ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Svogūnų lukštai: nauda sveikatai ir kaip juos tinkamai naudoti
Sveikata ir grožis

Svogūnų lukštai: nauda sveikatai ir kaip juos tinkamai naudoti

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-11-29
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Svogūnų lukštai: nauda sveikatai ir kaip juos tinkamai naudoti
Svogūnų lukštai: nauda sveikatai ir kaip juos tinkamai naudoti

Dauguma žmonių svogūnų lukštus tiesiog išmeta, tačiau jie yra vertingas antioksidantų ir skaidulų šaltinis. Tinkamai naudojami, svogūnų lukštai gali sustiprinti sveikatą, tačiau svarbu žinoti apie galimas rizikas, įskaitant pesticidų likučius ar dulkes.

Svogūnų lukštų nauda

Antioksidantai

Svogūnų išorinės luobelės yra ypač turtingos antioksidantais. Raudonųjų svogūnų lukštai yra puikus flavonoido antocianino šaltinis, o kitų rūšių svogūnuose gausu kvercetino. Šios medžiagos padeda šalinti kenksmingus laisvuosius radikalus iš organizmo, palaiko širdies sveikatą, slopina uždegimus ir mažina vėžio, diabeto bei kitų ligų riziką. Iš svogūnų lukštų pagamintas milteliai gali turėti net dešimt kartų daugiau kvercetino nei svogūno vidinės dalys.

Skaidulos

Tyrimai rodo, kad svogūnų lukštai turi daugiausiai maistinių skaidulų, lyginant su vidiniais svogūno sluoksniais. Dieta, turtinga skaidulomis, siejama su geresne žarnyno funkcija, stabilesniu cukraus lygiu kraujyje, sumažėjusiu cholesteroliu, vėžio prevencija ir ilgesniu sotumo jausmu.

Galimos rizikos

Svogūnų lukštai saugūs nedideliais kiekiais, tačiau jų nepatartina valgyti žalius dėl kietos tekstūros ir užspringimo rizikos. Žali lukštai sunkiau virškinami, ypač žmonėms su jautriu skrandžiu ar dirgliosios žarnos sindromu. Be to, lukštai gali turėti pesticidų likučių, todėl verta rinktis ekologiškus svogūnus arba kruopščiai nuplauti lukštus.

Taip pat skaitykite

Kodėl skaidulos svarbu ilgaamžiškumui ir kiek jų reikia kasdien?
Kodėl skaidulos svarbu sveikam senėjimui ir ilgaamžiškumui ir kiek jų reikia kasdien?
2025-06-28
kiek vaisių ir daržovių reikia suvalgyti per dieną
Sužinokite, kiek vaisių ir daržovių reikia suvalgyti per dieną, kad nereikėtų papildomai vartoti vitaminų!
2025-09-02
Riebios odos priežiūra: dermatologų patarimai ir gudrybės
Riebios odos priežiūra: dermatologų patarimai ir gudrybės
2025-08-26
Kambariniai augalai: ne tik grožiui, bet ir sveikatai
Kambariniai augalai: ne tik grožiui, bet ir sveikatai
2025-07-17
Svogūnų lukštų nauda

Kaip tinkamai naudoti svogūnų lukštus

Dėl kietos ir skaidulinės tekstūros lukštai dažniausiai nenaudojami žali. Jie dažniausiai naudojami:

  • užpilams ar nuovirams gaminti
  • natūraliems maisto dažams
  • kosmetikos ar medicinos tikslams

Norint naudoti nuovirą, lukštus reikia nuplauti, užpilti verdančiu vandeniu, virti 10–15 minučių ir perkošti. Taip gaunamas naudingas ekstraktas be pavojingų medžiagų. Žmonėms, turintiems skrandžio problemų, rekomenduojama vartoti atsargiai, kad nepažeistų gleivinės.

ŽYMOS:antioksidantaiskaidulosSvogūnų lukštai

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kritinės mineralinės žaliavos.
Lietuva ir pasaulis

Kritinės mineralinės žaliavos: ką žada ateitis?

Kokia turėtų būti tobula miego aplinka?
Sveikata ir grožis

Kokia turėtų būti tobula miego aplinka geram poilsiui? Komentuoja ekspertai.

Astrologai įvardijo tris Zodiako ženklus, kurie visada apgaudinėja
Horoskopai

Astrologai įvardijo tris Zodiako ženklus, kurie visada apgaudinėja

Jūsų žemuoges užpuolė amarai? Šis produktas padės juos išnaikinti be chemijos.
Sodas ir daržas

Jūsų žemuoges užpuolė amarai? Šis produktas padės juos išnaikinti be chemijos

Mėgstate garstyčias? Pabandykite jas pasigaminti patys
Receptai

Mėgstate garstyčias? Pabandykite jas pasigaminti patys

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?