Itališka panetonė jau seniai peržengė Italijos ribas ir tapo vienu geidžiamiausių šventinių desertų visoje Europoje. Šis purus, aromatingas kepinys vis dažniau puošia ir lietuvių stalą, primindamas tradicinę bobą, tačiau stebindamas išraiškingu skoniu. Panetonė – tai ne tik pyragas, bet ir istorija, romantika bei lėtas, kantrybės reikalaujantis kepimo procesas, kuris atperka su kaupu.
Panetonė nuo seno laikoma šventiniu kepiniu, simbolizuojančiu gausą, šilumą ir šeimos bendrystę. Ne veltui sakoma, kad tikra panetonė namuose – tai mažas kulinarinis stebuklas, kurį gali sukurti kiekvienas.
Panetonė ir jos kilmės legenda, žavinti iki šiol
Panetonės istorija siekia XVI amžių ir yra apipinta ne viena legenda. Viena populiariausių pasakoja apie jaunuolį Tonį, kuris dėl meilės Milano kepėjo dukrai sukūrė ypatingą saldžią duoną su razinomis, citrusais ir sviestu. Būtent iš čia, manoma, kilo pavadinimas „Pani di Antonio“, kuris ilgainiui virto mums pažįstama panetone. Italams panetonė iki šiol reiškia šventę, tradicijas ir namų jaukumą.
Nors dažnai panetonė siejama su Kalėdomis, Italijoje ji vis dažniau kepama ir Velykoms. Lengvas citrusų aromatas, minkšta tekstūra ir gausūs priedai puikiai dera prie pavasarinės šventės nuotaikos. Panetonė puikiai tinka tiek prie kavos, tiek kaip desertas po šventinių pietų, o jos skonis dar labiau atsiskleidžia kitą dieną.
Panetonė namuose: ko reikia sėkmingam rezultatui
Norint, kad panetonė pavyktų, svarbiausia – kantrybė ir kokybiški ingredientai. Tešla turi būti kruopščiai išminkyta, kad susiformuotų glitimas, o kilimo procesas neturėtų būti skubinamas. Šiluma, ramybė ir jokio skersvėjo – tai trys panetonės sėkmės taisyklės. Tinkamai paruošta panetonė bus puri, elastinga ir ilgai išliks minkšta.
Kodėl panetonė verta tapti jūsų šeimos tradicija
Panetonė namuose – tai ne tik gardus kepinys, bet ir procesas, kuris suburia šeimą. Minkymas, laukimas, kvapas, sklindantis iš orkaitės, ir pirmas paragavimas sukuria ypatingą šventinę atmosferą. Be to, panetonė puikiai tinka improvizacijoms: galite rinktis šokoladą, riešutus ar džiovintus vaisius pagal savo skonį.
Ingredientai
- 850 g miltų
- 25 g mielių
- 50 g cukraus
- 1 valgomasis šaukštas cukraus tešlai
- 180 g sviesto
- 2 kiaušiniai
- 4 tryniai
- 150 g razinų
- 100 g cukruotų vaisių
- 100 g riešutų
- 1,5 arb. š. druskos
- viena vidutinės citrinos žievelė
- 1/2 arb. š. vandens
Gaminimo eiga
1. Mieles ir cukrų ištirpinkite šiltame vandenyje. Suberkite pusę stiklinės miltų ir išmaišykite. Palikite tešlą po rankšluosčiu 20–30 minučių.
2. Sutrinkite žievelę ant smulkios trintuvės, nepaliesdami baltosios citrinos dalies.
3. Likusius miltus padėkite ant medinio paviršiaus. Sukurkite nedidelį piltuvėlį ir į jį sudėkite ištirpintą sviestą, žievelę, cukrų, kiaušinius, trynius ir mielių mišinį.
4. Tešlą minkyti reikia mažiausiai 10 minučių. Būtina, kad glitimas būtų gerai išminkytas. Tešla turėtų būti pakankamai lanksti, kad galėtumėte ištempti, beveik kaip kramtomąją gumą.
5. Suberkite cukruotus vaisius, razinas ir riešutus, išmaišykite. Palikite tešlą 1,5 valandos šiltoje vietoje, kol tešlos tūris padidės bent dvigubai.
6. Tešla pripildykite 1/3 kepimo formos, ją uždenkite pergamentu.
7. Palikite 1 valandai šiltoje vietoje, kad tešla užpildytų formą iki kraštų.
8. Panetonę kepkite 15 minučių iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, tada dar 20–30 minučių 160 laipsnių temperatūroje. Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu.
9. Velykų pyragas panetonė yra paruoštas. Skanaus!
Kad keksas būtų puikus:
- Pyrago tešla mėgsta šilumą, todėl nereikėtų jos dėti ten, kur traukia skersvėjis.
- Tešla turi būti gerai išminkyta: gerai išminkyta tešla turi būti lengvai pjaustoma ir nelipti prie peilio.
- Prieš kepant, orkaitę reikia įkaitinti iki 150–180 laipsnių temperatūros.
- Kepimo indas turi būti užpildytas 1/3, nes tešla pakils.
- Formą į orkaitę kišti reikia labai atsargiai, kad tešla nesukristų.
- Kepdami panetonę, neatidarykite orkaitės per dažnai.
- Pyragą iš karto po kepimo reikia aplieti cukraus pudra arba glajumi.
Žinoma, receptas tinkamas ne tik Velykoms, bet ir kitoms šventėms, ar tiesiog kai norite palepinti save ir savo šeimą įdomiu desertu.
Receptas patiko? Pasidalykite šia idėja su draugais. Pyrago pagaminimas neužims daug laiko ir suteiks džiaugsmo jums ir jūsų šeimai!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.