Transriebalai – vieni pavojingiausių maistinių komponentų, kurie gali pažeisti visą organizmą. Nors daugelis žmonių jų vengia, jie vis dar randami daugybėje kasdienių produktų: perdirbtame maiste, margarinuose, saldumynuose, greito maisto gaminiuose ir net kai kuriuose kepiniuose. Tuo metu kai kai kurios šalys jau seniai įvedė griežtą jų apribojimą, Lietuvoje ir kitose šalyse transriebalai vis dar yra legaliai naudojami. Mokslininkai ir dietologai vis dažniau įspėja apie jų žalą širdies ir kraujagyslių sistemai, kepenims bei medžiagų apykaitai.

Kas yra transriebalai?
Transriebalai susidaro dirbtiniu būdu, dalinai hidrinuojant augalinius aliejus. Šis procesas leidžia maisto produktams ilgiau išlikti traškiems, patraukliems ir kvapniems, tačiau jų nauda organizmui baigiasi ties šiais privalumais. Klinikiniai dietologai įspėja, kad transriebalai trikdo riebalų apykaitą, keičia ląstelių membranų struktūrą, skatina uždegiminius procesus ir prisideda prie aterosklerozės vystymosi. Jie spartina audinių senėjimą, didina 2 tipo diabeto riziką ir gali pažeisti kepenis bei smegenų funkcijas.
Pavojus sveikatai
Tyrimai rodo, kad didelis transriebalų kiekis maiste gali padidinti storosios žarnos vėžio riziką. Meta-analizė, apimanti 18 tyrimų, parodė, kad vartojant transriebalus, žarnyno vėžio rizika padidėja apie 9 proc., o storosios žarnos – net 19 proc. Be to, šie riebalai skatina širdies ir kraujagyslių ligų, metabolinio sindromo, kepenų pažeidimų ir kitų sveikatos problemų vystymąsi.
Šiuo metu Lietuvoje dauguma suaugusiųjų turi padidėjusį cholesterolio lygį, todėl transriebalų vartojimo problematika tampa itin aktuali. Nepakankamas visuomenės informuotumas apie šių riebalų žalą tik didina riziką.
Transriebalai Danijoje – teigiamas poveikis sveikatai
Danija buvo pirmoji šalis pasaulyje, 2003 metais įvedusi pramoninių transriebalų apribojimą. Nutarimas riboja transriebalų kiekį iki 2 g 100 g riebalų produktuose (išskyrus natūralius TFA pieno ir mėsos produktuose). Ši priemonė greitai davė rezultatus: sumažėjo širdies priepuolių ir insultų skaičius, padidėjo visuomenės sąmoningumas dėl sveikos mitybos, o maisto pramonė patyrė minimalų nuostolį.
Analizė, lyginanti Daniją su kitomis šalimis, parodė, kad per pirmuosius trejus metus po apribojimų įsigaliojimo mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų skaičius sumažėjo vidutiniškai 14,2 atvejo 100 000 gyventojų per metus. Per visą laikotarpį 2004–2012 m. – 22 atvejais 100 000 gyventojų. Tai rodo, kad griežta politika gali realiai pagerinti visuomenės sveikatą, nesumažinant maisto pramonės pelningumo.

Kaip atpažinti transriebalus ir apsisaugoti?
Svarbiausias žingsnis yra vartotojų sąmoningumas. Dietologai rekomenduoja atidžiai skaityti produktų etiketes ir vengti tų, kuriuose nurodytas dalinis hidrinuotų riebalų kiekis. Tai dažniausiai yra margarinuose, greito maisto produktuose, sausainiuose, pyraguose, saldžiuose ir sūriuose užkandžiuose, taip pat kai kuriuose kepiniuose ir paruoštuose patiekaluose. Transriebalai gali būti pažymėti įvairiais terminais: partially hydrogenated oil (dalinai hidrintai aliejai), partially hydrogenated fat (dalinai hidrinti riebalai), hydrogenated vegetable oil/fat (hidrinti augaliniai aliejai/riebalai). Net jei etiketėje nėra žodžio „transriebalai“, šie terminai signalizuoja apie dirbtinių transriebalų buvimą.
Vienas iš įrankių, padedančių atpažinti transriebalus, yra elektroninės duomenų bazės, kuriose nurodoma, kuriuose produktuose gali būti šių riebalų. Tokios priemonės leidžia vartotojams lengviau pasirinkti sveikesnius produktus, suprasti, ką reiškia skirtingi riebalų pavadinimai etiketėse, ir taip mažinti riziką sveikatai. Viena iš svetainių, tai Maisto veterinarijos tarnyba (https://vmvt.lrv.lt/lt/), kur galima rasti daug naudingo informacijos šia tema.
Švietimo svarba
Kamil Paprotny, klinikinis dietologas, akcentuoja, kad pati duomenų bazė nepakankama – būtinas nuolatinis švietimas ir informavimas. „Vartotojai turi suprasti, kad margarinas nėra geriausias pasirinkimas ir kad jį galima pakeisti kitais, sveikesniais riebalais. Švietimas yra raktas į atsakingą pasirinkimą ir sveikesnę kasdienybę“, – teigia dietologas.
Šiuo metu transriebalai vis dar yra įprasta sudedamoji dalis daugelyje maisto produktų. Todėl sąmoningas vartotojų elgesys ir informuotumo skatinimas yra esminiai žingsniai, padedantys apsisaugoti nuo jų žalingo poveikio.
Transriebalai – tai paslėptas pavojus, kuris veikia visą organizmą: širdį, kraujagysles, kepenis, medžiagų apykaitą ir gali padidinti vėžio riziką. Danijos pavyzdys rodo, kad griežti apribojimai gali sumažinti mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų skaičių ir pagerinti visuomenės sąmoningumą. Lietuvoje vartotojų edukacija ir atsakingas pasirinkimas gali tapti svarbia priemone mažinant transriebalų žalą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.