ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Sveikatos bankas: valgykite tai žiemą – ir niekad nesirgsite!
Sveikata ir grožis

Sveikatos bankas: valgykite tai žiemą – ir niekad nesirgsite!

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-12-04
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Sveikatos bankas: valgykite tai žiemą - ir niekad nesirgsite!
Sveikatos bankas: valgykite tai žiemą - ir niekad nesirgsite!

Daržovių tokanas – ypač skanus užkandis, kuris turėtų būti valgomas bet kuriuo metų laiku, bet ypač rudenį bei žiemą. Šis patiekalas yra puikus būdas gauti vitaminų ir mineralų, kurių organizmui dažnai trūksta šaltuoju metų laiku.

Tai klasikinis Moldovos ir Rumunijos virtuvės receptas, kurį turėtų žinoti bet kuri namų šeimininkė. Tokanas yra ne tik skanus, bet ir praktiškas – jį galima laikyti stiklainiuose ir mėgautis kelias savaites.

Patiekalas paruošiamas gana lengvai, iš nebrangių ingredientų, todėl tinka tiek kasdieniam valgymui, tiek šventiniam stalui. Be to, šis patiekalas pasižymi šiltinančiu ir sotinančiu efektu, kuris ypač svarbus žiemą.

Ko reikia daržovių tokanui

Pagrindiniai ingredientai yra visiškai prieinami, o jų maistinė vertė didelė. Jums reikės:

Taip pat skaitykite

Kas neturėtų valgyti raugintų kopūstų: 11 naudingų šio produkto savybių
Kas neturėtų valgyti raugintų kopūstų: 11 naudingų šio produkto savybių
2025-11-24
7 avalynės tipai, kurie gali rimtai pakenkti jūsų pėdoms
7 avalynės tipai, kurie gali rimtai pakenkti jūsų pėdoms
2025-08-08
Kaip numesti svorio laikantis moliūgų dietos: ekspertų patarimai
Kaip numesti svorio laikantis moliūgų dietos: ekspertų patarimai
2025-10-27
5 priežastys, kodėl nuolat sergate
5 priežastys, kodėl nuolat sergate: nuo streso iki prastos dantų priežiūros:
2025-07-11
  • 1 kg svogūnų;
  • 1 kg morkų;
  • 1 kg raudonųjų paprikų;
  • 1 kg paprastų paprikų;
  • 200 g ryžių;
  • 750 ml aliejaus;
  • 2 litrų pomidorų sulčių.

Šios daržovės ne tik suteikia patiekalui spalvų ir skonio, bet ir aprūpina organizmą vitaminais A, C, K bei mineralais, tokiais kaip kalis ir magnio. Ryžiai užtikrina sotumą, o pomidorų sultys suteikia patiekalui švelnaus rūgštumo ir gausybę antioksidantų.

Aliejus ne tik padeda sujungti skonius, bet ir leidžia organizmui geriau įsisavinti vitaminus, tirpius riebaluose, tokius kaip vitaminas A ir E. Tai svarbu imuninei sistemai žiemą.

Kaip paruošti daržovių tokaną

Pirmiausia, kepkite ryžius, kad jie būtų beveik paruošti. Tuo tarpu supjaustykite svogūnus, morkas ir paprikas plonais griežinėliais, kad daržovės greitai iškeptų ir išsaugotų maistines medžiagas.

Į keptuvę sudėkite svogūnus ir morkas, kepkite ant aliejaus, kol jie suminkštės. Tada sudėkite visas paprikas ir toliau kepkite, kol daržovės taps minkštos, bet išlaikys spalvą. Pomidorų sultis supilkite į daržoves, gerai sumaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais pagal skonį.

Sudėkite beveik išvirusį ryžių kiekį į daržoves ir virkite 10 minučių, kad viskas gerai susijungtų. Atvėsinus paruoškite indus ar stiklainius ir supilkite daržovių mišinį. Tokanas tampa skanesnis, jei paliekamas vieną parą prieš vartojimą, nes tada susimaišo skoniai. Laikykite vėsioje vietoje, pavyzdžiui, šaldytuve.

Sveikatos bankas: valgykite tai žiemą - ir niekad nesirgsite! Kaip paruošti

Kodėl tokanas naudingas sveikatai

Šis patiekalas yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, padedantis sustiprinti imunitetą žiemos metu. Jame gausu antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, mažina uždegimus ir gerina bendrą organizmo sveikatą.

Daržovių sudėtyje esantys skaidulų kiekiai gerina virškinimą ir palaiko žarnyno mikroflorą, o ryžiai suteikia ilgai išliekantį sotumą, todėl patiekalas puikiai tinka kaip pagrindinis valgymas arba kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Tokanas taip pat skatina kraujotaką, palaiko širdies sveikatą ir suteikia energijos, kurios dažnai trūksta žiemos mėnesiais. Šis patiekalas yra puiki alternatyva perdirbtiems ar riebiems užkandžiams, nes jis natūralus, sotus ir skanus.

Taip pat skaitykite

11 patarimų, kaip sutvarkyti antakius namuose lyg profesionaliam stilistui
11 patarimų, kaip sutvarkyti antakius namuose lyg profesionaliam stilistui
2025-10-28
Ar gali sūris padėti mūsų organizmui? Tyrimai atskleidė naudingos informacijos
Ar gali sūris padėti mūsų organizmui? Nauji tyrimai atskleidė įdomių faktų
2025-07-25
10 maisto produktų, padedančių išlaikyti sveikatą ir ilgaamžiškumą
10 maisto produktų, padedančių išlaikyti sveikatą ir ilgaamžiškumą
2025-07-15
Tamsi ar vidutinio skrudinimo kava – kuri geresnė sveikatai?
Tamsi ar vidutinio skrudinimo kava – kuri geresnė sveikatai?
2025-06-04

Patarimai laikymui ir vartojimui

Norint išsaugoti daržovių tokano maistingumą, rekomenduojama laikyti stiklainiuose vėsioje, tamsioje vietoje. Tokanas gali būti laikomas šaldytuve iki kelių savaičių. Jei norite patiekalo šiltesnio ir aromatingesnio, prieš valgymą galite jį šiek tiek pašildyti.

Taip pat galite eksperimentuoti su prieskoniais: įdėti šiek tiek česnako, kalendros ar petražolių suteiks naują skonio dimensiją ir papildomų sveikatai naudingų medžiagų. Tokanas puikiai tinka kaip sveikas užkandis ar garnyras prie pagrindinių patiekalų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:daržovėsligosmaistassveikataTokanas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kokie yra didžiausi nesaikingo kukurūzų vartojimo pavojai?
Sveikata ir grožis

Kokie yra didžiausi nesaikingo kukurūzų vartojimo pavojai?

Mano mama ant šluotos visada uždeda plastikinį maišelį: tai sutaupo daug laiko!
Gyvenimas

Mano mama ant šluotos visada uždeda plastikinį maišelį: tai sutaupo daug laiko!

Kritinės mineralinės žaliavos.
Lietuva ir pasaulis

Kritinės mineralinės žaliavos: ką žada ateitis?

12 šunų veislių, kurias galite laikyti bute.
Gyvenimas

12 šunų veislių, tinkančių auginti bute

papildomų centimetrų juosmens srityje. Šiandien kalbėsime apie tai, kaip mitybos įvairovės principas gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų.
Sveikata ir grožis

Kokie mitybos principai padės atsikratyti papildomų kilogramų?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?