Šiuolaikinis gyvenimo tempas verčia mus rinktis greitus sprendimus, o tirpi kava tapo vienu populiariausių būdų greitai pasisemti energijos. Užtenka užpilti karštu vandeniu, ir gėrimas paruoštas. Tačiau ar šis patogumas tikrai yra geras pasirinkimas jūsų sveikatai? Įvertinus, kaip gaminama tirpi kava ir kokios medžiagos joje lieka (arba atsiranda), atsakymas gali priversti jus keisti įpročius.
Kaip gaminama tirpi kava?
Tirpi kava gaminama iš skrudintų kavos pupelių, kurios pirmiausia sumalamos. Tada malta kava paverčiama koncentratu, panardinant ją į labai karštą vandenį aukštame slėgyje. Toliau gamintojai naudoja du džiovinimo būdus. Pirmasis – sublimacinis džiovinimas – yra brangesnis, bet geresnės kokybės. Jo metu kava užšaldoma, o ledas išgarinamas esant sumažintam slėgiui. Antrasis ir populiaresnis būdas – purškiamasis džiovinimas. Koncentratas purškiamas lašeliais ir akimirksniu džiovinamas karštu oru. Šis procesas yra pigesnis, tačiau jo metu iš dalies prarandamas kavos aromatas. Dauguma šiuolaikinių prekės ženklų naudoja būtent purškiamąjį džiovinimą.
Ką proceso metu praranda tirpi kava?
Dėl aukštos temperatūros ir slėgio, naudojamo gamybos metu, kavos cheminė sudėtis neišvengiamai pasikeičia. Palyginus su plikyta kava, tirpi kava turi mažiau sveikatai naudingų medžiagų. Joje sumažėja chlorogeno rūgšties, kuri padeda reguliuoti cukraus ir kraujospūdžio lygį. Taip pat ženkliai mažesnis yra antioksidantų ir fenolinių junginių kiekis. Pavyzdžiui, 100 g plikytos kavos yra apie 657 mg fenolinių junginių, o tirpi kava turi tik apie 151 mg. Be to, tirpi kava praranda dalį N-metilpiridinio – junginio, pasižyminčio priešuždegiminėmis savybėmis.

Didžiausi pavojai
Be naudingų medžiagų praradimo, tirpi kava gali turėti ir papildomų rizikos veiksnių. Apdorojimo metu didėja akrilamido kiekis. Akrilamidas yra cheminė medžiaga, kuri laikoma potencialiu kancerogenu. Taip pat tirpi kava turi daugiau oksalatų, kurie gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo. Be to, kai kurie vienkartiniai tirpios kavos pakeliai gali turėti pridėtinio cukraus, saldiklių, pieno priemaišų, sočiųjų riebalų ir konservantų. Išgeriant kelis tokius puodelius per dieną, šios kintamosios sudedamosios dalys gali tapti reikšmingu papildomų kalorijų ir cukraus šaltiniu.
Kam reikėtų atsisakyti?
Nors kavos vartojimas apskritai siejamas su ilgaamžiškumu ir turi teigiamų poveikių, tam tikri žmonės turėtų apriboti arba visai atsisakyti tirpi kava dėl jos specifinių savybių. Ji nerekomenduojama žmonėms, turintiems polinkį į inkstų akmenis (dėl oksalatų), sergantiems atsparumu insulinui ar prediabetu (dėl galimų cukraus ir saldiklių priemaišų), turintiems kepenų pažeidimų, bei tiems, kurie yra susirūpinę vėžio rizika (dėl padidėjusio akrilamido kiekio). Jei neturite problemų su kofeinu ir nepatiriate šalutinio poveikio, kava yra naudinga kasdieniam vartojimui, tačiau rinkitės plikytą versiją ir gerkite ją ryte, kad nepakenktumėte miegui.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.