Kepiniai dažnai laikomi nesuderinamais su subalansuota mityba, tačiau iš tiesų sveikesnis kepimas nereikalauja drastiškų sprendimų. Nedideli ingredientų pakeitimai leidžia sumažinti cukraus ir riebalų kiekį, pagerinti maistinę vertę ir kartu išlaikyti mėgstamą skonį. Tokie sprendimai ypač aktualūs tiems, kurie nori rūpintis savijauta, bet nenori atsisakyti desertų.
Kaip pamažinti riebalų kiekį
Viena paprasčiausių gudrybių – dalį sviesto ar aliejaus pakeisti obuolių tyrele. Ji suteikia drėgmės, minkštumo ir natūralaus saldumo, tačiau ženkliai sumažina kalorijų kiekį. Šis pasirinkimas ypač tinka keksiukams, bananų duonai, pyragams ar brauniams, kuriems svarbi puri, bet drėgna tekstūra.
Bananų tyrė – dar viena puiki alternatyva riebalams. Ji ne tik padeda sumažinti riebalų kiekį, bet ir praturtina kepinius kaliu. Skonis išlieka subtilus, o kepiniai tampa šiek tiek sotesni.

Sveikesnis kepimas su baltymais turtingais produktais
Grietinę ar riebius pieno produktus recepte galima keisti graikišku jogurtu arba varške. Tokie pakeitimai leidžia padidinti baltymų kiekį ir sumažinti sočiųjų riebalų dalį. Kepiniai išlieka sodrūs, minkšti ir neatrodo „dietiniai“, kaip dažnai bijoma.
Miltų keitimas – paprastas būdas pagerinti kepinių sudėtį
Pusę įprastų kvietinių miltų pakeitus avižiniais arba pilno grūdo miltais, kepiniai tampa turtingesni skaidulomis ir ilgiau suteikia sotumo jausmą. Be to, toks pasirinkimas padeda išvengti staigių cukraus kiekio šuolių kraujyje.
Saldumo sprendimai, kurie padeda rinktis sąmoningiau
Baltąjį cukrų verta keisti kokosų cukrumi ar klevų sirupu. Šie saldikliai yra mažiau perdirbti ir leidžia sumažinti pridėtinio cukraus kiekį kasdienėje mityboje. Svarbu tik laikytis proporcijų, kad kepiniai neprarastų tekstūros.
Sveikesnis kepimas be kiaušinių
Tiems, kurie vengia kiaušinių, chia arba linų sėklos tampa puikia išeitimi. Sumaišytos su vandeniu jos atstoja kiaušinio funkciją ir kartu praturtina kepinius omega-3 riebalų rūgštimis bei skaidulomis.
Sveikesnis kepimas nėra apie draudimus. Tai – sąmoningi pasirinkimai, leidžiantys mėgautis desertais be kaltės jausmo ir su didesne nauda organizmui.
Šaltinis: health.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.