Kai ant stalo atnešama kvapni, iki tobulumo iškepta įdaryta višta, akimirką sustingsta net triukšmingiausi pokalbiai. Atrodo, kad toks patiekalas reikalautų valandų pasiruošimo, sudėtingų technikų ar brangių ingredientų, tačiau tiesa visai kitokia: šis būdas stebina paprastumu ir tuo pačiu – išskirtiniu skoniu. Lengvas, purus, kepimo metu aromatu prisipildantis įdaras taip susilieja su mėsa, kad abu komponentai tarsi įkvepia vienas kitą naujam skoniui. Tai ne šiaip kepta višta – tai patiekalas, kuris tampa vakarienės centru ir garantuotai atmintyje išlieka ilgiau nei pats žmonių susibūrimas.
Įdaras, kuris pakeičia visą patiekalą
Įdaryti vištą kepenėlių paštetu gali skambėti ištaigiai, tačiau iš tiesų šis sprendimas yra genialiai paprastas. Nedidelės pastangos virsta intensyviu, drėgnu ir ypač aromatingu įdaru, kuris iš vidaus praturtina visą mėsą. Kepenėlės, sumaišytos su mirkytomis bandelėmis, kiaušiniais, krapais ir sviestu, tampa kremiška mase, kuri kepant sugeria paukštienos sultis ir pati jas grąžina atgal į mėsą. Skoniai cirkuliuoja abipusiškai: višta įdaro skonį pakelia, o įdaras suteikia mėsai sodrumo ir minkštumo. Štai kodėl tokia višta tinkama tiek šventėms, tiek jaukiems savaitgalio pietums.
Įdarą, beje, galima panaudoti ir kitaip – pavyzdžiui, kaip paštetą užtepėlėms, šventiniams sumuštiniams ar tiesiog skanaujant ant duonos riekės. Tai leidžia patiekalą panaudoti dar universaliau, ypač kai ruošiamasi priimti didesnį būrį svečių.
Ingredientai:
- 1 paruošta višta (apie 1,2 kg)
- 20 dag vištienos kepenėlių
- 10 dag senos duonos (pvz., 2 bandelės)
- apie 3/4 stiklinės pieno
- 2 kiaušiniai
- 1 ryšelis krapų
- 5 dag sviesto
- 2 šaukštai aliejaus
- 2–3 skiltelės česnako
- sultys iš 1/2 citrinos
- druska, juodieji pipirai
- 2–3 šaukštai lydyto sviesto (vištai aptepti)
Kaip gaminti?
Visas procesas lengvesnis, nei gali pasirodyti. Patiekalas atrodo itin šventiškai, tačiau jo paruošimas nereikalauja patirties virtuvėje – tik darnaus žingsnių sekimo.
- Česnaką nulupkite, sutrinkite ir sumaišykite su druska. Šiuo mišiniu įtrinkite visą vištos vidų ir išorę. Apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druska bei pipirais. Leiskite pamarinuoti šaldytuve apie valandą.
- Kepenėles nuvalykite, trumpai pamirkykite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Tai suteiks įdarui švelnią, bet sodrią tekstūrą.
- Supjaustytas, suplėšytas bandeles ar seną duoną pamirkykite piene, kad suminkštėtų ir susijungtų su kitais ingredientais.
- Suplakite kiaušinius, atskirdami trynius nuo baltymų. Trynius ištrinkite su sviestu, įmaišykite smulkintus krapus ir nuspaustą duoną. Sudėkite kepenėles ir lengvai išmaišykite.
- Atvėsintus baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki standžių putų. Atsargiai įmaišykite į įdarą – būtent tai suteiks jam purumo.
- Įdarą šaukštu sudėkite į vištos vidų, lengvai prispausdami, bet neperkraukite. Angą užtvirtinkite mediniais dantų krapštukais, o kojas suriškite virvele, kad kepant išlaikytų formą.
- Vištą aptepkite lydytu sviestu, kad kepant susiformuotų auksinė plutelė.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 1 valandą. Tai idealus laikas, kad mėsa taptų minkšta, o įdaras – kremiškas ir kvapnus.

Kepimas – paskutinis ir maloniausias etapas
Pagal receptą višta kepama 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie vieną valandą. Ši temperatūra leidžia paukštienai iškepti tolygiai, o įdarui – sušilti ir galutinai susijungti su mėsos sultimis. Be to, viršus tampa traškus, o vidus išlieka minkštas ir sodriai aromatingas. Tinkamai iškepusi višta lengvai pjaustosi, o kiekvienas gabalėlis turi tiek mėsos, tiek minkšto įdaro.
Toks patiekalas gali būti tiekiamas ir karštas, ir jau atvėsęs. Atvėsusi įdaryta višta tampa puikiu bufeto stalo akcentu, nes lengvai pjaustoma ir nepraranda formos. Šaltas įdaras įgauna dar sodresnę pašteto tekstūrą, o mėsos skonis išlieka nepakitęs.
Patiekalą galima pritaikyti pagal skonį
Nors pats receptas yra kone idealiai subalansuotas, niekas netrukdo pritaikyti prieskonių pagal savo šeimos tradicijas. Ypač tinka čiobreliai, kurie suteikia provansišką aromatą, arba mairūnas – vienas klasikinių paukštienos prieskonių. Šiek tiek šviežiai maltų pipirų ar žiupsnelis rūkytos paprikos taip pat gali suteikti visiškai naują charakterį. Tai patiekalas, kuris leidžia kūrybiškumui klestėti, neprarandant pagrindinės recepto idėjos.
Kodėl šis patiekalas tampa kiekvienos šventės pažiba?
Pirmiausia – dėl universalumo. Jis tinka Kalėdoms, Velykoms, gimtadieniui, šeimos vakarienei ar net savaitgalio pietums. Antra – dėl išskirtinio skonio ir kvapo, kuris pasklinda dar vištai kepant. Trečia – dėl paprastumo: net virtuvės naujokas gali paruošti įspūdingą patiekalą be jokios rizikos.
Galiausiai – dėl bendrystės. Įdaryta višta vienija žmones prie stalo: tai patiekalas dalijimuisi, prisėdimui, pokalbiams, ritualui. Nuo pirmo gabalėlio tampa aišku, kad tai yra ne tik maistas, bet ir patirtis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.