ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Sveikesnis kepimas namuose: šie paprasti ingredientų pakeitimai nustebins net smaližius
Naudinga

Sveikesnis kepimas namuose: šie paprasti ingredientų pakeitimai nustebins net smaližius

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-22
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Sveikesnis kepimas namuose: šie paprasti ingredientų pakeitimai nustebins net smaližius
Sveikesnis kepimas namuose: šie paprasti ingredientų pakeitimai nustebins net smaližius

Kepiniai dažnai laikomi nesuderinamais su subalansuota mityba, tačiau iš tiesų sveikesnis kepimas nereikalauja drastiškų sprendimų. Nedideli ingredientų pakeitimai leidžia sumažinti cukraus ir riebalų kiekį, pagerinti maistinę vertę ir kartu išlaikyti mėgstamą skonį. Tokie sprendimai ypač aktualūs tiems, kurie nori rūpintis savijauta, bet nenori atsisakyti desertų.

Kaip pamažinti riebalų kiekį

Viena paprasčiausių gudrybių – dalį sviesto ar aliejaus pakeisti obuolių tyrele. Ji suteikia drėgmės, minkštumo ir natūralaus saldumo, tačiau ženkliai sumažina kalorijų kiekį. Šis pasirinkimas ypač tinka keksiukams, bananų duonai, pyragams ar brauniams, kuriems svarbi puri, bet drėgna tekstūra.

Bananų tyrė – dar viena puiki alternatyva riebalams. Ji ne tik padeda sumažinti riebalų kiekį, bet ir praturtina kepinius kaliu. Skonis išlieka subtilus, o kepiniai tampa šiek tiek sotesni.

Kaip pamažinti riebalų kiekį

Sveikesnis kepimas su baltymais turtingais produktais

Grietinę ar riebius pieno produktus recepte galima keisti graikišku jogurtu arba varške. Tokie pakeitimai leidžia padidinti baltymų kiekį ir sumažinti sočiųjų riebalų dalį. Kepiniai išlieka sodrūs, minkšti ir neatrodo „dietiniai“, kaip dažnai bijoma.

Taip pat skaitykite

Vištienos marinatas: kaip paruošti sultingą ir kvapnią mėsą
Vištienos marinatas: kaip paruošti sultingą ir kvapnią mėsą
2025-09-08
Valdorfo salotos
Valdorfo salotos – lengviems pietums
2025-07-04
Atviras svogūnų pyragas
Atviras svogūnų pyragas
2025-09-25
Grikių košė, kuri iš lėkštės dings tiesiog žaibišku greičiu: išbandykite ir įsitikinsite patys
Grikių košė, kuri iš lėkštės dings tiesiog žaibišku greičiu: išbandykite ir įsitikinsite patys
2025-10-08

Miltų keitimas – paprastas būdas pagerinti kepinių sudėtį

Pusę įprastų kvietinių miltų pakeitus avižiniais arba pilno grūdo miltais, kepiniai tampa turtingesni skaidulomis ir ilgiau suteikia sotumo jausmą. Be to, toks pasirinkimas padeda išvengti staigių cukraus kiekio šuolių kraujyje.

Saldumo sprendimai, kurie padeda rinktis sąmoningiau

Baltąjį cukrų verta keisti kokosų cukrumi ar klevų sirupu. Šie saldikliai yra mažiau perdirbti ir leidžia sumažinti pridėtinio cukraus kiekį kasdienėje mityboje. Svarbu tik laikytis proporcijų, kad kepiniai neprarastų tekstūros.

Sveikesnis kepimas be kiaušinių

Tiems, kurie vengia kiaušinių, chia arba linų sėklos tampa puikia išeitimi. Sumaišytos su vandeniu jos atstoja kiaušinio funkciją ir kartu praturtina kepinius omega-3 riebalų rūgštimis bei skaidulomis.

Sveikesnis kepimas nėra apie draudimus. Tai – sąmoningi pasirinkimai, leidžiantys mėgautis desertais be kaltės jausmo ir su didesne nauda organizmui.

Šaltinis: health.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Sveikesnis kepimasSveiki desertai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kodėl į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus: odontologas paaiškino
Sveikata ir grožis

Kodėl į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus: odontologas paaiškino

Pokyčiai esamiems ir būsimiems vairuotojams nuo šiandien paplonins pinigines
Lietuva ir pasaulis

Pokyčiai esamiems ir būsimiems vairuotojams nuo šiandien paplonins pinigines

Kaip pagerinti savo regėjimą: oftalmologų patarimai
Sveikata ir grožis

Kaip pagerinti savo regėjimą: oftalmologų patarimai

Pats geriausias būdas išsaugoti rožes šviežias
Gyvenimas

Pats geriausias būdas išsaugoti rožes šviežias ilgesnį laiką

Šokoladinis pudingas smaližių pusryčiams
Naudinga

Šokoladinis pudingas smaližių pusryčiams

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?