Česnakai yra vienas svarbiausių ingredientų mūsų virtuvėje, suteikiantys maistui ne tik puikų skonį, bet ir turintys daugybę sveikatai naudingų savybių. Jame gausu vitamino E, magnio, seleno ir natūralaus antibiotiko, todėl jis yra ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui. Be to, auginti česnakus namuose vazonėlyje yra paprasta ir naudinga – visada turėsite šviežių česnakų, kai tik prireiks!
Ko jums reikės, kad galėtumėte auginti česnakus namuose?
Auginant česnakus namuose, nereikės daug vietos – tai galima padaryti net ir mažuose vazonuose ant palangės. Jums reikės šių trijų dalykų:
- 1 česnako galvutės
- 1 20 cm gylio vazonėlio
- Durpių arba žemės
Žingsniai, kaip pasodinti česnakus namuose
- Pasirinkite sveiką česnako galvutę.
Pirmiausia, pasirinkite sveiką, nepažeistą česnako galvutę. Atskirkite skilteles, tačiau odelę palikite nepažeistą, kad jos nesusidarytų. - Paruoškite vazoną.
Į vazoną pripilkite durpių arba žemės. Palikite apie 1 cm laisvo tarpo tarp dirvožemio viršaus ir vazono krašto, kad augalai turėtų vietos augti. - Pasodinkite česnako skilteles.
Į 10 cm gylio duobutę įdėkite česnako skilteles, smailąja puse nukreiptas į viršų. Skilteles dėkite 8 cm atstumu vieną nuo kitos, kad jos galėtų laisvai augti. - Palaikykite tinkamą temperatūrą.
Vazoną su pasodintais česnakais geriausia pastatyti prie lango virtuvėje, kad gautų pakankamai šviesos. Jei tai neįmanoma, laikykite jį vėsioje aplinkoje (apie 15°C temperatūroje).
Priežiūra ir derliaus nuėmimas
Po 12-32 savaičių pamatysite pirmuosius česnakų daigus. Kai jie užaugs, būtinai palaukite, kol visi laiškai nudžius – tai ženklas, kad galite nuimti derlių. Ištraukite visą augalą iš žemės ir palikite česnakus džiūti kelias dienas saulėtoje vietoje.
Geriausiai išdžiovintus česnakus galėsite naudoti savo virtuvėje, gamindami skanius patiekalus ir mėgaudamiesi šviežia derliumi, kuris auginamas be jokių cheminių purškalų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.