaknys asocijuojasi su Azija, bet šiandien imbieras auginamas įvairiose pasaulio vietose – Brazilijoje, Australijoje, Jamaikoje ir Vakarų Afrikoje. Skonis, aromatas ir net žievės spalva priklauso nuo kilmės šalies bei auginimo sąlygų.
Kaip auginti imbierą namuose?
Nors gali atrodyti, kad imbieras – tik tropinių kraštų augalas, iš tiesų jį galima auginti ir namuose. Tam tereikia šiek tiek žinių bei kantrybės. Pirmiausia reikėtų įsigyti šviežių šakniastiebių su bent viena gyva akutė. Jie dažnai randami prekybos centruose, tačiau prieš sodinant naudinga juos pamirkyti šiltame vandenyje, o vėliau kelias dienas padžiovinti.
Sodinimui tinkamiausias 30–35 cm pločio vazonas, pripildytas derlingos, šiek tiek rūgščios arba neutralios žemės, praturtintos kompostu. Reikia prisiminti, kad imbiero šaknys auga horizontaliai, tad tarp sodinamų šakniastiebių reikėtų palikti bent 20 cm tarpus. Jas reikia įterpti 2–5 cm gyliu.
Laistymo imbierui nereikia daug – svarbiausia, kad dirva būtų drėgna, bet nepermirkusi. Vazoną geriau laikyti šiltoje (20–25 °C), bet ne tiesioginių saulės spindulių vietoje. Sėti geriausia pavasarį, nes augalas bręsta kelis mėnesius, kartais net iki žiemos pradžios.

Imbieras virtuvėje ir buityje
Kasdienybėje imbieras daugeliui asocijuojasi su virtuve. Iš jo gaminama garsi imbiero arbata su citrina, kuri šildo, valo ir padeda kovoti su peršalimu. Ne mažiau populiarus imbiero sirupas su citrina ir česnaku – namų sąlygomis pagamintas eliksyras, stiprinantis imuninę sistemą. Be to, imbieras tinka ne tik azijietiškiems patiekalams – jo galima dėti į kepinius, salotas, desertus ar net gaiviuosius gėrimus.
Vis dėlto jo panaudojimas nesibaigia kulinarija. Imbieras naudojamas kosmetikoje: iš jo gaminami tepalai sąnariams, aliejai, vonios druskos. Imbiero aliejus stiprina plaukus ir skatina jų augimą, o iš šaknies pagaminta pasta padeda malšinti raumenų skausmus.
Atpalaiduojanti imbiero vonia
Mažai kas žino, kad imbieras gali tapti ir malonaus poilsio šaltiniu. Atpalaiduojanti imbiero vonia – puikus būdas numalšinti nuovargį po sunkios dienos. Tam tereikia sutarkuoti imbiero šaknį, užpilti dviem litrais verdančio vandens ir uždengtą palaikyti apie pusvalandį. Gautą nuovirą galima pilti tiesiai į vonią – vieną arba kartu su minkštomis imbiero drožlėmis. Tokia procedūra ne tik atpalaiduoja raumenis, bet ir pagerina kraujotaką, sustiprina imunitetą bei suteikia energijos.
Kodėl verta auginti imbierą patiems?
Nors parduotuvėse šios šaknies netrūksta, namuose užaugintas imbieras turi ypatingo žavesio. Jis ne tik natūraliai užaugintas be cheminių priedų, bet ir suteikia pasididžiavimo jausmą, kai ant stalo patiekiate patiekalą su savo pačių išaugintu ingredientu. Be to, imbieras vazonuose atrodo dekoratyviai, tad jis gali papuošti virtuvės ar svetainės palangę.
Ši šaknis – tikras gamtos stebuklas, jungiantis kulinariją, mediciną ir net kosmetiką. Todėl verta leisti imbierui įsikurti savo namuose: jis ne tik suteiks egzotiško skonio jūsų patiekalams, bet ir taps ištikimu sąjungininku kovoje su peršalimais bei kasdieniu nuovargiu.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.