Sūdytos karamelės sūrio pyragas – tai klasikinio sūrio pyrago ir gardžios sūdytos karamelės derinys. Kremiškas, tirpstantis burnoje įdaras ir traškus pagrindas sužavės kiekvieną.
Sūdytos karamelės sūrio pyragas: receptas
Tai ne tik gardus, bet ir elegantiškas desertas, puikiai tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek pasilepinimui ypatingą vakarą.
Ingredientai:
Sūdytai karamelei:
- 100 g cukraus
- 100 g šviesaus muscovado cukraus
- 40 g sviesto
- 125 ml grietinėlės (riebios)
- žiupsnelis dribsnių pavidalo jūros druskos
Sūrio pyragui:
- 50 g sviesto
- 150 g sausainių (sutrupintų)
- 550 g tepamojo sūrio
- 4 kiaušiniai (lengvai suplakti)
- 200 g grietinės
- 1 arb. š. citrinos sulčių
- 1 arb. š. vanilės pastos su sėklomis
- 2 arb. š. kukurūzų krakmolo
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Karamelei paruošti suberti cukrų į puodą ir įpilti 2 šaukštus vandens. Kaitinti ant silpnos kaitros, kol cukrus visiškai ištirps. Nemaišyti! Užvirti sirupą ir virti ant vidutinės kaitros, kol jis įgaus sodrią gintaro spalvą. Kai karamelė pradės tamsėti, atsargiai pasukioti puodą (bet nemaišyti), kad ji tolygiai karamelizuotųsi.
2. Nukelti puodą nuo kaitros ir atsargiai įmaišyti muscovado cukrų, sviestą, grietinėlę ir druską, kol viskas susijungs (masė pradės burbuliuoti ir stipriai garuoti, atsargiai). Vėl padėti puodą ant silpnos kaitros, kad ištirptų bet kokie sukietėję karamelės gabaliukai, tada užvirti ir pavirti 30 sek. Supilkite karamelę į dubenį ir palikti atvėsti iki kambario temperatūros.
3. Įkaitinti orkaitę iki 170 °C temperatūros.
4. Ištepti 20 cm skersmens kepimo formos su nuimamu kraštu dugną sviestu ir iškloti kepimo popieriaus disku. Ištirpinti sviestą ir sumaišyti su trupintais sausainiais. Gauta mase tolygiai iškloti formos dugną ir kepti orkaitės viduryje 5 min.
5. Atsidėti vieną pilną šaukštą sūdyto karamelės padažo, o likusią karamelę supilti į dubenį. Įdėti kreminį sūrį ir išmaišyti kol masė taps vientisa. Tuomet sudėti kiaušinius, grietinę, citrinos sultis, vanilės pastą ir kukurūzų krakmolą. Dar kartą viską gerai išplakti, kol masė taps lygi.
6. Supilti varškės masę į paruoštą kepimo formą ir išlyginti paviršių. Formą dėti ant kepimo skardos ir kepti 45-50 min, kol pyragas sutvirtės, bet viduryje dar truputį virpės. Palikti atvėsti iki kambario temperatūros, tada uždengti ir padėti į šaldytuvą bent 4 val, o geriausia – pernakt.
7. Atsargiai išimti sūrio pyragą iš formos ir perkelti į serviravimo lėkštę. Šiek tiek pašildyti atidėtą karamelę, kad ji taptų skystesnė ir užpilti ant pyrago prieš patiekdami.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.