ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Desertai » Tik prancūzai taip moka: 5 paslaptys, kaip namuose pasigaminti tobulus kruasanus
Desertai

Tik prancūzai taip moka: 5 paslaptys, kaip namuose pasigaminti tobulus kruasanus

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-05
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Tik prancūzai taip moka: 5 paslaptys, kaip namuose pasigaminti tobulus kruasanus
Tik prancūzai taip moka: 5 paslaptys, kaip namuose pasigaminti tobulus kruasanus

Pasigaminti kruasanus namuose gali pasirodyti sudėtinga užduotis, tačiau tai įmanoma, jei žinote kelias prancūziškas maisto gaminimo paslaptis. Šie paprasti, bet veiksmingi patarimai padės jūsų naminiams kruasanams būti traškiems išorėje ir puriems viduje, lyg ką tik iškepti prancūzų kepyklėlėje. Kruasanai namuose ne tik džiugins gomurį, bet ir suteiks jaukumo akimirkas su šeima ar draugais.

Speciali tešlos paruošimo technologija

Kruasanai yra vieni iš labiausiai įnoringų kepinių, nes jie gaminami tik iš mielinės tešlos, kuriai paruošti reikia kantrybės ir tikslumo. Pirmiausia 350 g sviesto gabalėlį suvyniokite į miltais pabarstytą maistinę plėvelę ir suformuokite 10×12 cm dydžio lakštą, kurį įdėkite į šaldytuvą. Tuo tarpu ištirpinkite 40 g šviežių mielių 200 ml pieno. Sumaišykite 500 g persijotų miltų, 2 g kepimo miltelių, 30 g cukraus pudros, 30 g augalinio aliejaus ir žiupsnelį druskos, po to supilkite mielių mišinį ir užminkykite tešlą. Ši kruasanų tešla yra pagrindas, kuris užtikrina švelnų ir trapų kepinio skonį.

Tešlos atšaldymas keliais etapais

Tešlą kočiokite su ypatinga kantrybe. Paruoštą tešlos lakštą 12×20 cm suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30 minučių. Uždenkite ją sviestu, užlenkite, užspauskite kraštus ir atsargiai suvyniokite į 1 cm storio stačiakampį. Padalinkite į tris dalis ir sulenkite į tris sluoksnius. Tada laikykite šaldytuve 15 minučių ir dar 15 minučių įdėkite į šaldiklį. Šią procedūrą pakartokite bent 5 kartus, keisdami kočiojimo kryptį. Tokiu būdu tešla įgis traškumą ir lengvumą, būdingą tikriems prancūziškiems kruasanams.

Svarbiausia paslaptis – pasirinkti tinkamą sviestą

Norint, kad kruasanai būtų pikantiški, švelnūs ir trapūs, svarbu rinktis sviestą, kurio riebumas ne mažesnis kaip 82%. Sviesto tūris turėtų sudaryti apie trečdalį miltų tūrio, dar geriau – laikytis vienodų proporcijų. Naudokite šviežias mieles ir kietųjų kviečių miltus. Prieš kočiojant, tiek sviestas, tiek tešla turi būti vienodos konsistencijos. Maišymo temperatūra idealiausia 15–16 °C, o kruasanai turi būti 25–26 °C, kad iškeptų tobulai.

Taip pat skaitykite

Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose?
Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose ir kasdieniuose patiekaluose?
2025-08-27
Kaip bulvių košė gali būti sveikesnė ir dar skanesnė nei bet kada
Kaip bulvių košė gali būti sveikesnė ir dar skanesnė nei bet kada
2025-11-26
Rikotos sumuštinis su persiku ir prosciutto kumpiu: idėja pusryčiams
Rikotos sumuštinis su persiku ir prosciutto kumpiu: idėja pusryčiams
2025-07-09
Štai kaip profesionalūs šefai paruošia tobulas keptas bulves
Štai kaip profesionalūs šefai paruošia tobulas keptas bulves: išbandykite ir jūs!
2025-09-25

Įdaras – neprivalomas, bet labai mėgstamas priedas

Tikri kruasanai gaminami be įdaro, tačiau daugelis mėgsta papildyti juos šokoladu. Supjaustykite tešlą trikampiais, ant pagrindo dėkite šokolado drožlių ir suvyniokite į pusmėnulį. Palikite pusvalandžiui, tada dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite kiaušinio trynio ir pieno mišiniu ir kepkite 200°C temperatūroje 20–25 minutes. Rezultatas – traškūs, purūs ir viliojančio kvapo kruasanai, kurie privers sugrįžti už dar vieno kąsnio.

Jei neturite laiko ir energijos

Jeigu laikas spaudžia arba nesiryžtate atlikti visų procedūrų, rinkitės jau paruoštą kruasanų tešlą su daug sviesto. Ji suteiks pyragaičiams kreminį atspalvį ir traškią tekstūrą, o jums sutaupys laiko. Tokiu būdu net namuose galima pasigaminti kruasanus, kurie džiugins šeimos arbatos vakarėlyje ar draugų susitikime.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Bandelėskruasanaitešla

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Krevečių ir daržovių blyneliai
Blynai

Krevečių ir daržovių blyneliai

Kada dėti druską į šašlykų marinatą. Atsako šefas
Naudinga

Kada dėti druską į šašlykų marinatą? Marinuojant ar prieš kepant? Atsako šefas

Sužinokite, kokį orą katės prognozuoja rudenį
Įdomu

Sužinokite, kokį orą katės prognozuoja rudenį

Koks šaltienos kiekis per šventes yra saugus? Mitybos specialistės atsakymas
Sveikata ir grožis

Koks šaltienos kiekis per šventes yra saugus? Mitybos specialistės atsakymas

Koks maistas gali padėti jaustis energingiau?
Sveikata ir grožis

Koks maistas gali padėti jaustis energingesniems?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?