Burokėliai yra ypatingai vertinami dėl didelio įvairių maistinių medžiagų kiekio. Šiose daržovėse gausu vitaminų C, B grupės vitaminų, geležies, magnio, kalio bei antioksidantų, kurie stiprina organizmo imunitetą. Šios daržovės puikiai tinka detoksikacijai ir įvairių ligų prevencijai, todėl sveikatos specialistai rekomenduoja burokėlius valgyti kiek įmanoma dažniau. Be to, burokėliuose esantys nitratų junginiai gali pagerinti kraujo cirkuliaciją, o tai svarbu ne tik širdies ir kraujagyslių sistemai, bet ir kvėpavimo takų sveikatai.

Burokėlių vanduo rekomenduojamas sergant įvairiomis kvėpavimo takų ligomis, tokiomis kaip ūminis ar lėtinis plaučių uždegimas, bronchitas, kosulys ar net viršutinių kvėpavimo takų uždegimas. Šis gėrimas natūraliai valo organizmą, skatina skreplių pasišalinimą ir mažina uždegimą kvėpavimo takuose, todėl gali būti puiki papildoma priemonė gydymo procese.
Kaip paruošti burokėlių vandenį?
Pasiruoškite 10 l talpos indą ir 2 kg burokėlių. Nuluptus burokėlius sutarkuokite stambia trintuve ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Užpilkite verdančiu vandeniu, palikite parą pastovėti. Šis procesas leidžia iš burokėlių išsiskirti vertingoms medžiagoms, kurios tirpsta vandenyje, taip sukuriant stiprų natūralų gėrimą.
Paruoštą burokėlių vandenį jau galėsite gerti: per dieną išgerkite nuo 1,5 iki 2 l burokėlių vandens (juo galite pakeisti įprastą vandenį). Vartojimo trukmė turėtų tęstis maždaug tris mėnesius, todėl jums reikės pasiruošti daugiau burokėlių vandens. Gėrimą galima šaldyti, bet prieš geriant rekomenduojama šiek tiek pašildyti arba palikti kambario temperatūroje, kad išlaikytų natūralų skonį ir gerąsias savybes.

Dar daugiau receptų kvėpavimo takų ligų prevencijai
Medus ir mėtos
Sumaišykite 1 kg medaus su 300 g smulkiai supjaustytų šviežių mėtų. Suvalgykite po šaukštą likus 20 minučių iki valgio (3 kartus per dieną). Medus pasižymi antibakterinėmis savybėmis, o mėtos ramina kvėpavimo takus bei skatina atsikosėjimą, todėl šis derinys yra puiki natūrali priemonė kosuliui ir gerklės skausmui mažinti.
Linų sėklos, medus ir muskatas
Susmulkinkite 20 g muskato riešuto ir 50 g linų sėklų. Sumaišykite su 200 g medaus. Valgykite po šaukštelį prieš pusryčius. Linų sėklos turi daug omega-3 riebalų rūgščių ir skaidulų, kurios mažina uždegimą kvėpavimo takuose, o muskatas gali padėti lengvinti sinusų spaudimą ir skatinti sveiką kvėpavimą.
Avižų nuoviras
10 šaukštų avižų užpilkite 2 litrais vandens, virkite maždaug 15 minučių. Šį avižų nuovirą gerkite vietoj vandens maždaug 7 savaites. Avižos turi raminantį poveikį gleivinei ir padeda mažinti kvėpavimo takų dirginimą, taip pat stiprina imuninę sistemą bei padeda kovoti su uždegimu.
Kukurūzų burbuolės
Nuplautą kukurūzų burbuolę užpilkite 1 l vandens, kol skystis įgaus gelsvą atspalvį. Nukoškite. Gautą nuovirą gerkite 2 ar 3 kartus per dieną (geriausia gerti šiltą). Kukurūzų burbuolės turi diuretikų savybių, kurios padeda valyti organizmą nuo toksinų ir mažina skysčių susilaikymą, taip pat lengvina kvėpavimą bei padeda atsikosėti.
Be šių tradicinių priemonių, naudinga į racioną įtraukti česnaką, imbierą, citrinas bei kitus natūralius antioksidantus, kurie sustiprina organizmo atsparumą ligoms. Atsiminkite, kad natūralios priemonės geriausiai veikia kartu su sveika mityba, pakankamu poilsiu ir fizine veikla.
PASTABA: šis traipsnis yra tik informacinio pobūdžio ir negali pakeisti profesionalios gydytojo konsultacijos. Prieš pradedant vartoti aukščiau išvardytus produktus – būtina pasitarti su savo gydytoju.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.